Kako izbalansirati prvu čakru

Prva čakra ili Muladhara naš je bazni energetski centar. Ako je u balansu lakše ćemo naći životni put, osoviti se na vlastite noge, pustiti korijene... Saznajte je li vaša prva čakra blokirana te na koje sve načine možete uravnotežiti njezinu aktivnost

Čakre određuju naše ponašanje i stavove

Tijelo je kompleksan sustav satkan od mnoštva suptilnih energija, centara, nadija i mnogih nevidljivih i neopipljivih konstrukcija koje su, zbog tvoje ograničene vanjske percepcije, golim okom nevidljive. Čakre su jedne od njih.

Čakre predstavljaju centre svijesti u tebi. To su fokalne energetske točke ispunjene pranom (vitalnom energijom) te imaju jasan, direktan i neposredan efekt na tvoj svakodnevni život. Prostiru se od trtične kosti do vrha glave. Pojedina čakra na koju je većina tvoje kundalini energije fokusirana određuje tvoje bazično ponašanje i oblikuje tvoje stavove.

Test: Je li blokirana vaša prva čakra?

Prva čakra: Muladhara – „korijenska potpora“


Prva čakra je poput sidra koje vas drži centriranim i pri najvećim životnim olujama. Muladhara predstavlja bazu, temelj, vaš oslonac i nalazi se na bazi kralježnice (trtična kost). U ovoj čakri se povezujete sa svojim fizičkim tijelom i učite se biti prisutni u njemu, kao i u sadašnjem trenutku. U njoj je smještena vaša primordijalna najmoćnija energija - kundalini.

U muladhari pokušavate nadrasti osnovne potrebe svoje fizičke prirode i želite razviti osjećaj sigurnosti. Pomaže vam naći životni put, da se osovite na vlastite nogama, pustite korijene i hranite se tjelesno i duhovno.

Povezujući se s elementom zemlje, ovaj energetski centar je odgovoran za sve što se manifestira u fizičkom svijetu. Tiče se svega materijalnog i primarnog instinkta za preživljavanje: zdravlja, tijela, navika.

Dijelovi tijela povezani s muladharom su: kosti, stopala, noge, perineum, debelo crijevo, rektum, baza kralježnice, nadbubrežne žlijezde, te je izuzetno odgovorna za naš imunitet.

Regulira životne teme koje uključuje lekcije o materijalnom svijetu: preživljavanje, sposobnost da se zauzmete za sebe, povjerenje u obitelji, odnose s precima… Također, radi na eliminaciji, zdravlju, vitalnosti, stabilnosti i postojanosti.

Ako nije razvijena na emotivnom nivou možete osjećati: da "hodate" po klimavoj površini, da niste prizemljeni, nemate samopouzdanja, nesigurni ste, neodlučni, gubite interes za vanjski svijet, ne osjećate se ugodno u svom tijelu, muče vas razne opsesije i ovisnosti, isparljive emocije, sebičnost, depresija, strahovi…

Na fizičkoj razini, možete imati problema s: umorom, artritisom, išijasom, hemeroidima, crijevima, anusom, kostima, nogama, stopalima, nadbubrežnom žlijezdom, mjehurom.

Kako aktivirati i izbalansirati korijensku čakru


Pročišćavanje i uravnoteženje energije muladhare pomaže da održite čvrstu ukorijenjenost, te da razvijete stabilan stav i postojan um. Tako održavate svijest o svojim tjelesnim potrebama, stječete sposobnost skladnog funkcioniranja u svakodnevici dok istodobno razvijate svoj unutarnji svijet. Mentalno ste stabilniji te udahnjujete život kreativnim i duhovnim zamislima.

Afirmacija za otvaranje prve čakre: Ja jesam

Zvučna vibracija za otvaranje prve čakre: LAM

Boja za otvaranje prve čakre: crvena

Osjetilo kojim se otvara prva čakra: njuh

Planet koji vlada prvom čakrom: Saturn

Element povezan s prvom čakrom: Zemlja

Oblik povezan s prvom čakrom: kocka

Životinje povezane s prvom čakrom: slon, bik, vol

Kristali za otvaranje prve čakre: dimni kvarc, hematit, beril, crni turmalin, granat

Kojoj čakri pripada koji kristal

Hrana za otvaranje prve čakre: korjenasto povrće (mrkva, pastrnjak, krumpir, batat, rotkvica, repa, bundeva, luk, češnjak, kikiriki), sjemenke, mahunarke (leća, grah, slanutak, soja), orašasti plodovi

Začini za otvaranje prve čakre: kurkuma, ružmarin, korijen maslačka (idealan za čaj)

Tjelesna aktivnost, pažnja na sebe i svjesnost o tijelu

Boravak u prirodi, grljenje drveća (dendroterapija), bosonogo hodanje, rad sa zemljom, vrtlarenje...

Meditacija na mentalnu sliku sebe kao stabla i puštanje korijenja duboko u zemlju

Vježbanje mulabandhe: aktiviranje energetskog lokota koji uključuje kontrakcije mišića perineuma ili dna zdjelice, te uvlačenje trbuha prema kralježnici

Joga posture za prizemljivanje: na primjer Drvo, Vrana, Plug, položaj djeteta

Aromaterapija

Birajte ulja koja prizemljuju, unose ravnotežu, stabilnost i dopuštaju da energija lakše teče kroz našu muladharu. To mogu biti: đumbir, (motivira, daje samopouzdanje), patchouli (pruža osjećaj sigurnosti, pripadanja, prizemljenja), timijan+lavanda (u kombinaciji uvelike jačaju imunitet), sandal (pomaže kod neodlučnosti, smiruje, opušta, vraća u sadašnji trenutak), vetiver (održava vas prisutnim i pomaže da iskoristite maksimum od svake prilike pred vama), tamjan (smanjuje stres i tjera negativne emocije), ylang ylang (uklanja stres, djeluje kao afrodizijak).

Otvorite čakre uz pomoć mirisa

Afirmacije
Ja sam siguran i stabilan.
Prizemljen sam poput stabla.
Volim ono što jesam.
U miru sam s onim tko jesam.
Ostajem stabilan i prizemljen i pri izazovima.
Slobodan sam izraziti svoj pravi identitet.
Siguran sam.

Glazba za oslobađanje od straha i krivnje te za otvaranje korijenske čakre

Jagdeesh KaurViše o autorici Jagdeesh Kaur, certificiranoj učiteljici kundalini joge i Shakti plesa doznajte na Soul Temple.
 

Jagdeesh Kaur

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci