Kako biti otvoren za darove života

Švedska spisateljica, psihologinja i motivacijska govornica Gordana Biernat prisjetila se svojeg bolnog djetinjstva i otkrila alate koji su joj pomogli da se nosi sa surovom realnošću, a kojima se služi i danas te je podijelila i jednostavnu, ali vrlo učinkovitu vježbu…

Život se sastoji od istraživanja i uživanja

Koliko se sjećam, moj život u djetinjstvu vrtio se oko toga da ostanem pri zdravoj pameti u ludom okruženju. Odluke o tome kako ću živjeti svoj život neprestano mi je donosio nestabilan i emocionalno nevezan otac, bez obzira na moje želje i snove. Pa ipak, zahvalna sam na samoći i čak cijenim otuđenost koju sam osjećala kao dijete, jer je usredotočilo moju svijest prema unutra i pružilo mi mogućnosti koje inače ne bih imala da doista istražim unutarnju tišinu u kojoj prebiva moje istinsko ja.

Ovo mi je unutarnje istraživanje otkrilo, i tako je lako to zaboraviti, posebno u vrijeme krize i preokreta, da su stvarnost i život mnogo više od samog preživljavanja. Nismo ovdje da se borimo kroz život i onda, kad za to dođe vrijeme, jednostavno legnemo i umremo. Čak i u ranoj dobi činilo mi se da se život sastoji od istraživanja novih stvari i uživanja u čistoj činjenici da sam živa - bez obzira koliko se život ponekad predstavljao teškim.

Biti potpuno prisutan u sadašnjem trenutku udišući i izdišući djelovalo je puno više od pukog disanja da bi preživjeli. Promatranje plesa leptira kroz zrak ili uživanje u kiši na mom licu bilo je dovoljno iskustvo koje je opravdalo razlog mog postojanja; zapravo, razlog cijelog postojanja.

Stvorite vrijeme i prostor za unutarnju mudrost

Većina nas je toliko zaokupljena stalnim brbljanjem koje u našim mislima stvara strah - držeći nas u uobičajenom 'načinu preživljavanja' - da ne uspijevamo biti prisutni i vidjeti magiju i ljepotu u najobičnijim i najjednostavnijim stvarima poput leptira ili kapljica kiše.

Paradoksalno, ali da bismo utišali buku u našim glavama, obično tražimo više informacija izvana – “skrolajući“ po mobitelima, provjeravajući vijesti - kao da će ih stjecanje čudesno olakšati naš nemirni um i dati nam vremena negdje u budućnosti uživati u unutarnjem miru koji nas zasad tako boli.

Čini se da nam izmiče da, kako bismo negdje u budućnosti postigli svoj cilj smirenosti i sreće, moramo prestati ganjati informacije izvan sebe i početi prihvaćati ono što već sada znamo iznutra.

Način na koji ja to vidim, svjesnom i potpunom interakcijom s našom stvarnošću i potpunom prisutnošću stvaramo vrijeme i prostor da se unutarnja mudrost otkrije. To ne mora biti komplicirano ili oduzimati puno vremena. Znam jer sam to kao dijete često vježbala. Jednostavno bih zaustavila što god sam radila na sekundu, zatvorila oči, utišala se i rekla: Sad sam dobro. Sve je u redu.

Zapravo, napravimo odmah ovu verziju za odrasle.

Stavite ruku na srce,

duboko udahnite ... i ... izdahnite

i ponovite za mnom:

Njegujem ovaj trenutak zbog svega što jest.

Vjerujem u budućnost i sve što ona donosi.

Za sve postoji dobar razlog.

Čuvari mudrosti

Prije nekoliko godina gledala sam zanimljiv dokumentarac o piramidama u Egiptu pod nazivom "Piramidalni kod" u režiji dr. Carmen Boulter. Jedan od ljudi s kojima je obavljen razgovor bio je stariji muškarac zvan Abd’el Hakim Awyan. Uvijek nasmijanog Hakima najbolje bi mogli opisati kao ‘hodajuću knjižnicu’, s umom ispunjenim davno zaboravljenim drevnim uspomenama i znanjem svetih univerzalnih istina i principa. Zanimljivost Hakima bila je ne samo to što je bio vrlo upućen čovjek, već se definirao i kao skladište tih vrijednih podataka.

Nazvao se čuvarom mudrosti. Njegova potpuna svijest o unutarnjem bogatstvu koje je prikupio tijekom života i njegova definicija da je čuvar ovog blaga, savršeno je rezonirala sa mnom.

Slušajući ga, shvatila sam da smo svi mi čuvari mudrosti - akumulirano znanje o svom životu, bez obzira na to koliko imamo godina, pohranjujemo u svoje umove i srca. Sve što moramo učiniti je započeti povezivanje s tim znanjem tako što ćemo u potpunosti biti prisutni i prihvatiti mudrost koju imamo u sebi.

Izvor: mariashriver.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci