Kako odabrati i koristiti kristale

Intrigantni i iznimno privlačni, kristali stoljećima pobuđuju zanimanje. Danas se sve češće koriste i kao dio raznih terapija, a raste i broj pobornika korištenja kristala u raznim oblicima energetskog rada na sebi. Ako ste jedan od njih, donosimo savjete kako odabrati i koristiti kristale

1. Intuitivni odabir kamena

Ako se odlučite družiti s kristalima, najbolje ih je odabrati oslonivši se na vlastitu intuiciju. Odaberite kristal koji vam se od ponuđenih najviše svidi. Ta ljubav na prvi pogled najčešće je, pojašnjava Vesna Ivanović u knjizi 'Život i alkemija kristala', najbolji i najjednostavniji kriterij pri odabiru kristala. Međutim, to ne znači uvijek da je on i pravi.

Autorica pojašnjava da prije svega moramo odrediti namjeru za koju nabavljamo kristal. Tražite li amajliju, kristal za rad na čakrama ili za iscjeljenje bolesti? Ako vam u odabiru ne može pomoći osoba u trgovini, uzmite kristal prema svom ukusu.

Kad ga odaberete, držite ga u ruci jednu, dvije minute, okrećite ga dok vam ne „sjedne“. Ako vam bilo što smeta ili ako vas kristal hladi, odložite ga, pa na isti način isprobajte neki drugi. Ako osjetite da se kamen u vašoj ruci zagrijao i još vam se sviđa, to znači da ste odabrali svoj pravi kamen.

2. Čišćenje od nepoželjnih energija

Nakon kupnje, kamen trebamo očistiti, ali ne od prašine i sličnih nečistoća, nego od nepoželjnih energija, kako bismo ga doveli u prirodnu ravnotežu. Naime, mnogi su ga ljudi dirali i prešao je dug put do nas, od rudnika iz neke egzotične zemlje te lomljenja i transporta do ruku trgovaca.

Sve je to, zahvaljujući njegovom prirodnom svojstvu akumuliranja i transformiranja energije, ostalo u njemu zabilježeno kao neki energetski zapis koji je mogao poremetiti njegovu prirodnu vibraciju i polaritet.

Kristali se čiste pod mlazom tekuće vode. Pustite da voda po njima teče oko pet minuta, a prvi put može i dulje. Ovaj postupak čišćenja, ili neke druge metode čišćenja, ponavljajte svakih 7, 10 ili 15 dana, a koristite li kristal za liječenje, obavezno ga očistite nakon svake upotrebe.

Osim vodom, kristal se može očistiti polaganjem u posudicu s kamenčićima gorskoga kristala ili hematita (koji je pogodan za nakit od kristala) ili pak stavljanjem u vodu u kojoj se nalazi samljeveni kvarc.

Ako ste iskusni, možete ga očistiti metodom disanja i vizualizacije. Držeći ga objema rukama i prevrćući ga, lagano izdišemo i udišemo na sve njegove plohe sedam puta te vizualiziramo posve čist, od prethodnih slika i energija, očišćen kamen.

3. Usklađivanje vibracija kristala i Svemira

Kad je kristal očišćen od nepoželjnih energija, potrebno je uskladiti vibracije njegove kristalne strukture s vibracijama Zemlje i Svemira. Najbolje će se napuniti energijom zakopan u zemlju, a prvi put ga je najbolje ostaviti 24 sata.

Mnogi kristali vole i Sunce (ali ne i ametist koji se puni energijom punoga Mjeseca), pa ih se može ostaviti da se nekoliko sati „sunčaju“, dok se kristali koji ne vole Sunce, Mjesec ili Zemlju mogu zakopati u morsku sol.

4. Druženje s kristalom

S ovako očišćenim i „napunjenim“ kristalom možete započeti druženje, a to činite, savjetuje autorica, postupno produljujući trajanje, od 2 do 3 minute. Kad se priviknete na kristal, možete ga nositi sa sobom, u džepu ili u torbici, čuvati ga na noćnom ormariću ili u automobilu ili koristiti tijekom meditacije.

5. Programiragnje kristala

Kad malo bolje upoznate kristaloterapiju, možete se upustiti u programiranje kamenja – projicirajući svoje mentalne projekcije na njega. Da biste u njega „ugradili“ svoju nakanu, držite kristal u ruci vizualizirajući svjetlo kako prolazi kroz njega, a zatim, otpustite svoju namjeru. Primjerice, ako imate komad citrina (kamen uspjeha) možete misliti o poslovnom napretku ili pronalasku posla.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci