Blagdani i rituali otvaraju vrata nesvjesnog

Znakoviti dani u našim osobnim životima i kulturi u kojoj živimo – npr., rođendani i blagdani prilike su da zastanemo i životu damo smisao. Oni nam služe da vrednujemo ono što je iza nas te da se istinski zapitamo kamo idemo. Stoga, ne dopustite da blagdani budu samo prazni rituali, osvijestite doista njihovu simboliku kako biste živjeli ispunjenije i sretnije

Približava nam se kraj godine! Uskoro započinje zima, vrijeme kad su dani najkraći, noći najdulje, a kuće i ulice blagdanski okićene bezbrojnim šarenim lampicama koje unose svjetlost u tamu i dašak čarolije na naše svakodnevne putove. Kraj godine je u brojnim aspektima posebno vrijeme u godini, kada jedan ciklus završava i predstoji novi početak. Pravo je vrijeme za podvlačenje crte i stvaranje novih planova, razdoblje koje u sebi nosi velik potencijal za pozitivne ­promjene.

Rituali nisu zastarjelo praznovjerje

Čovjek je (ipak još) dio prirode te je neraskidivo povezan s njezinim ritmovima. Drevne kulture dobro su poznavale važnost rituala koji su se provodili na značajne datume, a pratili su prirodne i životne cikluse, rađanja i umiranja, sazrijevanje djeteta u muškarca ili ženu, buđenje proljeća i slavljenje darova jeseni…

Ti rituali nipošto nisu zastarjelo praznovjerje, nego su odraz dubokih potreba čovjeka. Pritom je naš odabir hoćemo li te značajne trenutke prespavati, utopiti u alkoholu i površnoj zabavi ili ih svjesno proživjeti koristeći tako njihovu latentnu, transformirajuću snagu.

Metafora o životu i razvoju čovjeka

Priča o rođenju Isusa predstavlja, izvan strogo religijskog konteksta, metaforu o životu i razvoju čovjeka. Započinje tako što Sveti Josip i Marija nisu mogli pronaći mjesto u prenapučenom svratištu, što je simbol za naše jednako pretrpane umove i živote u kojima nema prostora za rađanje novog. Isus je simbol za stvaralačku iskru u svakome od nas, koja u naše živote može unijeti svjetlost i radost, nove kvalitete.

U božićnoj priči sveti par će na kraju utočište pronaći u štalici, okruženi životinjama koje su ih grijale svojim tijelima i dahom, što su sve simboli poniranja u dubine vlastitog bića, vlastite iskonske prirode. Samo se tako može zapaliti unutarnja iskra i naše biće prožeti kvalitetom stvarnih vrijednosti koje nas, u konačnici, jedine mogu ispuniti zadovoljstvom i smislom.

Neke tradicije dane između Božića i Sveta tri kralja nazivaju „svetim noćima“ naglašavajući da je to vrlo plodonosno vrijeme za posvetiti se sebi i raditi na unutarnjim promjenama koje želimo postići, za sadnju sjemena onoga što želimo da raste u sljedećoj godini.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci