Kako dosegnuti božansku inspiraciju da bismo kreativnije živjeli?

Jeste li ikad osjetili neobjašnjiv kreativni poriv, naizgled niotkuda? Možda ste zaista doživjeli božansku inspiraciju. Ovaj duhovni koncept postoji stoljećima, pa smo pitali stručnjake o čemu se radi i kako svakodnevno koristiti vlastitu kreativnost

Povijest božanske inspiracije

Mnogi izvještaji o božanskom nadahnuću tijekom povijesti povezani su s religijama, uključujući kršćanstvo, islam i hinduizam. Na primjer, govorilo se da je Biblija božanski nadahnuta, a njezini su različiti autori tvrdili da je u svojim porukama kanalizirala Boga.

A od Brahmsa do Beethovena, mnogi poznati skladatelji smatrali su svoju glazbu Božjim činom, tvrdeći da dolazi od više sile. "Vjerovalo se da su pjesnici, umjetnici i pisci dobili svoj talent na dar", kaže duhovna autorica Shannon Kaiser za mbg.

Ukratko, ideja božanske inspiracije proizlazi iz neobjašnjive kreativnosti. Veliki kreativci smatrali su da su zacijelo dobili božansko nadahnuće.

Što znači osjećati se božanski nadahnuto danas?

U današnje vrijeme ideja božanske inspiracije još uvijek postoji, iako može biti manje sekularna. Kao što Kaiser objašnjava, božanska inspiracija koncept je da natprirodna sila, izvan ljudskog ja, uzrokuje priljev kreativnih ideja i/ili želja.

"Ovisno o tome u što vjerujete, ovo bi moglo biti nadahnuće od Boga, univerzalnog izvora energije, uznesenih majstora, arkanđela, duhovnih vodiča, predaka ili čak vašeg višeg ja", napominje ona, dodajući, "Volim reći da je božanska inspiracija podrška energije ljubavi koja nas vodi."

Prema profesionalnoj intuitivnoj autorici Tanji Carroll Richardson, druga definicija božanske inspiracije je "nešto što osjećate da vaša duša želi da učinite ili osjećaj kao da ste u misiji duše".

"Božanska nadahnuća uključuju nešto veće od vas samih, a velik dio duhovnih buđenja je shvaćanje, pa čak i osjećaj da su svi i sve povezani", dodaje Richardson.

Kako se osjećati nadahnutijima u svakodnevnom životu?

Iako se božansko nadahnuće zapravo ne može izazvati, postoje stvari koje u svakodnevnom životu možete učiniti da biste bili otvoreniji i prijemčiviji za nadahnuće. 

Prema Richardson, važno je ostati u kontaktu i razumjeti svoju intuiciju. "Stvorite otvoreni prostor i vrijeme u svom rasporedu", kaže ona.

Kaiser preporučuje da radite više onoga što volite i poštujete svoje prirodno urođene darove, koji će vam pomoći da dotaknete povišeno stanje svijesti i povežete se s najvišim sobom. "Zapitajte se što ste voljeli raditi kao dijete i kada ste bili najbolji. To su uvidi u vašu pravu prirodu", dodaje ona.

Gledajte filmove ili čitajte o ljudima ili događajima koji vas inspiriraju, kaže Richardson. 

Vježbe za stupanje u kontakt sa svojom kreativnošću:

1. Pripremite teren

Prema Richardson, bez obzira na to kako kreativnost za vas izgleda, morat ćete stvoriti prostor da ona dopre do vas. "Volim stvarati fizički prostor koji potiče moju kreativnost", objašnjava dodajući da je njezin kućni ured ukrašen predmetima i bojama koje potiču kreativnost. "Kreativni prostori trebali bi odisati mirom, energijom, znatiželjom i nadahnućem", dodaje ona.

2. Dodirnite svoju intuiciju

I Kaiser i Richardson slažu se da je važno iskoristiti svoju intuiciju kako bi se omogućio protok božanske inspiracije. Richardson kaže da je jedan od najboljih načina za to da oslobodite vrijeme u svom rasporedu, kako bi nadahnuće moglo doći. 

3. Radite sve što volite

I na kraju, cilj je raditi ono što volite, što god to bilo. Kao što Kaiser objašnjava: "Kada iskoristimo svoje urođene darove i povećavamo svoju radost, privlačimo obilje. Svakodnevno radosno usklađivanje sa svojim temeljnim vrijednostima i strašću pomoći će vam da živite kreativno.

Bilo da je to slikanje, vrtlarenje ili bilo što drugo što vas ispunjava, odvojite vrijeme za to - i zabavite se. 

Zaključak

Božanska inspiracija dolazit će i odlaziti bez upozorenja, blagoslivljajući nas trenucima kreativnog uvida i energije. I premda nadahnuće ne može uvijek doći, možemo poduzeti mjere da ostanemo otvoreni, pa kad nadahnuće stigne, možemo ga iskoristiti.

Kao što Kaiser kaže: "Svi smo ovdje da podržavamo jedni druge i tijek života; božansko nadahnuće sila je koja nas vodi u konačno usklađivanje i unutarnji mir."

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci