Intervju sa šamanicom: Živimo u vrijeme ženske revolucije

Povratak prirodi ne znači samo uživanje u zelenim nijansama krajolika, nego i uspostavljanje energetske ravnoteže s arhetipskim principima ženske i muške energije. Na pitanja zašto smo se toliko udaljili od sebe, zbog čega je žena ženi često vučica i kako to možemo promijeniti počevši od nas samih, odgovara psihoterapeutkinja i šaman Gaisheda Kheawok, koja u svom radu koristi znanja keltske i indijanske kulture te iz njih crpi odgovore na najveće probleme današnjeg čovjeka, a ponajprije žena

Gaisheda Kheawok internacionalna je govornica, psihoterapeutkinja s 30-godišnjim iskustvom i šaman, poznata kao Ona Koja Prenosi Poruke Majke. Posvećena je holističkom pristupu u području osobnoga razvoja, autorica je mnogih šamanskih meditacija te programa Shamanic Soul-Based Energy Medicine

Gaisheda Kheawok internacionalna je govornica, psihoterapeutkinja s 30-godišnjim iskustvom i šaman, poznata kao Ona Koja Prenosi Poruke Majke. Posvećena je holističkom pristupu u području osobnoga razvoja, autorica je mnogih šamanskih meditacija te programa Shamanic Soul-Based Energy Medicine

Ona Koja Prenosi Poruke Majke

Drevna vjerovanja polagano nailaze na sve veće razumijevanje ljudi, osobito onih koji na duboko intuitivnoj razini osjećaju poremećaj ravnoteže, kako u osobnoj, tako i u kolektivnoj svijesti. Gaisheda Kheawok prije dvadesetak godina osnovala je organizaciju Whispering Song School of Energy Medicine and Teaching Lodge. Diljem svijeta održava predavanja i radionice spajajući u svom radu drevna znanja koja baštini iz svog dualnog podrijetla: keltske i starosjedilačke sjevernoameričke kulture.

Od 2011. godine u svom plemenu ima status Mirotvorca (Peacekeeper) i One Koja Prenosi Poruke Majke. Odnedavno je svoj rad obogatila održavanjem rituala inicijacije u Veliku Svećenicu. Ova praksa zapravo podrazumijeva okupljanje u Krug sestara (Sisterhood Circle), koji je kao način povezivanja i osnaživanja žena u svijetu sve primjetniji i popularniji.

Takvi krugovi mogu biti koncipirani na različite načine, ali svrha im je uvijek ista: stvaranje mjesta u kojem žene u potpunosti mogu sigurno i otvoreno iskazati moć svog ženskog principa i međusobnim povezivanjem u kolektivnoj svijesti osnažiti princip stvaranja i rađanja.

Što su Sveti ženski krugovi i zašto su važni?
Stoljećima su žene bile vizionarke, iscjeliteljice i zaštitnice zakona Zemlje. Sveti ženski krug predstavlja energetska vrata koja slave sjećanje na prirodnu žensku vezu s Dušama i mudrošću. Velika svećenica i Sveti krugovi naš su način vraćanja svojoj energetskoj harmoniji i suglasju sa Zemljom i mudrošću Velike Boginje Majke.

Jedan od najstarijih arhetipova, zajednički različitim kulturama na našem planetu, jest osnovni princip stvaranja, rađanja i ženstvenosti. Što mislite, kad su se žene odrekle te moći i otuđile se od prirodnog ženskog principa?
Naše su duše i jin i jang. Moja tradicija uči nas da smo Duše koje su proživjele mnoge živote i bile smo i muškarci i žene. Onog trenutka kad smo kolektivno ušli u razdoblje diferencijacije spolova, počeli smo birati koju ćemo energiju istražiti: jin – sveti ženski princip ili jang – sveti muški princip. Žene su se odrekle svoje vanjske, ali i unutarnje moći i naučene su svoje potencijale držati u Sjeni. Svoju moć koriste da bi preživjele, održale se u okruženju koje ih prisiljava da izgledaju i ponašaju se na određen, kulturološki prihvatljiv način.

Naš je izazov prisjetiti se istinske svrhe svoje Duše: kao žene naučiti vidjeti izvan iluzije da drugi imaju moć nad nama. To je bolest patrijarhalnog sustava – prevlast nad drugima primjenom sile i moći. Iscjeljujući se na svom duhovnom putovanju, uvijek moramo prepoznati slobodu izbora koja je esencija jang energije. Muški i ženski princip nikad ne traže jedan od drugog da se umanji, nego se trude postići stanje ravnoteže – to je energetska jednakost koja upravlja Univerzumom.

Jin energija prihvaća blagoslov, a jang energija ima plan, strukturu i slobodu izbora da podrži Intuitivne Blagoslove. To je priča o sukreiranju, a da bi se manifestirala na Zemlji, moramo razviti i ženski i muški princip kako bismo bili spremni prihvatiti učenja, ali i poštovati izbor i plan djelovanja. Često naše duše biraju iz pozicije jang energije i ne preuzimaju odgovornost za svoje djelovanje, što je nužno da bi naš izbor sljedeći put bio drukčiji.

šamanicaTko je zapravo Svećenica u nama i kakva je njena uloga u našem životu?
Arhetip Svećenice jedan je od aspekata naše Duše koji traži da se prisjetimo Avalona. Avalon predstavlja stanje svijesti u kojem se poštuje ženski princip. Svećenica je spona sa Snom iz kojeg nastaje sav život i sve stvaranje. Žene se rađaju otvorene da prihvate svoje darove intuicije. Dar da vidimo blagoslov je Majke, a naš je odabir vidjeti njenim očima.

Odgovornost Svećenica je da rade na razvijanju svojih darova i nauče uspostaviti svoj Sveti krug, kao i da s drugim Svećenicama budu dio Svetog kruga, kreirajući viziju i glas koji nas sve predstavlja. Ovdje nam se obraća kreacija i Svećenice vide i prepoznaju svoje mogućnosti. Svaka od nas donosi posebne talente i darove u ovom postojanju, a u Krugu svi oni postaju kolektivni izraz duboke poruke i učenja.

Uloga Svećenice u našem unutarnjem životu je da nas vodi kroz izmaglicu emotivnih, mentalnih, fizičkih i kulturoloških iluzija. Njena zadaća je da nas ponovo dovede u kontakt s unutarnjom mudrosti i znanjem, kao i sa sviješću o tome da, kao one koje daju život, moramo biti poštovane zbog životne sile i blagoslova koje darujemo svojoj obitelji, sebi i svom plemenu. Sveti ženski princip prima darove, ali i rađa muški princip, te moramo dopustiti svojim dušama da pronađu svoju unutarnju Svećenicu koja će nas voditi k svjesnom sjećanju na putovanja naše duše.

Postoji li mogućnost da žene ponovo preuzmu svoju moć i duhovnost stvaranja?
Moja tradicija prepoznaje vrijeme u kojem živimo kao vrijeme pete dimenzije, vrijeme proročanstva u kojem se kao duše budimo iz nesvjesnog sna. Taj trenutak u povijesti nazivamo Veliko buđenje. Duboko vjerujem da je došao trenutak kad nam je svima omogućen ponovni susret sa svojom unutarnjom mudrošću. Ovo, naravno, podrazumijeva duboko osobnu odluku da uspostavimo odnos s Božanskime. To je put kroz koji prolaze žene koje se iniciraju u krug Velike svećenice.

Vjerujem li u mogućnost da žene preuzmu svoje prirodno mjesto u svijetu? To se već sasvim sigurno događa. Postoji borba, naravno, no iz generacije u generaciju naša hrabrost da napravimo sljedeći korak postaje sve veća. Znam da se bliži vrijeme kad žene više neće pristajati da budu išta manje od onog što jesu. Mijenjamo svijet tako što se jedna po jedna žena mijenja. Važno je znati da je ovo vrijeme revolucije – prepoznajemo posvud isti jezik represije, bez obzira na granice i kulture.

Na koji način evoluira duhovnost i kako se te delikatne promjene mogu osjetiti u kolektivnoj duši?
Epigenetika nam otkriva da svi imamo sposobnost utjecati na vlastite stanice, kao i na evoluciju kolektivne energije – promjenom vibracija svojih stanica prekidamo limitirajuće programe. Drevne plemenske i šamanske tradicije već su davno prepoznale kako se naša uvjerenja, iskustva i odabiri utiskuju i direktno utječu na prirodu naših stanica. Ti se (utisnuti) zapisi prenose dalje nasljeđem.

Žene su najčešće, bez obzira na društveni status, obrazovanje i podrijetlo, izložene raznim pritiscima da se ponašaju na određeni način. Također, osuđuje se njihovo ponašanje, sklonosti i strasti. Najzanimljivije je to što ih najčešće osuđuju upravo druge žene. Zašto se to događa?
Osuđivanje je kulturološki karmički sloj bolesti patrijarhalne energije. Kad kao žena osuđujemo drugu ženu, zapravo osuđujemo sebe. Tada se nalazimo u krugu osobne i kulturološke karme i pogrešno shvaćamo ženski i muški princip. U nama tada prevladava patrijarhalni princip koji nadjačava naš unutarnji glas i predstavlja izraz našeg straha, nedostatka samopoštovanja i samoprihvaćanja.

Ponovno povezivanje s Božanskom Majkom i njenom bogatom arhetipskom mudrošću prilika je da žene osjete iscjeljenje i ponovo steknu moć izvan okvira svojih uloga. Ponovo se sjetiti mudrosti priča je naše inkarnacije. Put našeg osvješćivanja, osnaživanja i iscjeljenja jest vidjeti očima svog srca i očima Majke te prihvatiti sveti ženski princip koji svaka od nas nosi u sebi.

Zašto nam je tako teško biti podrška jedna drugoj?
Tu je opet riječ o patrijarhalnom sloju karme. Princip patrijarhata i njegovog Sustava vjerovanja jest da nas drži odvojene jedne od drugih, ali i odvojene od vlastitog Svetoga kruga. Također, veliku ulogu u toj nepodržavajućoj atmosferi ima osobna i kolektivna disfunkcija jer nas uči da možemo biti voljeni, sigurni i prihvaćeni samo ako napustimo svoju ženstvenost, ali i kada napuštamo druge kako bismo preživjeli.

Patrijarhalna energija zahtijeva da se odvojimo od svoje unutarnje mudrosti i svete ženske energije. Transgeneracijska trauma preživljavanja ostavlja kod žena vrlo snažan osjećaj da nije sigurno osloniti se jedna na drugu; hrani njihovu iluziju o sigurnosti patrijarhalnog sustava. Nagrađuju nas kad smo dio sustava koji daje sebi pravo osuđivati druge žene.

Marija Milačić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci