Kada ne možete donijeti odluku, odgovore potražite u svojim snovima

Možda mislite da su vaši snovi besmisleni ili čista fantazija, ali stručnjakinja za snove kaže da je to pogrešno. Zavirite dublje u zemlju snova: ako ste zaglibili u problemu i trebate pomak, vaši vam snovi mogu pomoći u kretanju kroz vaše emocionalne barijere i pružiti malo više jasnoće

Odgovori "izvan okvira"

Ako zapnete u problemu, mnogi bi vam predložili da "prespavate". Dobro je potrošiti neko vrijeme na vaganje mogućnosti nego donositi brzopletu odluku, pogotovo ako situacija ima neku emocionalnu težinu. Ako se malo odmaknete to vam može pomoći da steknete više jasnoće, da vidite šumu od drveća. Terapeutkinja i stručnjakinja za snove Leslie Ellis, kaže kako spavanje zaista može pomoći u donošenju odluka- kako dijeli na mindbodygreen podcastu, vaši vam snovi mogu pružiti neke bitne tragove.

Kako koristiti svoje snove za donošenje odluka?

Prvi korak, kaže Ellis, je da zapišete svoje goruće pitanje prije spavanja kako biste pripremili podsvijest. "Neka vrsta općenitog pitanja, ne previše konkretnog", napominje ona. Zatim pokušajte zabilježiti sve svoje snove tijekom sljedećih nekoliko noći. Protumačite ih i "ponašajte se prema njima kao da su odgovor", objašnjava Ellis. "Puno puta dobit ćete kreativan odgovor, nešto relevantno na što ne biste pomislili u svom uobičajenom budnom stanju."

To je zato što vaši snovi mogu dodirnuti vašu podsvijest i pomoći vam u suočavanju s intenzivnim osjećajima. Kao što Ellis primjećuje, "Snovi obično uzimaju stvarno pojačanu emociju koju osjećamo tijekom dana i prigušuju je ili smiruju." Dakle, kada je riječ o rješavanju problema, vaši snovi mogu prolaziti kroz osjećaje i nesvjesne pristranosti s kojima možda ne biste bili upoznati tijekom budnog stanja.

Što je sanjao Einstein?

To je jednostavna praksa, ali duboka: zapravo, kaže ona, mnogo kreativnih pojedinaca (mislite na izumitelje i umjetnike) okreću se svojim snovima kad zapnu u problemu. Očito je Dmitrij Mendeljejev (koji je stvorio periodni sustav) vidio sve elemente organizirane u snu, a Albert Einstein došao je do teorije opće relativnosti nakon što je sanjao o polju krava. Paul McCartney iz Beatlesa u snu je komponirao cijelu melodiju pjesme "Yesterday".

To ne znači da možete zaspati i očekivati da ćete se probuditi poput Einsteina s rješenjem veličine eureke. Kao što Ellis kaže, vaši snovi mogu vam pomoći u tom dodatnom koraku, posebno ako imate kreativnu blokadu. U slučaju Einsteina, on je, naravno, danju razmišljao o znanosti, ali možda je taj san bio ono što mu je bilo potrebno za povezivanje točaka.

"Proces sanjanja je ono što donosi kreativni skok", dodaje Ellis. "Jednom kad dobijete sve osnovne podatke koji su vam potrebni i borite se s problemom, odgovore dobivate od neke vrste mjesta izvan okvira."

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci