Četiri elementa prave ljubavi prema Buddhi

Buddha je govorio o mnogim stvarima, ali ljubav i život bili su središte svega. Njegovo učenje o ljubavi pokazuje nam da prava ljubav treba biti pozitivna i lijepa, da nam unosi radost i slobodu u život. Imajući ova četiri elementa ljubavi na umu, olakšat ćete potragu za pravom ljubavlju...

Kako produbiti odnos

Prema budističkom vjerovanju, postoje četiri elementa prave ljubavi. Potrebno ih je spojiti kako bi ljubav bila istinska i dugotrajna. Nije riječ o čarobnim, pa čak ni o duhovnim konceptima, riječ je o načinu ponašanja i vrlinama koje trebamo njegovati kako bismo osnažili ljubav.

Ova četiri elementa jednostavna su za primjenu, a zauzvrat će vaša veza biti mnogo sretnija i kvalitetnija.

1. Maitri

"Neka blagost pobijedi ljutnju, neka dobro svlada zlo, neka pohlepnika posrame darovi, neka lažljivca pobijedi istina, a neka mržnji putem ljubavi dođe kraj."

Maitri znači ljubaznost ili dobronamjernost. Ovo nije tek želja da usrećimo nekoga, već i sposobnost da to učinimo. Možda imate namjeru voljeti nekoga, ali ih način na koji ih volite čini nesretnima.

Možete iskoristiti Maitri istinski promatrajući osobu koju volite i razvijati dublje razumijevanje nje kao osobe. Razumijevajući osobu koju volite, naučit ćete kako je voljeti. Ovo razumijevanje temelji se na ambicijama, željama i poteškoćama vaše voljene osobe.

Kako razviti ovu vještinu:

Odvojite vrijeme da se posvetite voljenoj osobi i jednostavno je promatrajte. Slušajte riječi koje vam govori i upitajte je o njezinim nadama i željama. Kada naučite više o osobi koju volite, lakše ćete ju razumjeti i naučiti je voljeti na smislen i ispunjujuć način.

2. Karuna

“Ako bismo jasno mogli vidjeti čudo jednog jedinog cvijeta, čitav naš život bi se promijenio.“

Drugi element prave ljubavi je Karuna, što znači suosjećanje. Ovo je sposobnost olakšavanja tuđe boli, zajedno sa željom da to učinimo. Ovo se također temelji na razumijevanju, ali na razumijevanju patnje koju voljena osoba osjeća. Tek kada zaista razumijemo njezinu patnju, moći ćemo joj pomoći ublažiti bol i olakšati teret.

Prakticirajte meditaciju kako bi lakše razumjeli voljenu osobu, brige koje je more i na koji joj način možete pomoći.

Kako razviti ovu vještinu:

Razgovarajte s voljenom osobom o njezinim problemima i pitajte možete li učiniti nešto kako biste joj pomogli. Ovakav razgovor razvija razumijevanje i želju za pomaganjem koja će osnažiti vaš odnos.

3. Mudita

“Ne postoji put do sreće: sreća je put“

Treći element, Mudita, znači radost ili sreća. Ovo je jedan od najvažnijih elemenata jer na neki način sva četiri elementa povezuje u cjelinu. Ako u ljubavi ne postoje radost ili sreća, tada ljubav nije prava. Ako vas vaša ljubav uzrujava ili čini nesretnima, tada, to uopće nije ljubav, ili se ljubav izgubila. Ljubav treba ispunjavati te pružati radost i sreću onima koji je osjećaju.

Kada volimo i ta nas ljubav usrećuje, tada naša ljubav postaje jača i znamo da je riječ o istinskoj ljubavi. Kada u ljubavi nema radosti, tada više nema ni ljubavi.

Kako razviti ovu vještinu:

Odvojite vrijeme za stvari koje vas čine sretnima, kako u paru tako i pojedinačno. Osjećaj sreće koji nosimo u sebi dopušta nam da svoju sreću dijelimo s voljenom osobom. Trebali biste biti u stanju pronaći radost u sebi, kao i jedno s drugim te osjetiti ljubav u svojoj najistinitijoj formi.

4. Upeksha

“Cijena slobode je jednostavno njezin odabir.“

Zadnji od četiri elemenata ljubavi je Upeksha, što znači sloboda. Kada je ljubav prava, obje osobe u vezi trebale bi imati slobodu i osjećati se slobodno unutar svoje veze.

Svaka osoba trebala bi osjećati slobodu da bude jedinstvena, da se može slobodno razvijati i rasti na svoj način. Ovo vam dopušta da budete svoji i imate vrijeme samo za sebe, znajući da i vaša voljena osoba čini to isto. Sloboda bi se trebala nalaziti i unutar veze, da vam bude ugodno dijeliti ideje i misli s partnerom bez straha ili osuđivanja. Osjećati slobodu u vezi znak je najiskrenije ljubavi.

Kako razviti ovu vještinu:

Provodite vrijeme razdvojeni bez potrebe za međusobnim provjeravanjem. Radite ono što vas usrećuje kao pojedinca. Kada se ponovno spojite, razgovarajte o stvarima koje vas čine sretnima.

Razgovarajte o različitim idejama i mislima koje imate. Planirajte zajedničke aktivnosti po želji jednoga od vas. Osjećaj sreće u vezi dopušta objema osobama rast.

Buddha je govorio o mnogim stvarima, ali ljubav i život bili su središte svega. Njegovo učenje o ljubavi pokazuje nam da prava ljubav treba biti pozitivna i lijepa, da nam unosi radost i slobodu u život. Imajući ova četiri elementa ljubavi na umu, olakšat ćete potragu za pravom ljubavlju.

“Ljubav je dar jedne duše drugoj, tako da oboje mogu biti cjelina.“

Izvor: upliftconnect.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci