Duhovnost u svakodnevnom životu: 5 smjernica za produhovljen život

U suštini, biti produhovljen znači izabrati živjeti što bliže svom istinskom biću. Biti produhovljen znači prihvaćati sebe, biti svoj i biti usklađen s istinom svoje duše. Kako to dotaknuti u svakodnevnom životu? Uz ovih pet smjernica...

“Mi nismo ljudska bića s duhovnim iskustvima. Mi smo duhovna bića s ljudskim iskustvom”, Teilhard de Chardin

1. Prihvatiti sebe sa svim negativnim dijelovima

Većina duhovnih praksi stavlja naglasak na pozitivne misli. Iako je to odlično za podizanje vibracija, negativne misli isto imaju svoje mjesto.

Negativne nam misli dozvoljavaju da osvijestimo dualnost života te da prepoznamo i prihvatimo svoje slabosti i preferencije. Nemoguće je cijeniti svjetlo dok nismo vidjeli tamu, zato se nemojte osuđivati zbog negativnih misli.

Naravno, ne želite da vam negativne misli određuju život ni postupke, ali ih isto tako ne smijete potiskivati ili se zbog njih osjećati krivima.

Najbolji način nošenja s negativnim mislima je da ih identificirate, prihvatite i otpustite. Kada razmišljamo o njima ili se zbog njih osjećamo loše, tada one postaju problem.

Zapamtite da je važnije biti svoj nego biti lažno “pozitivan“. Budite ono što jeste, a kroz prihvaćanje nam pozitivno razmišljanje dolazi prirodno.

2. Često se smijati, posebice samome sebi i ne shvaćati život preozbiljno

Svima se događa da ponekad život shvaćamo preozbiljno. To nikad nije bila svrha života i svi bismo se trebali malo opustiti.

Život nije toliko važan koliko mislimo. Naravno da biti živ ima svoju svrhu i vrijednost, ali briga nam ne pomaže ni na jedan način.

Pronađite svjetlo u životu, pokušajte se osloboditi i opustiti – u konačnici, život je putovanje, to je igra za koju svi znamo da ima svoj kraj. Stoga bismo trebali uživati.

3. Ako vam se nešto ne sviđa – promijenite to. Što ne možete promijeniti – prihvatite

Svi se u životu susretnemo sa situacijama koje nam se ne sviđaju, ali je dobro što većinu stvari možemo promijeniti. Ako ih promijenimo, promijenit ćemo i svoj pogled na njih.

Život nije uklesan u kamenu, on ima stalne uspone i padove. Kako bismo zaista uživali u životu, trebamo se povezati s tijekom Univerzuma i pronaći način da budemo u miru s njim.

Pokušaj kontrole svakog aspekta života samo vodi u stres i nezadovoljstvo. Znajte da imate moć promijeniti stvari koje vam se ne sviđaju, ali morate krenuti od sebe.

4. Naučiti slušati svoju dušu

Nije teško naučiti jezik duše; ona progovara kroz radost, sreću, smijeh, mir, ljubav i spokoj. Kada se naša duša slaže s načinom na koji živimo, osjećamo strast i uzbuđenje, motivaciju i mir.

Mnogi ljudi zaboravljaju što je u životu važno, a važno je pronaći ono što nas veseli i što nam donosi unutarnji mir.

Naravno, život neće uvijek biti med i mlijeko, ali je nužno pronaći način da u svoj život unesemo više radosti i strasti.

To ne mora biti nešto veliko. Napravite popis stvari koje volite – malih ili velikih – a zatim ih jednu po jednu uvodite u život.

Sreća je zarazna, pa što se više trudite pronaći ju, to će ona postati snažnija.

5. Voljeti sebe i razumjeti svoju beskonačnu povezanost s Univerzumom

Želite li osjetiti svoju energiju? Žustro protrljajte dlanove 10-20 sekundi, a zatim ih polako razdvojite. Osjećate li energiju kako pleše između vaših dlanova?

Svi smo energija i svi smo povezani, kako međusobno, tako i s Univerzumom. Kada razumijemo da smo energija, počinjemo sve u svijetu promatrati u obliku vibracija.

Vi ste vibracija energije, vi ste Univerzum koji se očituje kao ljudsko biće.

Nikada nećemo potpuno moći razumjeti svoje postojanje i svrhu jer svrha neprestano raste. Mi živimo u beskonačnom Univerzumu i naša se svijest neprestano širi prema novim, nezamislivim visinama.

Jedini način da sve ovo pretvorimo u djelo jest ljubav. Ljubav je naša poveznica s Univerzumom i kroz ljubav prema sebi povezujemo se s izvorom energije i energijama onih koji nas okružuju.

Ljubav prema sebi najvažnija je duhovna praksa, jer je u suštini riječ o poštovanju svog istinskog bića, svoje duše i duha koji svi jesmo.

Izvor: consciousreminder.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci