Kako prakticirati zahvalnost

U moru negativnih vijesti, može biti teško zadržati pozitivan stav. Tada se dovoljno prisjetiti drevne prakse zahvalnosti koja nam pomaže da se fokusiramo na sve ono dobro što svakodnevno obogaćuje naše živote. Doznajte na koje sve načine možete prakticirati zahvalnost i unesite obilje ljepote u svoj život.

Zahvalnost je način života kad učimo cijeniti ono što imamo, umjesto da uvijek razmišljamo o onom što nemamo u nadi kako će nas nešto drugo, nešto novo, učiniti sretnijima ili mislimo da ne možemo biti zadovoljni sve dok nisu zadovoljene sve naše fizičke i materijalne potrebe.

Zahvalnost nam pomaže da se fokusiramo na one dobre stvari koje imamo umjesto na ono što nam možda nedostaje. Ovo mentalno stanje razvija se svakodnevnom praksom, a postoji više načina kako njegovati zahvalnost:

Napišite zahvalnicu

Pismo zahvale u kojemu ste izrazili osjećaje radosti i zahvalnosti određenoj osobi što se nalazi u vašem životu može vas učiniti sretnijima dok istodobno njegujete vaš odnos. Ovakva pisamca pišite rukom i, ako je moguće, uručite ih osobno, a povremeno i sebi napišite pismo zahvale.

Pišite dnevnik zahvalnosti

Stvorite naviku da svaku večer prije spavanja u dnevnik zapišete darove tog dana – barem deset divnih stvari koje su vam se dogodile. Budite specifični i pritom se prisjetite kako ste se osjećali kad vam se dogodilo nešto lijepo. Budite zahvalni za sve što imate i za sve što nemate, za sve što jeste i za sve što niste. Ako ih se ne možete sjetiti, očito je da svoje blagoslove niste ni primijetili. Ova će vam vježba pomoći da ih otkrijete.

Zahvalite krevetu

Mnogi prakticiraju ritual zahvaljivanja tijekom cijelog dana, ali ono jutarnje zapravo je najvažnije jer nam pomaže postaviti dobre temelje za dan koji je pred nama. Čim se probudite, prije nego što se vaš um uplete u kovitlac misli o svakodnevici, zahvalite na udobnom krevetu, mekoj posteljini, osobi s kojom ste se probudili, predivnom danu koji je pred vama...

zahvalnost

Prisjetite se pozitivnih stvari

Tijekom dana, kad uhvatite sebe da mislite sve najgore o stvarima koje vam se čine lošima, izrecite kratku molitvu ili mantru zahvalnosti za sve one stvari koje su dobre i pozitivne.

Usporite

Koliko često odvojite vrijeme za promatranje čudesnog svijeta prirode - duge nakon kiše, jutarnjeg ptičjeg pjeva ili sjaja punog Mjeseca? Zahvalnost je i usporavanje ritma, uživanje u trenutku, otvaranje osjetila prema svijetu oko nas i upijanje utjecaja koji takva svjesnost ima na naše osjećaje.

Molite

Religiozne osobe molitvom mogu kultivirati praksu zahvalnosti. A ako niste „pravi“ vjernik, poslušajte savjet njemačkog teologa i filozofa Meistera Eckharta koji je još u 13. stoljeću tvrdio da se najvažnija molitva na svijetu sastoji od samo dvije riječi: „Hvala ti“.

Meditirajte

Mindfulness meditacija potiče nas da se fokusiramo na sadašnji trenutak, bez osuđivanja. U meditaciji se uglavnom koncentriramo na neku mantru, ali to mogu biti i stvari na kojima ste zahvalni u tom trenutku (npr. na ugodnoj glazbi, dodiru sunca na svojoj koži ili minuti mira i tišine).

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci