Vaše je dijete stara duša? 12 znakova da odgajate nadareno dijete

Lako je poštovati mudrost svoje djece kao stare duše, kada uvažavate ove osobine. Upoznajte svoju djecu...

Ovo biste trebali znati odgajate li "staru dušu"

Pitate se što je stara duša? Spoznaja da dijete ima atribute stare duše, može vam pomoći da razumijete njegove potrebe i životnu svrhu. Kao roditelj koji odgaja staru dušu, trebali biste znati da ona nisu neobična. Ona su samo silno nadarena djeca kojima bi koristilo da se uskladite s njima. To ne znači da morate zatomiti sebe ili svoj autoritet, nego da ih cijenite onakvima kakvi jesu i što su došli učiniti.

Imati dijete stare duše ili djecu trebala bi biti jedna od vaših najvećih obaveza. Neće uvijek biti lako, ali vrijedi truda. Duhovna mudrost koju vaša djeca donose vama, vašoj obitelji i svijetu nagrada je za sve nas. Da biste zaista razumjeli prirodu te stare duše, obratite pažnju na ovih dvanaest znakova.

1. Znatiželja

Ako odgajate staru dušu, vjerujte, od trenutka kada počnu pričati - pa do kraja života, vaša će djeca pokazivati snažnu znatiželju. Djeca koja su stare duše imaju neobičan fokus i neće biti zadovoljna brzim ili općenitim odgovorima na svoja pitanja. Potreba vašeg djeteta je da razumije dubinu i način kako stvari funkcioniraju.

Djeca koja su stare duše koriste svoju znatiželju kako bi naučila, ali također su vrlo odlučna spoznati ono što nedostaje na sveobuhvatni način na koji vide stvari. Iz njihove perspektive, ne radi se o njima kao pojedincima - i to je razlog zašto su djeca stare duše vrlo suradničke naravi. Ovaj je atribut posebno primjetan kod muške djece, koja bi inače pokazivala snažnu želju za interakcijom sa svojim egom. Oni vide Univerzalnu istinu jedinstva i znaju da ego nije stvaran.

Šveđanka Greta Thunberg, prekrasan je primjer tinejdžerice stare duše. Sa 16 godina, kada je većina njezinih vršnjaka u Sjedinjenim Državama, koncentrirana na dobivanju vozačke dozvole, Gretu interesira zašto svijet ne poduzima nešto u vezi s klimatskim promjenama. Za nju je to jednostavan problem. Dobro je informirana, iznad svojih godina u intelektualnom i znanstvenom razumijevanju.

Gretu Thunberg  zanima zašto svjetski vođe ništa ne poduzimaju? Nestrpljiva je prema riječima bez djela ili političke retorike. Njezina je znatiželja usmjerena na globalni problem i vrlo je odlučna. Kao stara duša, Greta se zasigurno pita kako je čovječanstvo stiglo tako daleko.

2. Pitanja

Djeca koja su stare duše znaju snagu postavljanja pitanja. Bez obzira na stvarnu dob, odlično barataju vještinom uma kroz dobro osmišljena pitanja. Naravno, ako ne možete na zadovoljavajući način odgovoriti na pitanja, djeca sa starim dušama bez problema će se obratiti nekome tko im može pomoći. Čak ni stručnjak na polju njihovog interesa, djetetu stare duše, možda neće moći ponuditi dovoljno informacija na ono što ga zanima.

Ta su pitanja snažna jer su oštra, a opet jednostavna, dječja. Ispravno ispitivanje ne treba miješati s provokacijom ili planiranjem svađe ili sukoba. Oni samo žele da ih istinski razumijete. Djeca koja su stare duše zainteresirana su da vas upoznaju onakvima kakvi zapravo jeste. Ako niste u skladu s tim, tada će vas ispitivati.

Djecu stare duše ne zanima točnost ili ispravnost koliko ih zanima istina. Pitanja su vrlo specifičan alat koji koriste jer ih zanima energija u načinu na koji rješavate pitanje. Ako dođete energetski "čisti", neće biti izraženog suprotstavljanja. Ako na pitanje odgovorite energijom obrane, tada će dijete iskoristiti priliku da ukaže na vašu energetsku neravnotežu.

3. Intenzivna osobna refleksija

Kao roditelj to ćete doživljavati kao blagoslov ili prokletstvo. Ako zanemarite vidjeti svoj odraz u svom duhovno nadarenom djetetu, onda vas čeka prilično teškoća. Djeca stare duše žilava su u svom naumu da se povežu s vašim Višim Ja. Što znači da više ne tražite izgovore u vezi s navikama, obrascima ili načinima na koje radite stvari, ukoliko djeca žele da to promijenite - sada.

Imajte na umu da vjerojatno nećete dobiti opsežno dodvoravanje ili bilo kakve medalje zbog   promjena koje ste napravili. Posebno je teško kada vaše dijete odmah krene na sljedeći problem koji ga okupira. Ovo je poput podučavanja od strane Učitelja. Može se protumačiti kao brutalno, ali izraz je ljubavi. Ova intenzivna osobna refleksija vrlo je teška kada ste umorni, pod stresom ili gladni, a vaše vam dijete nudi nova gledišta i postavlja nove izazove.

4. Čitanje

Dijete koje je uistinu stara duša utjehu pronalazi u čitanju. Darovite stare duše vole čitati. Neka djeca mogu čitati vrlo brzo, dok druga mogu biti spora i disleksična. Čitanje samo po sebi nije ono što djeca stare duše vole, koliko im je potreban doticaj s energijom i informacijama.

Da budemo jasni, čitanje ne znači samo čitanje. Dijete sa autističnom dušom može uživati u drugim oblicima unošenja informacija. Ova djeca imaju svoje načine kako doći do informacija koje žele. Stoga je posebno važno da odvojite vrijeme za razumijevanje svoga djeteta, iz njegove vrlo osobne perspektive, umjesto da pokušavate pogurati bilo kakve standardizirane metode učenja.

5. Znanje iznad godina

Što više slušate, to ćete više razumjeti da vaše dijete stare duše ima duhovnu dubinu razumijevanja koja nije ograničena njihovim umom ili svijetom. Ta je mudrost autentična i duboka. Otkrit ćete da je prava čast biti u prisustvu takvog znanja. I bilo bi dobro postaviti vlastita pitanja o duhovnim i fizičkim shvaćanjima koja posjeduje vaše dijete.

Samouke osobe i stare duše prirodno idu zajedno. Jednom kad stara duša pronađe svoja sredstva za prikupljanje znanja, vrijeme je za njihovo individualno izražavanje. Želja za primanjem jednaka je njihovoj želji za davanjem. Biti u prisutnosti ovog znanja prilika je za dobivanje mudrosti. To se ne smije zamijeniti sa skromnim poštovanjem, već istinskom čašću.

Jedno je cijeniti svoju staru dječju dušu zbog onoga što čine ili postižu, a sasvim je drugo prihvatiti ih onakvima kakvi jesu - i njihov izbor da surađuju s vama. Nikada nije teško biti u milosti Božje mudrosti, posebno očima vašeg djeteta.

6. Talenti

Duhovni i prirodni darovi djece stare duše nisu ograničeni. Imati dijete koje se ističe u glazbi, matematici, književnosti i umjetnosti sasvim je normalno. S iznimnim talentom dolaze do rješenja potencijalnih problema njihovih vršnjaka, odnosno roditelja, ne pokazujući ljubomoru ili konkurenciju. Predani roditelji njeguju osobine stare duše svoje djece i pomažu im da shvate da njihova prava priroda nije greška ili problem. Naprotiv, talent vašeg djeteta poseban je dar.

Iza talenta i znanja danog toj djeci, krije se izrazita duhovna kvaliteta u načinu na koji se izražavaju. To je energiju koju je teško opisati. Duhovna energija starih duša je zarazna. Može učiniti da se osjećate predivno dok ste u njihovoj prisutnosti, iako se ništa posebno ne govori ili ne čini.

Ovu duhovnu energiju treba poštovati bez suvišne pompe, jer stare duše poput vaše djece, samo žele biti voljene takve kakve jesu. Djeca stare duše najviše napreduju kada imaju podršku koja im omogućuje da riskiraju u onome što žele raditi.

Ostali članci