Duhovna inteligencija: Najviša razina spoznaje koja nam nosi mir i sreću

Spoznaja koja nam može donijeti najviše dobrobiti u životu jest da, bez obzira na životne okolnosti, u sebi možemo naći i živjeti slobodu, zadovoljstvo, mir i ljubav. Duhovna inteligencija često se smatra vrhovnom i obuhvaća sve druge inteligencije, a možemo je nazvati i najvišom razinom povezivanja stvari u veću sliku, cjelinu. Evo kako djeluje i kako se razvija...

Treća inteligencija

U svome životu težimo sreći, ispunjenju, radosti, dijeljenju s drugim ljudima. Trudimo se postići uspjeh, ostvariti materijalna i duhovna dobra kako bismo u njima uživali i da bi nam život bio skladan i sretan.

Kada su psiholozi pronašli način za mjerenje inteligencije, početkom 20. stoljeća, pojavilo se veliko zanimanje za racionalnu inteligenciju (IQ). Sredinom 90-ih godina David Goleman, psiholog, znanstveni novinar i autor popularne knjige Emocionalna inteligencija, tvrdio je da je emocionalna inteligencija (EQ) osnovni preduvjet za primjereno korištenje IQ-a. A početkom 21. stoljeća pojavilo se dovoljno dokaza s područja antropologije, neurologije, psihologije i kvantnih znanosti da se može tvrditi kako postoji i treća inteligencija – SQ, spiritualna ili duhovna inteligencija.

Svojstvena je samo ljudima

Dok racionalnu inteligenciju imaju čak i računala, a emocionalnu većina sisavaca, duhovna inteligencija svojstvena je samo ljudima i, prema mišljenju mnogih autora, ona je temelj ostalih dviju. Zamolili smo Sandru Baksu, učiteljicu meditacije i voditeljicu programa samorazvoja iz Centra za duhovni razvoj Brahma Kumaris, da nam približi i pojasni pojam duhovne inteligencije.

„Inteligencija općenito označava spoznaju međuodnosa, uviđanje veza među stvarima, bićima i strukturama. Duhovna inteligencija često se smatra vrhovnom i obuhvaća sve druge inteligencije, a možemo je nazvati i najvišom razinom povezivanja stvari u veću sliku, cjelinu. Ona nam omogućuje da živimo inteligentno, a to znači živjeti sretno, uživati u životu.

Spontana mudrost koja ujedinjuje emocije i racio

Obično smatramo da je inteligencija nešto vrlo ozbiljno i namijenjeno rješavanju problema pa tim stavom u suvremenom svijetu veliku prednost zapravo dajemo racionalnoj inteligenciji. No, racionalna inteligencija često nas neće dovesti do željenih ciljeva. Ako prednost dajemo samo logici i racionalnom razmišljanju, za što je zadužena lijeva strana mozga, često nas stav „To je problem, to je nešto ozbiljno“ može blokirati. Za razliku od toga, desna strana mozga, koja upravlja emocijama, poručuje nam: „To je samo igra, nema veze čak i ako izgubiš“.

No, oslonimo li se isključivo na tu stranu svoje osobnosti, možemo biti u oblacima, pa i izgubiti se u pretjeranoj emocionalnosti. Duhovna inteligencija je ona spontana mudrost koja nam pomaže uravnotežiti te dvije perspektive, te dvije inteligencije. Ako se samo prepustimo struji, može se dogoditi da iz vida izgubimo cilj, a imamo li na umu samo cilj, možemo postati rigidni, kruti i bezosjećajni“, kaže Sandra Baksa.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci