Deepak Chopra: Oslobodite se svog tijela i otkrijte svoj beskonačni potencijal

Što kad bi bilo moguće izdignuti se od sadašnjih mentalnih i fizičkih ograničenja da bismo pristupili polju beskonačnih mogućnosti koje mogu radikalno promijeniti sve u našem životu? Prema novoj knjizi Deepaka Chopre 'Metačovjek' beskonačni potencijal može biti vaša osobna stvarnost...

Tijelo kao oblik svijesti

„Tijelo je ono što mnogim ljudima onemogućuje napredovanje. Prihvaćaju stvarnost rađanja, bolesti, starenja i smrti. Teže fizičkom zadovoljstvu i izbjegavaju fizički bol", piše Deepak Chopra u svojoj knjizi 'Metačovjek: Oslobađanje vašeg beskonačnog potencijala' (izdavač V. B. Z.) "Sve dok su to preduvjeti vašeg svakodnevnog života, ne možete biti metačovjek. Vaše tijelo to neće prihvatiti. Stanice jetre, srca ili kože ne mogu viknuti: „Jesi li poludio?“ Ali uistinu se čini ludim napustiti tijelo kao fizički predmet – zbog tog čina ludosti tijelo je savršeno mjesto za početak. Ako možete zaobići tijelo kao paket tkiva i kosti, preobražavajući ga u oblik svijesti, sve ostalo prirodno sjeda na svoje mjesto."

Kako autor pojašnjava, svaka podjela života na dijelove kao što su tijelo i um, odnosno fizičko i mentalno je virtualna stvranost, privid. „Cjelina je cjelina, a ne zbirka djelova“, piše Chopra dodajući da se život odvija sav odjednom - ovdje i sad. Sve se događa u samo jednoj dimenziji – u svijesti.

"Dok djeca uče hodati, ona nisu u vlasti takvog privida. Dok teturaju, padaju, ponovno ustaju i stalno opet pokušavaju, to se njihovo iskustvo uklapa u holistički prikaz koji smo spomenuli: sve se odvija odjednom, ovdje i sad. Isto vrijedi za bilo koju vještinu koje se možete dosjetiti – dok ste je učili, to nije bilo mentalno i/ili fizičko iskustvo. Događalo se u samo jednoj dimenziji: u svijesti", piše Chopra.

Oslobodite se svog tijela

Da biste doživjeli svoje tijelo u svijesti, za početak samo budite otvoreni ideji da vaše tijelo nije fizički pred­met u kojem prebivate, spredlaže autor nudeći nam, u svojoj knjizi Meta Čovjek, vježbu koja će vam pružiti izravno iskustvo života - ne u fizičkom tijelu, nego u svijesti.

Ova će vam vježba pomoći da se oslobodite zatvora unutar stvari, zamjenjujući iskustvo svog tijela procesima i osjetima. Budući da će vaše iskustvo u vježbi biti svjesno, ti procesi i osjeti premjestit će se ondje gdje se uistinu odvijaju, u vašu svijest.

„Tada ste se otvorili iskustvu svog tijela kao unutarnjeg prostora – na sanskrtu se to mjesto naziva chit akash, odnosno prostor uma. Budući da se sve u životu odvija u prostoru uma, taj ste prostor proširivali sve dok nije nestalo granice između „onoga unutra“ i „onoga vani“", pojašnjava Chopra.

Vježba: Tijelo u svijesti

Vježbu iz knjige 'Metačovjek' ponavljejte jednom-dvaput dnevno dok vam ne postane rutina. Možete je raditi kad ste pod stresom, da se oslobodite tjelesne napetosti ili drugih neugodnih i bolnih osjeta. Isto tako pomoći će vam u ublažavanju zabrinutih i tjeskobnih misli, a s njom se vježbom možete i uzemljiti kad se osjećate rastreseno i izgubljeno.

1. korak: Budite svjesni svog tijela

Mirno sjednite sklopljenih očiju. Pažnju usmjerite na tjelesne osjete, tako da možete osjetiti svoje tijelo. Nema potrebe da pokušate zaustaviti svoje misli, one su nebitne. Nije važno koje ćete osjete doživjeti. Samo budite svjesni svog tijela.

2. korak: Budite svjesni nekih tjelesnih procesa

Budite svjesni svog daha kako ulazi i izlazi iz tijela. Malo usporite disa­nje, a onda ga malo ubrzajte. Pažnju usmjerite na središte prsa i budite svjesni otkucaja srca. Nekoliko puta lagano i duboko udahnite i osjetite kako vam srčani otkucaji usporavaju kad se opustite. Provjerite možete li negdje drugdje osjetiti svoj puls – mnogi ga ljudi osjete u vrhovima prstiju, na čelu ili na unutrašnjoj strani uha.

3. korak: Budite svjesni tijela kao unutarnjeg prostora

Sad pažnju usmjerite na unutrašnjost tijela. Glavu osjetite kao prazan prostor i počnite se spuštati niz tijelo: preko prsa, želuca, trbuha, nogu i stopala, s tim da na svakom mjestu zastanete kako biste svoje unutarnje organe doživjeli kao prostor kroz koji se svijest slobodno kreće. Ako želite, dah možete iskusiti kao širenje i opuštanje prostora u prsima, a srčane otkucaje kao stalno pulsiranje u prostoru prsa.

4. korak: Širenje unutarnjeg prostora izvan granica kože

Kad unutrašnjost tijela osjetite kao prazan prostor u kojem se odvijaju tjelesni procesi, pažnju usmjerite na kožu. Razmislite o osjetima, osje­ćajući obrise lica, lubanje i ušiju. Krenite prema dolje, usmjeravajući svijest na vrat, ruke, šake, noge – kako osjeti stižu do vas.

Sad svijest usmjerite malo iznad kože i blago je pustite da se proširi izvan okvira vašeg tijela. Nekim je ljudima to lako, ali drugi trebaju zamisliti neku sliku – možete vidjeti kako vam je unutarnji prostor ispunjen svjetlošću i promatrati kako se ta svjetlost širi dok ne ispuni prostoriju. Ili unutrašnji prostor oko srca možete zamisliti kao sferu, okrugli balon koji se sve više širi svaki put kad udahnete te ga proma­trajte kako postaje sve veći dok ne ispuni cijelu prostoriju.

5. korak: Opustite se u cjelovitosti

Nakon što ste prošli prethodne korake mirno se odmarajte minutu-dvije. Ovdje i sad osjećajte iskustvo svog tijela.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci