Vratite povjerenje u sebe i druge! Ako se pitate kako, odgovor je - vježbanjem

Umjesto da stalno sumnjamo u sebe i druge vježbajte ovu praksu povjerenja, poziva nas autor Leo Babuta

Vježbajte povjerenje

U ovom kaotičnom svijetu brinemo, izbjegavamo, toliko se trudimo "učiniti sve ispravno". U središtu svega je sva ta briga i tjeskoba jer ne možemo vjerovati.

Ne vjerujemo drugima: osuđujemo ih i pokušavamo im reći kako da žive svoj život, frustrirani smo s njima kad ne rade stvari onako kako mi mislimo da bi trebali.

Ne vjerujemo sebi: izbjegavamo govoriti stvari jer mislimo da se ne možemo nositi s time ako nekoga uznemirimo, pokušavamo stvari ispraviti jer mislimo da ne možemo podnijeti neuspjeh ili biti osuđeni.

Ne vjerujemo svijetu, pa smo stalno zabrinuti zbog svega.U tome nema ništa loše - mi smo ljudi. Ožičeni smo da posvuda vidimo prijetnje.

Ali kako bi bilo vježbati povjerenje?

Vjerujte drugima da će živjeti svoj život. Kad smo frustrirani zbog njih ili ih osuđujemo, možemo se podsjetiti da vježbamo vjerovati im, podsjetiti se da ne možemo kontrolirati svačije ponašanje niti stvarno pouzdano znamo kako bi netko drugi trebao postupiti. Dovraga, ni ja ne znam sa sigurnošću kako bih se trebao ponašati!

Vjerujte sebi da ćete se nositi sa svim što se dogodi. Pandemija, blokade, politički sukobi, svakojake poteškoće su nam se našle na putu, a mi preživljavamo. Vjerujte sebi da ćete se nositi s bilo kakvim kaosom, bez obzira na neuspjeh i poteškoće.

Kako bi bilo vježbati ovu vrstu predaje i povjerenja?

Izvor: zenhabits.net

Tena Ožegić

Ostali članci