'Da, zadovoljna sam': Kako koristiti afirmacije da bi bile još snažnije

Izgovaranje afirmacija izvrstan je način da započnete preoblikovati svoje mentalne obrasce, prelazeći u pozitivno razmišljanje i polako, ali sigurno mijenjajući svoje životne izglede. Stručnjaci pojašnjavaju kako one djeluju i kako ih koristiti...

Što su afirmacije?

Prema psihijatrici i autorici knjige Fulfilled Anni Yusim, afirmacije uključuju ponavljanje odabrane fraze ili niza fraza "koje utjelovljuju tko bismo željeli postati". (Na primjer, zadovoljan sam.)

Ideja je da pozitivno razmišljanje stvara samo-poboljšanje, dodaje ona, a ponavljanje afirmacija tijekom dana može transformirati naše misaone obrasce i mentalne stavove. "Zajedno, s iskrenom samorefleksijom i konkretnim akcijskim koracima", kaže ona, "pozitivne afirmacije mogu biti prekrasan dio nečijeg režima promjene ponašanja."

Kako djeluju?

Istraživanje je pokazalo da pozitivne afirmacije pomažu ljudima da se nose s teškim emocijama, pa čak i samoubilačkim mislima, napominje Yusim. Vrijedi, međutim, napomenuti da afirmacije trebaju biti uparene s akcijom.

"Afirmacije djeluju prvenstveno na svjesnoj razini, dok su mnogi naši sukobi oko nas samih i našeg osjećaja adekvatnosti unutar naše podsvijesti ili nesvjesnog uma," napominje Yusim. "One još bolje djeluju kad ih prati iskrena unutarnja refleksija i neki dublji unutarnji rad koji dođe do podsvijesti ili nesvjesne razine", kaže ona, dodajući da je također važno poduzeti konkretne korake za stvaranje promjena koje afirmirate.

I naravno, afirmacije nisu lijek za sve. Pazite da duhovno ne zaobiđete vlastite probleme ili probleme drugih, sugerirajući da jedna afirmacija dnevno može učiniti da bilo čiji problemi nestanu.

Kako koristiti afirmacije

Da bi te afirmacije bile još snažnije, Yusim predlaže da se u njih unese što više srca i osjećaja: "Izrecite to naglas, kao da to stvarno mislite i u to uložite što više osjećaja i uvjerenja."

Povrh toga, pokušajte vizualizirati ili osjećati sve što afirmirate dok to izgovarate. Kako to zvuči? Izgleda? Kakav je osjećaj? "Ove jednostavne prakse mijenjaju afirmaciju iz kognitivne vježbe u onu koja također uključuje vaše srce i tijelo", objašnjava Yusim.

Tada možete početi osjećati i utjelovljivati afirmaciju, prelazeći dalje od misli i počinjući mijenjati neka od tih nesvjesnih, duboko usađenih uvjerenja.

Pročitajte i:

'Volim biti živa': 50 snažnih jutarnjih afirmacija za bolji dan

Afirmacije za okretanje nove stranice u životu

Afirmacije za 2021. za svaki znak horoskopa

 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci