Četiri načina na koja duša ispunjava svoju svrhu

Drevni indijski mudraci rišiji bili su pravi znanstvenici svog doba. Premda nisu imali na raspolaganju tehnička dostignuća kojima znanost danas otkriva fantastične stvari o životu, imali su nešto jednako moćno: tehnike rada s umom i tehnike razvoja svjesnosti. Znanost joge podučava cijelom nizu tih sofisticiranih tehnika, poput disanja, meditacije, asana. Kad čitamo drevne tekstove poput Veda i Upanišada, mnogo puta nam se čini kao da su već onda znali sve! Evo kako su opisivali dušu i njenu svrhu na ovom svijetu

Duša je božanska iskra koja gori u našem biću, neuništiva je i bezvremenska. Odvojivši se od svog izvora - stvoritelja, dživa, ili pojedinačna duša, dolazi na svijet i kreće na putovanje s posebnom svrhom koju teži ispuniti. Svaka pojedinačna duša ima jedinstvene potencijale i svrhu. Kako bi tu svrhu ispunila, pojedinačna duša ima četiri posebna načina.

Četiri načina ispunjenja svrhe duše

Dharma je životni put koji treba slijediti - poriv da se ispuni jedinstvena životna svrha. Artha je poriv za stvaranjem i osiguravanjem svih materijalnih aspekata života potrebnih da se ispuni životna svrha. Drugim riječima, nema ništa loše u zarađivanju novca i stjecanju materijalne sigurnosti. Kama je potreba za užitkom. Mokša je težnja za slobodom, nastojanje da se duša obogaćena iskustvima pojedinačnog života, zrela i mudra, vrati svom izvoru - stvoritelju.

Tantra, jedan od važnih i specifičnih pravaca joge, smatra da je fizička razina postojanja, sav vidljivi svijet i naše tijelo, manifestacija Šakti - božanske stvaralačke energije. Sav manifestirani svijet zapravo je ples Šive, kozmičke svjesnosti, i Šakti, stvaralačke energije - ples inteligencije i kreativnosti.

Tijelo je hram duše, sredstvo kroz koje duša stječe iskustva i uživa u prepoznavanju vlastite svjesnosti. Tantrički pogled na život uključuje užitak koji se proživljava svjesno i disciplinirano, kao način štovanja božanskog. Sposobnost uživanja i spremnost da mu se prepustimo važan je način stjecanja iskustava jer je užitak odraz zaigranosti božanskih energija u nama.

Senka Ljubić, učiteljica joge i astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci