Deepak Chopra: 10 mudrih koraka do sreće

“Sadašnjost je takva kakva treba biti. Ona odražava beskrajne zakone Prirode koji su vam doveli upravo ovu misao i upravo ovu tjelesnu reakciju. Ovaj je trenutak upravo takav zato što je svemir takav kakav je.“ Evo što nam još poručuje Deepak...

1. Osluškujte mudrost vlastitog tijela koja se izražava putem signala ugode i nelagode. Kada se odlučite na određene aktivnosti, pitajte svoje tijelo: “Kako se osjećaš vezano uz ovo?“ Ako vam tijelo pošalje signal tjelesne ili emotivne nelagode, pripazite. Ako vam tijelo pošalje signal ugode i entuzijazma, nastavite.

2. Živite u sadašnjem trenutku jer je to jedini trenutak koji imate. Fokusirajte se na ono što je sada i ovdje; tražite ispunjenost u svakom trenutku. Potpuno prihvatite ono što vam dolazi kako biste to mogli cijeniti, učite od toga i nikada to nemojte pustiti. Sadašnjost je takva kakva treba biti. Ona odražava beskrajne zakone Prirode koji su vam doveli upravo ovu misao i upravo ovu tjelesnu reakciju. Ovaj je trenutak upravo takav zato što je svemir takav kakav je. Ne razbijate glavu oko beskrajnih slojeva određenih stvari već se priklonite trenutku.

3. Pronađite vremena da budete u tišini, da meditirate, utišate unutarnji dijalog. U trenucima tišine ponovno se susrećete s izvorom čiste svjesnosti. Obratite pažnju na svoj unutarnji život kako biste mogli biti vođeni intuicijom, umjesto vanjskim interpretacijama što je dobro ili nije dobro za vas.

4. Oslobodite se ovisnosti o tuđem odobravanju. Vi ste jedini koji možete suditi o vlastitoj vrijednosti a vaš cilj je otkriti beskrajnu vrijednost u sebi, bez obzira na tuđa mišljenja. Kada to shvatite, osjetit ćete veliku slobodu. Kada primijetite da reagirate ljutnjom ili kontrirate nekome, osvijestite da se borite jedino sa samima sobom. Opiranje je obrambena reakcija koja je nastala kao odgovor na stare boli.

5. Kada se oslobodite ljutnje, izliječit ćete se i početi djelovati u skladu sa svemirom.

6. Znajte da “vanjski svijet“ odražava stvarnost “unutarnjeg svijeta“. Ljudi na koje najjače reagirate, bilo ljubavlju ili mržnjom, projekcije su vašeg unutarnjeg svijeta. Ono što vam najviše smeta je ono što najviše poričete u sebi. Ono što najviše volite, ono je što u sebi najviše želite. Vaš cilj je doseći potpunu samospoznaju. Kada je dostignete, ono što najviše želite automatski će biti tamo, a ono što ne volite jednostavno će nestati.

7. Riješite se tereta osuđivanja – osjećat ćete se mnogo lakše. Osuđivanje nameće što je dobro a što loše u situacije koje jednostavno jesu. Sve se može razumjeti i oprostiti, ali kada osuđujete, prestajete imati razumijevanja i prekidate proces učenja kako voljeti. Kada osuđujete druge, zapravo odražavate manjak samoprihvaćanja. Zapamtite da svaka osoba kojoj oprostite dodaje vrijednost vašoj ljubav prema sebi.

8. Ne trujte tijelo toksinima, bilo kroz hranu, piće ili emocije. Vaše je tijelo mnogo više od uređaja koji vas održava na životu. Ono je vozilo koje vas nosi na putu rasta. Zdravlje svake stanice pridonosi stanju blagostanja jer je svaka stanica točka svjesnosti unutar polja svijesti koje ste vi.

9. Zamijenite ponašanje motivirano strahom ponašanjem motiviranim ljubavlju. Strah je proizvod sjećanja koje se nalazi u prošlosti. Pamćenje trenutka koji su nas povrijedili brine se da se rane iz prošlosti ne ponavljaju. Ali pokušaj nametanja prošlosti na sadašnji trenutak nikada neće izbrisati strah da ćemo biti povrijeđeni. To se događa jedino kada pronađemo sigurnost koju nam pruža vlastito biće, a to je ljubav. Ako vas motivira vlastita istina, možete se suočiti s bilo kakvom prijetnjom jer je vaša unutarnja snaga imuna na strah.

10. Shvatite da je fizički svijet tek ogledalo dublje inteligencije. Inteligencija je nevidljiv organizator svake materije i energije, a budući da se ona nalazi i u vama, vi sudjelujete u organiziranju snage kozmosa. Vi ste sa svime povezani neraskidivom vezom i zbog toga si ne možete priuštiti pogrešku koja će onečistiti zrak i vodu na Zemlji. No, na dubljoj razini, ne možete si priuštiti da živite s toksičnim mislima jer svaka misao ostavlja otisak na cijelom polju inteligencije. Život u ravnoteži i čistoći najveće je dobro i za vas i za Zemlju.

Izvor: deepakchopra.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci