Dalaj-lama: Što je u korijenu negativnih emocija?

Odgovarajući na pitanje kako se riješiti negativnih misli i emocija, Dalaj-lama ističe dvije stvari na kojima se one temelje...

Ništa ne postoji onako kako se čini

Tijekom sastanka Dalaj-lame sa skupinom djevojaka u njegovoj rezidenciji u Dharamsali 27. travnja postavljeno mu je pitanje što je najjednostavnije što netko može učiniti da se riješi negativnih misli i emocija.

Odgovarajući na pitanje, Dalaj-lama je istaknuo kako su "negativne emocije većinom povezane s dvije stvari. Prvo, egocentričan stav. 'Ja, ja, ja, moje, moje, moje', takve stvari. Druga je vrsta čimbenika to što prihvaćamo kao stvarnost ono što se čini. U anatman [nesebičnost] teoriji i shunyata [praznina] teoriji ništa ne postoji onako kako se čini.

Stoga, budući da su sve negativne emocije uvelike utemeljene na onome što se čini, jednom kad shvatite da ništa ne postoji onako kako se čini, to je strana mudrosti, strana prajne, a potom strana upaye ili altruizam, što je protulijek za egocentričnost. Zato, egocentričnost je jedan čimbenik, a potom vjerovanje, shvaćanje stvari onakvima kakve se čine – te su dvije stvari temelj negativnih, destruktivnih emocija."

"Uvijek ima problema s kojima se treba suočiti, no potpuno je drukčije ako je naš um miran. Na površini se možemo uzrujati, ali važno je da ostanemo mirni u dubini svog uma."

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci