Deepak Chopra: Kako živjeti bez očekivanja?

Na službenoj web stranici Deepaka Chopre često se javljaju čitatelji s raznovrsnim pitanjima o životu i njegovu smislu, a ovaj duhovni učitelj na njih uvijek ima mudre odgovore. Tako je jedna mlada žena upitala Deepaka o ulozi ega u životu i kako bi trebao izgledati život bez očekivanja. Evo što joj je Deepak odgovorio…

Pitanje: "Nakon mnogo godina čitanja i proučavanja vaše i tuđe mudrosti, na amaterskoj razini, još uvijek ne mogu razumjeti mjesto i ulogu ega u svakodnevnom životu. Uopće ne razumijem kako čovjek može živjeti bez ikakvih očekivanja. Ako ih nemate, kakav bi vaš život trebao biti? Molim pomoć."

Deepak odgovara: "Nije da kao normalno ljudsko biće ne biste trebali imati svoje pojedinačne simpatije ili naklonosti ili nade i očekivanja. Ali kako se vaše temeljno 'ja' probudi, uloga ega se mijenja i više ne dominira kao vaš osjećaj identiteta ili središte stvarnosti. To znači da možda još uvijek imate svoje osobine ličnosti, navike i sklonosti, ali više niste vezani za njih niti ste emocionalno involvirani u njih na način na koji ste bili prije.

Dakle, ako se životni događaji pokažu drugačijima nego što ste očekivali, to neće utjecati na vas ili vas uznemiriti. Umjesto da budete razočarani ili ljutiti, otvoreni ste da vidite nudi li promjena skrivenu korist koju niste predvidjeli. Ovaj razvoj svijesti događa se postupno kroz meditaciju, a ne nastaje pokušajem osjećaja nevezanosti ili življenja bez očekivanja."

Izvor: deepakchopra.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci