Istjerajte lijenčinu iz sebe!

Ako često odlučujemo promijeniti nešto u svojem životu i početi nanovo u novoj godini, ali nas u tome uvijek nešto koči, možda je problem u nama? Možda se negdje unutra skriva lijenost koja nas ometa u sveukupnom napretku?

Lijenost poučava zloćama mnogim

Lijen je onaj koji se ne voli podvrgavati radu, nikada ništa ne odlučuje, zazire od promjena, napretka i žrtava. Isus je mudro poručio: „Šalji ga na rad, da se ne ulijeni, jer lijenost poučava zloćama mnogim“, čime nas je upozorio da lijenost može dovesti do ekstremnih oblika ponašanja. Takve osobe često se osjećaju izgubljenima, pate od tjeskobe, manjka samopouzdanja i straha od neuspjeha ili ismijavanja radnih rezultata. Njima vlada snažan osjećaj da su izmanipulirani ili da ih se ne cijeni dovoljno. Redovito odgađaju obaviti svoje radne zadatke, a oni se nakupljaju i to može izazvati frustracije, napetost i tjeskobu. Lijenim osobama najčešće manjka motivacije, samodiscipline i samoorganizacije.

Uzroci lijenosti mogu biti različiti – nekima je ona urođena, a neki su bili razmaženi kao djeca pa su takav pristup životu zadržali. Osjećaj lijenosti i lijenost nisu istoznačnice. Možemo se osjećati lijeno nekoliko dana ili tjedana zbog problema sa slabokrvnosti, niskim tlakom ili kroničnim umorom. Ako smo izgubili vjeru u sebe i svijet, i takav nas manjak motivacije ograničava u radu i životu, to više spada u depresiju, koju možemo liječiti pozitivnim afirmacijama, terapijama smijehom, tehnikama disanja ili psihološkim savjetovanjem.

Terapija za lijenčine

Prema jogijskoj filozofiji prije svega treba poraditi na tjelesnom i duševnom zdravlju (pravilnom prehranom i tjelovježbom, meditacijom i molitvom). To će nam omogućiti da marljivo radimo i žanjemo rezultate svojega rada u vidu bogatstva, iz čega proizlaze zadovoljstvo (samim sobom, poslom, obitelji, svijetom) i sreća, a oni nam opet omogućuju da „zapnemo“ i marljivo radimo.

Ako vam je ujutro mrsko ustati iz toplog kreveta i krenuti putem obveza, odvojite pet minuta i ležeći na leđima brzo mičite stopalima lijevo-desno, naprijed-nazad te kružite. Za to vrijeme imajte velik osmijeh na licu i ponavljajte samouvjereno: „Pun sam kreativne energije – danas ću ostvariti izvrsne rezultate!“ Tako ćete razbuditi cijelo tijelo i osjetiti pojačanu cirkulaciju i želju za aktivnosti. Boravak na svježem zraku, energija žive hrane (sirovog svježeg organskog voća i povrća) i svježe izvorske vode dignut će razinu energije tijela i uma. Čitajte pozitivno i motivirajuće štivo. Ne dopustite si da budete lijeni! Najljepši osjećaj je imati životni san i marljivo raditi na tome da se ostvari.

 

Model: Jelena P. (Midikenn)

Željka Ciganović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci