Kako stvoriti osobnu mantru

Čak i ako nemate naviku meditirati, može vam koristiti mantra, osobito kad osmislite takvu koja ima duboko značenje upravo za vas

Vrijeme je da mantre prestanu biti newageovski stereotip, kaže Newyorčanka Susie Moore, koja se kao coach usredotočila na jačanje samopouzdanja svojih klijenata. Iako su česte u meditaciji, gdje pomažu "utišati" um, mogu koristiti svakome: naši su umovi ispunjeni bukom – repetitivnim i beskorisnim mislima. Mantra ih u bilo kojem trenutku može prerezati, osobito kad osmislite takvu koja ima duboko značenje upravo za vas. Pritom Susie Moore preporučuje da svatko ima dvije mantre – za dva područja života u kojima su mu najpotrebnije.

Stvaranje djelotvorne osobne mantre koja će vam pomoći da se osjećate snažno, sposobno i mirno ima pet koraka – Susie Moore objašnjava ih na primjeru stvaranja mantre za uspjeh u karijeri.

1. Prisjetite se svojih najvećih postignuća – zapišite pet do osam svojih uspjeha u karijeri kojima se najviše ponosite. Nemojte se ustručavati i biti samozatajni – taj popis neće vidjeti nitko osim vas.

2. Svaku stavku ocijenite od 1 do 10 – pritom 1 znači da vam ne daje nimalo zadovoljstva, a 10 da vam se čim pomislite na to usne razvuku u osmijeh i odmah se osjećate poletno.

3. Odaberite jednu stvar koja vam daje najviše samopouzdanja i snage – i stavite je na vrh liste. Ako su dvije ili više stvari izjednačene, razmislite koje vam je iskustvo bilo najzabavnije i donijelo najviše zadovoljstva te kojim ste se najviše ponosili.

4. Kondenzirajte to u JEDNU riječ – da, samo jednu.

5. Tu riječ upotrebljavajte svakodnevno – osobito kad vam je potrebno da je čujete (npr. pod tušem, dok se vozite na posao, prije slanja važnog maila ili telefonskog razgovora…). Vaša će vas riječ podsjetiti koliko ste daleko stigli, koje ste sjajne stvari u stanju postići i tko ste doista. 

Vaša je mantra krajnje pozitivna izjava koja je doista u rezonanciji s vašim umom i srcem. Nitko drugi osim vas ne mora znati za nju niti je razumjeti. Prizovite je tiho u svoj um kad vam je potreban podsjetnik na vašu sposobnost da stvorite život kakav želite. Poput afirmacije, vaša vam osobna mantra daje trenutačnu injekciju samopouzdanja koja vam je potrebna.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci