Božica Lada: Vrijeme za ljubav, duboku i plodnu

Došlo nam je i vrijeme Lade, staroslavenske božice ljubavi, braka i ljeta. Poput grčke Afrodite, rimske Venere. Riječ "lad", "ladno" na ruskom znači "dobro". Vezujemo je i za riječ slad, zasladiti, slatko. Ljubav je slatka...

Ljeti je trudna

Za Ladu kažu da zajedno s drugim bogovima i božicama ljeta, odnosno Sunca, boravi u donjem ili nižem svijetu tijekom zime te zajedno s bogom Jarilom i božicom Vesnom, koja je po predaji njezina kći, izlazi na površinu u proljeće. Tada sunčeva energija biva sve snažnija. Njena vladavina vezuje se uz ljeto, a njen dan je ljetni solsticij, 22. lipnja - takozvano kupanje sunčevom energijom. Taj se blagdan kod starih Slavena zvao Kupalo.

Lada najviše djeluje u razdoblju plodnosti zemlje (proljeće - jesen), točnije, vjeruje se da je Lada ljeti trudna i da se u zemlju ne smiju zabadati oštri predmeti da je ne bi ozlijedili i da ne bi ozlijedili njezin plod. Ona je tipično solarno božanstvo i žena je boga Svaroga, boga Sunca. Istodobno je zaštitnica trudnica i žena koje žele zatrudnjeti, majčinskog, zaštitničkog instinkta.

Emocije postaju zrelije, stabilnije

Žene su joj se često obraćale za pomoć i prinosile darove, ne bi li ostale trudne ili pak u trudnoći bile pod Ladinom zaštitom. Ona predstavlja božicu koja čuva ognjište. Simbol joj je sunce u kosi, sunčeva kruna, duge pletenice, snaga bilo koje kose, a posebno svijetle. Životinja joj je labud, lijepa i profinjena životinja koja živi u paru, simbol braka i kozmičkog plesa, dviju energija (muške i ženske) koje kruže i podržavaju jedna drugu.

Žena Lada predstavlja razdoblje kad je nabujalost emocija, strasti i ushićenja prošla i žene žele određenu dozu sigurnosti i povjerenja u muškarca. Žele ozbiljniju vezu i žele zasnovati obitelj. Emocije postaju zrelije, stabilnije, kao i sama žena. Ona zna što želi i ne prepušta se tako lako zanosu, nezrelim obećanjima i svakako ima mnogo realnija očekivanja od života.

Razumije muški i ženski svijet i lagano balansira između njih

Počinje zreti kao plodovi u zemlji. Dobiva mudrost i stabilnost. Zrači unutarnjom ljepotom i ima snage za sve. Spremna je dati životu ono što nosi u srcu. Lijepa je, pametna, uspješna i sretna u braku. Čuva svoj brak ili vezu, ali ne ljubomorno, nego blago i sa stilom.

Žena koja razumije muški i ženski svijet i lagano balansira između njih. Sve radi polako i strpljivo jer zna da sve dolazi u svoje vrijeme. Lagano vodi svoje bližnje kroz život i uči ih da pletu niti svojega života.

Hrani ljubavlju i ljepotom

Preko vlasi kose povezujemo se sa svim aspektima zemlje, kao korijenje koje ide iz istog izvora. Preko kose, također, primamo informacije s raznih strana, samo ih uvijek ne čujemo ili ne obraćamo pažnju na njih. Kosa je ženi simbol snage i ženstvenosti.

Lada voli prirodu, cvijeće, drveće i zna s njima komunicirati. Voli prirodne preparate, zdrav život, kuha s ljubavlju, brine se o sebi. Radi ono što voli, ima integritet, kreira svoj svijet. Brine se o ljudima, hrani ih ljubavlju i ljepotom. Zrači otmjenošću.

Svetlana Čučković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci