Jedan dan u životu Dalaj lame

Njegova religija je, kako kaže, ljubaznost, a glavna meditacija - san! Zavirite u dnevni raspored Dalaj lame

Poželite li i vi katkad zaviriti u dnevni raspored i rituale velikih vjerskih vođa? Upravo je to poželio i Pico Iyer, britanski pisac i novinar koji je za posebno izdanje u povodu Dalaj laminog 80. rođendana 6. lipnja 2015. pripremio tekst pod nazivom "Jedan dan u životu Dalaj lame".

"Svaki put kad naučim nešto novo, uvrstim to u svakodnevicu. Tako je došlo do toga da danas moje obavezne, svakodnevne molitve, traju oko četiri sata", otkrio mu je Dalaj lama.

Dalaj lama"Najčešće se budim oko 3:30 ujutro. Prvo malo meditiram, a onda obavim klanjanje i okupam se. Nakon toga malo prošetam. Za to vrijeme neprekidno izgovaram neku mantru ili radim neki oblik meditacije. U 5:15 doručkujem i nakon toga u 5:30 slušam Glas Amerike, emitiran na tibetskom jeziku. BBC često emitira sadržaje u vezi s Tibetom i Kinom, pa to rado slušam.

Poslije doručka još malo meditiram, a onda proučavam tibetsku filozofiju ili neke važne tekstove. Ako se pojave neki neodgodivi poslovi, odlazim u svoj ured, a  ponekad prije ručka čitam novine i časopise - Newsweek, Time, Far Eastern Economic Review i nekoliko indijskih novina.

Ah, da, u 7:30  uvijek slušam BBC-jeve svjetske vijesti. Uvijek. Ja sam ovisan o tom programu. Kad sam u posjetu nekoj stranoj zemlji i ne mogu ih slušati zbog razlike u vremenu ili obaveza, zbilja osjećam da mi nešto nedostaje. Kao da ne znam što se taj dan dogodilo u svijetu. BBC je uvijek jako dobar i objektivan.

Poslije ručka, dolazim u ured oko 17:30. Zatim u 18 sati pijem večernji čaj - kao budistički monah. Ne večeram, ponekad pojedem nekoliko keksića ili malo kruha. U to vrijeme uvijek gledam TV program BBC-ja. Navečer meditiram oko jedan sat, prije negoli odem spavati u 20.30. To mi je najbitnija meditacija. Spavanje je najčešća meditacija za svakog, čak i za ptice. Ne za nirvanu, već za opstanak.''

14. Dalaj lama rođen je kao Tenzin Gyatso 6. srpnja 1935. godine na Tibetu, kao peto od 16-ero djece u obitelji poljoprivrednika. Proglašen je inkarnacijom Dalaj lame kad je imao dvije godine, a sa šest je počeo monaško obrazovanje. Preuzeo je političku vlast nad Tibetom 1959. godine ali ga je bio prisiljen napustiti. Nobelovu nagradu za nenasilnu borbu za oslobođenje Tibeta dobio je 1989. godine, a dobitnik je i Templetonove nagrade.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci