Deepak Chopra: Tri mantre koje će vam olakšati svaku tešku situaciju

Duhovni učitelj Deepak Chopra donosi korisne savjete kako se nositi s teškim vremenima i svaku situaciju prihvatiti tako da služi za naše najveće dobro...

Povratak u stanje unutarnjeg mira

Kada smo suočeni s teškom situacijom – bilo da se radi o gubitku posla, prekidu veze, izdaji ili financijskim poteškoćama – ljudski um ima tendenciju reagirati na uvjetovane, ograničavajuće načine koji obično uzrokuju samo još veću bol. Razmišljamo o prošlosti, proganja nas zamjeranje, žaljenje ili samosažaljenje.

Ili pak razmišljamo o budućnosti i u strahu zamišljamo najgore moguće ishode situacije. Umjesto da postanemo zarobljenici uma i misli kojima unazađujemo sami sebe, možemo se okrenuti sljedećim mantrama koje će nam pomoći prevladati svaku tešku situaciju i vratiti nas u stanje unutarnjeg mira i ravnoteže.

Deepak Chopra: Kako se pokrenuti kad zapnemo u mjestu

1. Započet ću s tihom svjesnošću

Vaša istinska priroda je čista, neograničena svijest: stanje beskrajnog mira, beskrajne sreće i beskrajne kreativnosti. U stanju čiste svijesti ne postoji težina. Osjećate se sigurno i potpuno povezano sa životom. Rješenja problema spontano izlaze na površinu.

No, kada ste u teškoj situaciji, svijest postaje uvjetovana strahom, frustracijama i zbunjenošću. Možda radite više nego ikada ili radite na nečemu što od početka nije funkcioniralo i sve vas više iscrpljuje. Kao što je Albert Einstein rekao: “ Nijedan se problem ne može riješiti s iste razine svijesti koja ga je i stvorila“. Jedini način da riješite problem je širenje svijesti, što vam pomaže da vidite jasnije i sagledate više mogućnosti.

Jedan od najsnažnijih načina da osjetite tihu svjesnost jest meditacija. Postoji mnogo različitih vrsta meditacije koje će vam pomoći da ušutkate bučan dijalog u glavi. Evo jednog primjera jednostavne vježbe koju možete isprobati upravo sada:

Meditirajte o dahu

Sjednite u tišini, zatvorenih očiju i polako usmjerite svu pažnju na vrh nosa.

  • Dišite normalnim ritmom, osjećajući zrak kako vam struji kroz nosnice.
  • Zatim zamislite dah kao blijedi oblak nježne zlatne svjetlosti koja ulazi i izlazi iz nosnica.
  • Osjetite nježnu energiju koja lebdi vašim dahom. Dopustite joj da opusti i umiri um s lakoćom, nemojte ništa forsirati. Proces će se pobrinuti sam za sebe.

Zapamtite da, bez obzira na težinu izazova s kojim ste suočeni, ako njegujete tihu, proširenu svijest, rješenja će vam se ukazivati na način na koji prije, kada vam je svijest bila ograničena, niste mogli ni zamisliti.

U hodu, sa svijećom, vođena... - odaberite najbolju meditaciju za sebe

2. Reći ću DA promjeni

Teška situacija može probuditi strah od nepoznatog. Život vam se mijenja i možda ćete se osjećati bespomoćno i izvan kontrole. Iako ne možete zaustaviti promjenu, možete naučiti promatrati promjenu kao prijatelja, umjesto kao neprijatelja.

Jedan od načina kako to učiniti jest vježbanje razmišljanja o mogućnostima bez obzira na ishod, čak i onda kada se vaša trenutna situacija čini kobna. To znači da ste voljni duboko promotriti što god da se pojavi, čak i osjećaj razočaranja ili gubitak. Kako je to pjesnik Rumi lijepo objasnio: “Svaka potreba donosi ono što je potrebno. Bol nosi svoj lijek kao dijete“.

Ako ne dobijete ono što ste očekivali, razmislite o onome što se dogodilo i zapitajte se: “Koji je dar u ovome što sam primio? Kako ovu situaciju mogu promijeniti u priliku za učenje?“ Ovim pristupom promjenu prihvaćate, umjesto da je niječete.

“Da“ je forma temeljnog prihvaćanja, dopuštanje iskustvu da bude onakvo kakvo jest i da prolazi kroz vas na način na koji nećete postati zarobljenik boli. Sljedeća će vam meditacija pomoći da se otvorite promjenama:

Kako se nositi s promjenama

Otvaranje prihvaćanju

Sjednite u tišini, zatvorenih očiju i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. Započnite meditaciju tako što ćete usmjeriti svijest na sadašnju situaciju koja vas mijenja na način koji vam nije ugodan. Možda je riječ o donosu s partnerom, o poslu, zdravlju ili financijskom statusu. Obratite pažnju na osjećaje koje ona u vama izaziva.

  • Kako biste prepoznali što se događa kada se opirete ovom iskustvu osjećajem odbojnosti, pokušajte ga zanijekati. Dok se povezujete s boli koju osjećate, pokušajte je odgurnuti od sebe svom snagom. Kakve osjećaje to budi u vama?
  • Udahnite duboko još nekoliko puta, opustite čeljust i otpustite bilo kakvu napetost iz tijela. Sjetite se teške situacije, no ovoga je puta pozovite unutra, recite "da" iskustvu. Dopustite osjećajima da lebde u zagrljaju prihvaćanja. Čak i ako su to osjećaji straha ili srama, dopustite im da se pojave i prihvatite ih. Recite "da" onome od čega se pokušavate sakriti. Recite "da" strahovima. Što se događa s tijelom kada kažete "da"? Često uz da dolazi osjećaj prostranosti i otvorenosti, pomak u proširenu svijest. Ako se predate trenutku točno takvom kakav jest, možete se povezati s beskrajnim osjećajem ljubavi i slobode.
  • Otpustite ostatak misli i prepustite se osjećaju jednostavne svijesti. Dopustite toplini ove vježbe da se proširi vašim tijelom. Neka vaša namjera postane prihvaćanje svega što vam život nosi, dopuštajući svakom iskustvu da vas približi istini.

3. Usredotočit ću se na zahvalnost

Sve na što usmjerimo namjeru širi se u svijesti. Ako smo fokusirani na loše stvari u životu, na strah od budućnosti i pritužbe, naša će stvarnost postati bolna i negativna.

S druge strane, ako svoju namjeru usmjerimo na nešto na čemu smo zahvalni, stvarnost će nam biti ispunjena ljubavlju, srećom, zahvalnošću i mirom – čak i u najtežim situacijama. Umjesto da razmišljamo o onome što nam nedostaje, cijenimo ono što imamo i primjećujemo bezbrojne načine na koje nas Svemir u svakom trenutku podržava.

Zahvalnost je snažan alat za emocionalno blagostanje i tjelesno zdravlje. Znanstvena su istraživanja pokazala da ljudi koji vježbaju zahvalnost, osjećaju manje stresa, bolje spavaju, imaju više energije te su sretniji od onih koji to ne prakticiraju. Ipak, dobrobiti zahvalnosti možemo osjetiti samo ako se na nju usredotočimo. Evo jednostavne vježbe za osjećaj zahvalnosti:

  • Nekoliko trenutaka razmišljajte o stvarima u svojem životu na kojima ste zahvalni: svim kvalitetnim odnosima, materijalnim vrijednostima, tijelu i umu koji vam dopuštaju da razumijete sebe i sve oko sebe. Dišite i budite zahvalni za zrak koji struji vašim plućima i tako vam omogućava život.
  • Osjetite svoje tijelo i svoje postojanja te osvijestite kako je čudesno biti živ u ovom trenutku. Dopustite svojoj svijesti da cijeni sve što vidite, čujete, mirišete i dodirujete.
  • Osjetite ljubav, suosjećanje i razumijevanje koje zahvalnost unosi u vaše srce.
  • Osvijestite kako zahvalnost vašu pažnju usmjerava na sadašnji trenutak, koji je ujedno i jednini trenutak u kojem možete osjetiti mir i radost.

Zahvalnost - moćan alat u našim rukama

Izvor: deepakchopra.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci