Afirmacije prema lunarnom kalendaru: Iskoristite snagu mjesečevih mijena za ostvarenje svojih namjera

Mjesec, vjerni pratitelj Zemlje, od svih nebeskih tijela najbliži je i najuočljiviji. Njegove stalne mijene odražavaju mijene prirode i naših života. Podsjećaju nas da je jedina konstanta postojanja promjena. U životnim tokovima možemo se uspješnije snaći prateći Mjesečeve mijene jer svaka faza nosi svoju poruku i potporu

Vodič kroz putove našeg unutarnjeg svijeta

Mjesec brzo plovi noćnim nebom. Svake večeri pokazuje nam drugačije lice. Njegov krug oko Zemlje traje 28 – 29 dana. Četiri su faze Mjeseca koje možemo nazvati ključnim točkama ciklusa.

Najdojmljiviji je trenutak kad nam Mjesec pokaže čitavo lice, kad blista kao veliki srebrnkasti disk osvjetljavajući tamu noći. To je faza punog Mjeseca ili uštapa. Vidimo ga i kao polukrug kad nam pokazuje lijevu ili desnu stranu svog lica. To su faze koje zovemo Mjesečevim četvrtima.

Kad se pojavi kao tanušni srp nakon mlađaka, kad nam je skriven u Sunčevoj svjetlosti, divimo se njegovoj ljepoti i sigurni smo da je sve opet u redu. Iz faze mlađaka Mjesec raste, puni se, da bi u uštapu dosegnuo vrhunac ciklusa. Potom se počinje smanjivati, prazniti.

Zbog stalnih mijena postao je simbol osjećaja jer se i oni u našoj nutrini neprestano mijenjaju, pretaču se iz sreće u sjetu, iz ljutnje u prihvaćanje, iz straha u optimizam…

Mjesec je vodič kroz putove našeg unutarnjeg svijeta. Uz njegove mijene lakše ćemo promatrati svoje osjećaje. Iz osjećaja izviru potrebe, a potrebe oblikuju naše ponašanje. Pokušajte voditi mjesečev dnevnik i pomno pratiti barem jedan njegov ciklus od 28 dana. Dovoljno je promatrati i bilježiti promjene koje se događaju u vama i oko vas. Primijetit ćete suglasje prirodnog Mjesečeva ciklusa s vašom intuicijom i osjećajima.

MLAĐAK: Novi počeci

Mlađak u sebi nosi nevidljivu snagu života. Nevidljivu – jer Mjesec je zasjenjen svjetlošću Sunca, nevidljiv je našem oku. On je poput sjemenke koja miruje ispod površine, no osjeća kako je Sunčeva toplina budi. Sjemenka još sanja ono što će tek postati. U njoj je obećanje života, mogućnost nastanka nečeg stvarnog i za nas važnog. Uz mlađak, stoga, oblikujemo svoju namjeru. Još nije vrijeme djelovanja, ali osjećamo kako se u nama budi nova snaga.

Tijekom kalendarske godine dvanaest je mlađaka, a nekih godina i trinaest. U astrologiji ih pratimo kroz znakove zodijaka. Mlađak je u astrološkom smislu konjunkcija Sunca i Mjeseca, što znači da nam se, gledano sa Zemlje, čini da su na istoj točci, potpuno spojeni. Simboličko značenje ima duboku duhovnu poruku: život nastaje kad nas probudi božanska iskra života, Sunce će snagom svoje svjetlosti i topline zapaliti iskru novih mogućnosti, novih namjera. Znak zodijaka u kojem se događa mlađak sugerira kakva će vrsta naših namjera imati posebnu potporu.

Uz mlađak u zemlji (Bik, Djevica i Jarac), namjere su povezane sa svim strukturama našeg života, s navikama i materijalnim temama. Uz mlađak u vodi (Rak, Škorpion i Ribe), tema su osjećaji i ljubavne veze, privrženost, brižnost i strasti. Uz mlađak u vatri (Ovan, Lav i Strijelac), tema postaje samopouzdanje, želja za osobnim razvojem i boljim izražavanjem vlastitih želja da bismo osjetili kako naš život ima svoju posebnu svrhu. Uz mlađak u zraku (Blizanci, Vaga i Vodenjak), rađaju se nove ideje, uvjerenja, intelektualni izazovi. Tema postaju odnosi i naše mjesto u društvu.

Da bismo oblikovali pravu namjeru, dobro je za mlađaka odvojiti nešto više vremena za sebe. U mirnoj šetnji, vizualizaciji ili meditaciji lakše je prepoznati osjećaje i teme kojima treba više pozornosti. Korisno je zapisivati razmišljanja i osjećaje, a ako vodite mjesečev dnevnik, mogu vam pomoći pitanja. Za mlađaka su osjećaji snažni, pa je dobrodošla podrška pozitivnih misli.

Kojem dijelu svog života trebam posvetiti više pozornosti?

Kako se ovog trenutka osjećam?

Prepoznajem li dominantni osjećaj?

Kakva potreba proizlazi iz tog osjećaja?

Afirmacije:

Hranim svoje snove da bih ih privukla sebi.

Radosno se otvaram svemu što će doći.

Vidim jasno svoju namjeru.

Pozivam obilje u svoj život.

RASTUĆI MJESEC: Akcija

Mjesec se pojavljuje kao maleni srp koji je svakog dana sve punašniji, poprima oblik slova D koje potpuno pravilno vidimo u trenutku prve Mjesečeve četvrti. Sjemenka naših namjera počela se probijati prema površini tražeći put kroz sve prepreke koje joj stoje na putu. Sad je vrijeme za djelovanje. Treba primijeniti svu svoju snagu, snalažljivost i upornost, reći „da“ svakoj prilici koja se pojavi. Ovaj dio Mjesečeva ciklusa je najaktivniji.

Trenutak prve četvrti svojevrsna je točka provjere. Mogu se pojaviti prepreke ili neočekivani zahtjevi koji testiraju našu odlučnost u ostvarivanju namjere. Ako svaki izazov u nama probudi dodatnu motivaciju, možemo biti sigurni da je naša namjera snažna i dobro postavljena.

Nakon prve četvrti, Mjesec dalje raste i puni se, a naše akcije dobivaju vjetar u leđa. Čini se da nas ništa ne može zaustaviti. Imamo osjećaj da je sve pod kontrolom te se odvija u željenom smjeru. Samouvjereno pravimo prilagodbe ako su potrebne te imamo vremena za detalje.

Što sve mogu učiniti da bih ostvarila namjeru?

Koja je moja najvažnija vještina ili osobina na koju ću se pritom osloniti?

Ima li nešto što mi nedostaje za ostvarenje namjere?

Kako mogu, korak po korak, doći do svega što mi je potrebno?

Afirmacije:

Svakog dana bliže sam budućnosti kakvu želim.

Imam sposobnosti i snagu oblikovati život kakav želim.

Ništa me ne može obeshrabriti i zaustaviti.

Ostvarujem svoju namjeru hrabro i kreativno.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci