Brakovi koji njeguju tradiciju sretniji

Uz to što je iznimno bitna za društvo, tradicija je važna i za svaku pojedinu obitelj. Pritom ne mislimo samo na običaje, predmete ili znanja koje su nam prenijeli naši preci. Svatko od nas unutar svoje obitelji stvara male, ali jedinstvene običaje i rituale...

To može biti čokoladna torta u obliku srca na svaku godišnjicu braka, gledanje komedije petkom uvečer ili zajedničko kićenje bora na Badnjak. Istraživanja su pokazala da su obitelji koje njeguju i vrednuju takve tradicije i neprestano stvaraju nove sretnije od onih koje to ne čine.

Čak i u obiteljima koje nemaju djece, brakovi satkani od takvih tradicija su sretniji. Kako je u svojoj knjizi The Seven Principles for Making Marriage Work napisao poznati američki bračni terapeut John M. Gottman: „Većina nas je odgojena u obiteljima u kojima su se određene tradicije smatrale važnima. Kad ih učinimo dijelom svojeg bračnog života (ili zajedno s partnerom osmislimo nove tradicije), one oblikuju i unapređuju identitet naše obitelji“.

Drugim riječima, tradicija nam omogućuje da se emocionalno povežemo, da se lakše suočimo sa životnim izazovima i promjenama te da stvorimo toplinu i osjećaj sigurnosti u obiteljskim odnosima.

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci