Eneagram: 9 lica duše

Sustav eneagrama, koji navodno potječe još od starih sufijskih mistika, pomaže nam da otkrijemo zablude svoga tipa ličnosti i oslobodimo se okova koji nam priječe da živimo ispunjenije, slobodnije i sretnije

Spoznaj samoga sebe – izrekao je u 5. stoljeću prije nove ere čuveni starogrčki filozof Sokrat, pozivajući nas da otkrijemo mističnu tajnu koju svakodnevno zanemarujemo – tajnu vlastitog unutarnjeg bića. I dva tisućljeća nakon Sokrata često se u životu pretvaramo da u nama ne postoji nikakva tajna pa sebe i druge poistovjećujemo samo s onim što znamo iz svoga i njihova ponašanja (koje najčešće s užitkom i kritiziramo).

Ipak slutimo, a i priželjkujemo, da smo mnogo više od tog površnog dojma i da on nije prava, ili barem jedina, istina o nama. Čeznemo poslušati Sokrata i spoznati svoju dubinu, upoznati mističnu stranu svoga bića...

Gurđijev - otac eneagrama

U tome nam može pomoći eneagram, sustav stvoren u namjeri da čovjeku pomogne u duhovnom otkrivanju sebe. On pojedincu otvara put k doživljaju vlastite božanske dubine, ali tako da prije toga dobro upozna svoje nesavršeno i lažno ja.
Iako se mudrost eneagrama u duhovnim zajednicama prenosila usmeno još od davnih vremena, svoj današnji oblik i tumačenje ovaj je sustav dobio tek počekom 20. stoljeća.

U to je vrijeme duhovni učitelj Georgij Ivanovič Gurđijev prvi počeo koristiti simbol eneagrama povezujući ga s duhovnim napredovanjem pojedinaca, no iscrpna istraživanja različitih tipova ličnosti i njihovo povezivanje s elementima eneagrama proveli su Oscar Ichazo i psihijatar Claudio Naranjo tek u drugoj polovici 20. stoljeća. Na radionicama su proučavali različite tipove ličnosti polaznika i u praksi usavršavali tumačenja eneagrama te su ovom sustavu dali njegov današnji oblik.

9 nesavršenih i lažnih ja

Eneagramu je danas svrha pomoći pojedincu da otkrije svoje dublje ja (možemo ga nazvati i duša, jastvo ili Biće) usmjeravajući ga da prvo razotkrije i dobro upozna svoju ličnost, svoj ego i sve ono što ga priječi na putu prema vlastitoj dubini.
Prema eneagramu, čovjek ima devet mogućnosti zastranjenja, devet različitih načina odvajanja od božanske cjeline i svatko od nas, iako u sebi nosi pomalo od svih energija, dominantno pripada jednom od tih devet tipova.

Stoga i naziv eneagram (grč. ennéa: devet + grámma: znak, oblik) označava sustav koji imenuje, opisuje i tumači devet oblika (tipova) ličnosti i predlaže praktične načine osvještavanja njihovih negativnih mehanizama te načine izlaženja iz uskih obrazaca kojima svaki tip ličnosti robuje.

Simbol eneagrama ima devet povezanih točaka označenih brojevima, a svaka točka, odnosno broj, označava jedan tip ličnosti. Crte koje povezuju točke označavaju veze između pojedinih tipova ličnosti i načine njihova djelovanja (pogledajte simbol desno).

Pronađite svoj tip ličnosti eneagrama

Kako eneagram pomaže

Ovaj nas drevni sustav uči da smo puno više od svoje ličnosti s kojom se svakodnevno poistovjećujemo. Kad se proširimo izvan njezinih granica, mi smo bića prisutnosti i u svakome od nas postoji individualna iskra božanskog. Tu božansku prirodu u nama eneagram naziva esencijom (suštinom, Bićem).

Svako dijete na svijet dolazi sjedinjeno sa svojim Bićem. No doživljavajući verbalne i neverbalne poruke koje dobiva od svoje okoline, ono stvara zaključke što je u toj okolini dobro, a što nije. Ti zaključci postaju njegovi unutarnji glasovi koji mu u početku života pomažu da se svojoj okolini uspješno prilagodi. Oni, primjerice, govore: Jako je loše napravim li pogrešku, ne smijem griješiti, moram biti savršen. Ne trebam pokazivati svoje potrebe i njima gnjaviti okolinu, treba se stalno brinuti za druge i njima biti zaokupljen. Ne smijem protusloviti, kaznit će me. Ne smijem pokazati ranjivost, ismijat će me…

Iako nas ponašanje koje smo uskladili s porukama iz okoline u početku života štiti i omogućava nam da se osjećamo sigurno, s vremenom ta pounutrena pravila postaju zidovi naše ličnosti koji nas, poput svih zidova, štite, ali i odvajaju od svijeta priječeći nam da izađemo izvan svojih ograda i udahnemo svjež zrak slobodnoga prostora.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci