Dublje proživljen život živi se ovako...

Prema budističkom učenju, koje sve više prihvaća i moderna psihologija, da bismo živjeli smislen i ispunjen život te kako bi se naš život manifestirao u svim njegovim potencijalima, bitno je da kroz njega prolazimo svjesno i u svakome trenutku svoga putovanja budemo prisutni duhom, potpuno svjesni svega što se u tome trenutku događa, u nama i oko nas

Nažalost, to nije lako postići jer nas misli nevjerojatnom lakoćom izbacuju iz sadašnjeg trenutka, odvodeći nas ili u prošlost ili u budućnost, iako ni jedno ni drugo zapravo ne postoji. Prošlost se, naime, već dogodila, a budućnost se možda nikad neće ni dogoditi. Jedino što postoji i što je uistinu bitno za naš život, tvrde budisti, događa se upravo sada, u ovome trenutku.

No ako nismo prisutni ovdje i sada te ako umjesto da proživljavamo autentična iskustva i autentične emocije, proživljavamo ono što je bilo ili bi moglo biti, s pravom se postavlja pitanje: živimo li uopće? S druge strane, pak, ako smo cijeli svoj život u svakome trenutku bili prisutni duhom, onda istinski živimo, a što smo više u stanju dublje iskusiti trenutak, to smo više sposobni dublje iskusiti i život.

Kad smo prisutni u trenutku, ovdje i sada, bit ćemo u potpunosti svjesni svih mogućnosti koje taj trenutak nudi, pa ništa nećemo propustiti. Ne samo da ćemo tada između raznih mogućnosti koje se u trenutku pojavljuju s lakoćom birati onu koja je za nas najbolja, nego će nam svaki trenutak života donositi novo i drugačije iskustvo.

Zato nam jedino potpuna prisutnost u trenutku, ovdje i sada, može osigurati dubinu iskustava kojima težimo i samo tako, tvrde budisti, možemo spoznati pravu ljepotu života i živjeti svoje pune potencijale.

Egli Ilić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci