Dan mrtvih: Vrijeme kada su velovi između svjetova najtanji

U ovoj mreži života svi smo povezani i ovdje smo kao rezultat truda i energija onih koji su ovdje bili prije nas. Zato se ovih dana obratite nevidljivim svjetovima, svojim dragim osobama i precima za hrabrost i viziju

Astečki korijeni

Kao što većina zna, 1. studenoga slavimo blagdan Svih svetih, a 2. studenog Dušni dan. Spomen mučenika, zajednički različitim crkvama, počeo se slaviti od 4. stoljeća. Prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to upravo u nedjelju nakon Duhova. Dan mrtvih ili Dušni dan, blagdan je koji se obilježava diljem svijeta u čast svih preminulih osoba.

Osim iz katoličke vjere, svoje korijene vuče iz astečkog festivala posvećenog božici Mictecachiuti. Mictecachiuti je božica podzemlja u astečkoj mitologiji koja je bila žrtvovana odmah nakon rođenja, zbog čega je dobila titulu Dame Smrti.

Strašenjem se tjera smrt

Isto tako postoji i keltski i poganski blagdan Noć vještica, koji je nastao zbog toga što su se, prema vjerovanju, na poganski sabat Samhain, u noći između 31. listopada i 1. studenoga, okupljale vještice na crni sabat.

Svetkovina je nastala na temelju keltskih poganskih obreda u slavu žetve, a danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama, kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama, paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih.

U kulturama diljem svijeta ovo je razdoblje u kojem su velovi između svjetova najtanji, pa je savršeno vrijeme da se zaustavimo, prisjetimo i odamo počast našim precima i našim voljenima koji su prešli na drugi svijet.

Nekada su se tradicionalno radili oltari koji bi se kitili cvijećem poput nevena te najdražom hranom i pićem preminule osobe. U današnje vrijeme možete sami napraviti takav oltar za osobe koje su bile dijelom vašeg života.

Svijest ne umire

U ovoj mreži života svi smo povezani i ovdje smo kao rezultat truda i energija onih koji su ovdje bili prije nas. Mi smo nositelji ovog vremena i kao što slavimo način na koji su drugi ljudi dotaknuli naše živote, tkamo i svoje vlastite vizije u ovu kolektivnu tapiseriju razvoja.

Svijest ne umire, ona se mijenja. Može se pojaviti kao smrt, kao što se jedan oblik iskorjenjuje da bi se stvorio potpuno novi, ali sve je to ciklus života. A kao i svaki drugi oblik života na svijetu, mi smo dio njega.

Stoga predano i sa zahvalnošću zazovite svoje voljene, svoje anđele i svoje pretke da vas vode i čuvaju tijekom ove kolektivne transformacije.

Svi smo mi djeca Zemlje

Naša srca sjedinjena u većoj viziji, koja cijeni i brine za naš planet Zemlju i sve njezine stanovnike, aktivira polje ujedinjenja u kojem se susrećemo. Svi smo mi djeca Zemlje.

Kada se otvorimo ovoj istini, budimo potrebu za brigom o našoj Zemlji i jednih o drugima. Svatko mora učiniti svoj dio. Mi imamo glas. Povežite se s izvorom Života u sebi, pružite svoje korijenje dublje u Zemlju i obratite se nevidljivim svjetovima, svojim dragim osobama i precima za hrabrost i viziju.

Izvor: consciousreminder.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci