Ne zanemarujte 'aha' trenutak i još 9 načina kako naučiti slušati svoju intuiciju

Bez obzira je li vaš unutarnji glas jasan i glasan ili je više kao šapat, njegovo slušanje može biti izvrstan izvor smjernica kada vam je to najpotrebnije

Što je unutarnji glas?

O svom unutarnjem glasu možete razmišljati gotovo kao o svom najvišem ja, objašnjava profesionalna intuitivna autorica i autorica knjige Self-Care for Empaths, Tanya Carroll Richardson. "To je onaj mudri dio vas koji može lebdjeti visoko iznad detalja trenutka, vlastitih osjećaja i osjećaja drugih kako bi dobio objektivniju perspektivu o situaciji."

Bez obzira reagira li vaš unutarnji glas na sadašnju situaciju, odražava li se na prošlo iskustvo ili vam pomaže u budućnosti, astrologinja i autorica knjige Cosmic Health Jennifer Racioppi kaže: "Bez obzira na sve, unutarnji glas je glas istine - naš jedinstveni glas istine koji dolazi iznutra. Jednostavno rečeno, naš unutarnji glas je naša urođena inteligencija."

A kad je slušamo, dodaje ona, okrećemo se prema unutra "da čujemo što naše tijelo i duša imaju za reći prije nego što u svijetu izvan sebe potražimo smjernice".

Unutarnji glas nasuprot intuiciji

Ako ste upoznati s pojmom intuicije, možda se pitate, koja je razlika između intuicije i vašeg unutarnjeg glasa?

Prema Racioppi, oboje su glas uvida i vjerojatno ista stvar: "međutim, naš unutarnji glas može djelovati stvarnije, jer se o njemu često misli kao o glasu duše i o našem jedinstvenom glasu". Povrh svega, unutarnji glas dostupan je u bilo kojem trenutku, dok pristup intuiciji može zahtijevati vježbu, kaže ona.

Ona i Richardson navode da ljudi primaju intuiciju na četiri načina: kada čuju intuitivno vodstvo kao nježan glas u mislima; kada vide intuitivno vodstvo kao slike u mislima; spoznajući intuitivno vodstvo kao misli koje otvaraju nove dimenzije uma ili mentalna preuzimanja; ili osjećajući intuitivno vodstvo kao fizičke, emotivne ili energetske senzacije.

"Bez obzira na to kako vam intuicija govori", kaže Racioppi, "u osnovi vaš unutarnji glas opaža, prepoznaje, usklađuje i priopćava informacije prije nego što su vam potrebne."

Zašto biste trebali vježbati slušanje?

U svemu što radite, dopuštajući da vas vodi vaš unutarnji glas, može vam pomoći da se pokažete kao najbolja verzija sebe. "Pomoći će vam da u potpunosti prepoznate svoju mudrost, smjernice i vodstvo", kaže Racioppi, "a nema ničeg moćnijeg od povjerenja u sebe i samopouzdanja u slijeđenju vlastite istine."

I ona i Richardson rade s klijentima, pomažući im da stupe u kontakt s vlastitim unutarnjim glasom. Da nabrojim samo nekoliko primjera kako vam vaš unutarnji glas može služiti, Racioppi kaže: "Vidjela sam da se događaju mnoga čuda za moje klijente kad počnu čuti, vjerovati i slijediti svoj unutarnji glas. Stvari poput dobivanja posla iz snova, pronalaska ljubavi, naučiti kako jesti intuitivno, osjećajući se slobodnima da budu svoje autentično ja", i još puno više.

I, obje koriste svoj vlastiti unutarnji glas u svom svakodnevnom životu: "Svakodnevno koristim vlastitu intuiciju na seansama s klijentima", kaže Richardson. "Vaše šesto čulo može vam pružiti gotove informacije koje nećete dobiti ni na koji drugi način. Ignorirati to značilo bi zanemariti vrlo mudar, koristan i praktičan alat - kao kad bi mornar zanemario svoj kompas."

Racioppi nastavlja kako je spoznala da joj je unutarnji glas najvažniji vodič u životu. "U mene je usađeno veliko uvjerenje da se mogu pouzdati u sebe i da će me moje iskustvo voditi kroz život. Osjećaj je neprocjenjiv".

10 vježbi za stupanje u kontakt sa svojim unutarnjim glasom

Ako je cijela stvar s unutarnjim glasom nova za vas, može vam biti teško da je iskoristite, pogotovo ako postoji puno vanjskih zahtjeva za vašim vremenom i pažnjom. Evo savjeta Richardsona i Racioppi kako pristupiti svom unutarnjem glasu:

1. Stvorite prostor u svom životu i rasporedu

Kad jurite kroz dane, i um može ubrzati, napominje Richardson, zato pripazite da si date vremena da usporite. "Najbolji način da dotaknete svoj unutarnji glas je stvoriti više prostora između vaših misli tako da vaša intuicija može doći do riječi."

Usporite da biste bili mudriji, kreativniji i brži

2. Vježbajte duboko slušanje

Aktivno slušanje uključuje oslobađanje od prosudbe (i impulsa za odgovor) kada netko drugi govori, u potpunosti se prilagođavajući onome što govori. "Kad vježbamo slušati druge", kaže Racioppi, "razvijamo sposobnost slušanja sebe. A to je upravo ono što trebate da biste slušali svoj unutarnji glas i dobili smjernice koje on želi pružiti."

3. Ne zanemarujte brigu o sebi

Vlastita praksa samopomoći može uvelike utjecati na vašu sposobnost da iskoristite svoj unutarnji glas, kaže Richardson. "Jednostavno poradite na samopomoći i bit ćete zapanjeni koliko više informacija dobivate od svog unutarnjeg glasa!"

Elizabeth Gilbert: Što doista znači briga o sebi?

4. Pokušajte s pisanjem dnevnika ujutro

Racioppi preporučuje praksu koja se naziva jutarnje stranice, a koja dolazi iz knjige Julije Cameron, The Artist's Way. "Praksa je svakog jutra bilježiti tri rukom napisane stranice koje su tok svijesti", objašnjava ona. "Napišite sve što vam padne na pamet da se pokrenete, a obično će do kraja treće stranice vaš unutarnji glas otkriti jasan i konkretan smjer."

Terapija pisanjem - isprobajte sami

5. Razvijte granice

Jake su granice ključne u mnogim područjima našega života, posebno ako pokušavamo pristupiti svom unutarnjem glasu. "Ništa neće nadjačati vaše unutarnje znanje više nego da dopustite da tuđe misli, zahtjevi, potrebe, želje i autoritet nadjačaju vaše vlastite", kaže Racioppi. Dakle, naučite kako reći ne, provjerite kod sebe prije nego što odgovorite “da“ bilo čemu i naučite si vjerovati, dodaje ona.

Anita Moorjani: Naučite reći "ne"

6. Saznajte više o intuiciji

Svi imamo šesto čulo, unutarnji glas ili razinu intuicije koja samo čeka da se iskoristi, kaže Richardson. Ali, "mnogo puta ono što nas sputava da maksimiziramo svoj intuitivni potencijal jest da nemamo dovoljno znanja o šestom čulu", napominje ona. "Jednostavno proučavanje vaše intuicije može probuditi i ojačati vaš unutarnji glas."

Racioppi dodaje: "Prepoznajući kako vam govori vaša intuicija, produbit ćete sposobnost primanja informacija, i što je još važnije, prilagodit ćete se razumijevanju vaših jedinstvenih načina vođenja."

Intuicija: Unutarnji glas ili vodstvo 's druge strane'?

7. Budite znatiželjni o prolaznim trenucima uvida

Racioppi kaže da je vaš unutarnji glas i intuiciju - čak i kad su stvarni - lako zanemariti. "To su suptilni osjećaji, tiho znanje i nježan sustav navođenja. Oni neće nadvladati vaše izbore, vi ih morate odabrati."

Lako je zanemariti aha trenutak, val ježenja kože ili čudno specifičan san, ali što više naučimo obraćati pažnju u tim slučajevima, to ćemo biti bolji u njihovom razabiranju i razumijevanju. Ako pomaže, Racioppi preporučuje praćenje tih trenutaka u dnevniku.

8. Pazite na svoje tjelesno i mentalno zdravlje

Ako želite pristupiti višim spoznajama, morat ćete se pobrinuti i za vaše osnovne potrebe, kaže Richardson. "Nabavite bilo kakvu emocionalnu podršku koja vam treba od voljenih i profesionalaca", kaže ona. Uz to, "održavanje veće ravnoteže u fizičkom tijelu putem zdrave prehrane, dodataka prehrani i umjerenog vježbanja može vam pomoći da se osjećate uravnoteženije. Kad se vaš sustav osjeća uravnoteženim, može se lakše prepoznati razlika između vašeg unutarnjeg glasa i emocionalne reakcije".

Mindfulness meditacija za smirenje i koncentraciju

9. Provedite vrijeme bez tehnologije

Dopustite si da budete u tišini, posebno bez mobitela, računala ili televizora. Možete isprobati praksu meditacije, iako Racioppi kaže da je dovoljno samo biti u tišini. "Ne pokušavajte prisiliti svoj unutarnji glas da vam govori; stvorite uvjete potrebne za duboko unutarnje slušanje; tiho vrijeme samoće."

Digitalni detoks: Isključite se da biste napunili baterije

10. Vježbajte u stanju protoka

I na kraju, pronađite projekt ili projekte koji vas dovode u stanje protoka - "u stanje u kojem ste toliko uključeni u posao koji radite ili u zadatak koji radite, da izgubite pojam o vremenu", kaže Racioppi. Biti u stanju protoka nevjerojatno je oslobađajuće i terapijski te vam može pružiti mentalni prostor potreban za prolazak vašeg unutarnjeg glasa.

Pročitajte i:

Onaj osjećaj kad znamo iako ništa ne znamo - kako slušati intuiciju?

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Ostali članci