Advent: Izgradite čvrste temelje za sljedeću godinu

U nedjelju 1. prosinca 2019. započinje razdoblje adventa ili došašća. Kršćani diljem zapadnoga svijeta u tom se razdoblju pripremaju za blagdan Božića. Ovo je razdoblje iščekivanja rođenja Sina Božjega i proteže se kroz četiri nedjelje uoči Božića. Svaka adventska nedjelja govori o nekoj temi koja obilježava tjedan...

Čisti pred Boga

Ovaj blagdan svoje podrijetlo vuče iz starijih običaja štovanja Sunca, koje je u mnogim kulturama predstavljalo Boga. Sunce gasne i ponovno se rađa u najdužoj noći, za zimskoga solsticija. Uoči ovog velikog događaja, ljudi se pripremaju kako bi čiste duše stali pred novo sunce, novorođenog Sina Božjega, novu godinu u koju polažu brojne nade.

Kršćani imaju točno propisane obrede tijekom došašća, a oni koji se ne vole snažno vezati za rituale crkve, mogu isprobati alternativne načine pripreme za ovaj blagdan koji u sebi nosi snažnu simboliku i mistiku.

Tako prva nedjelja adventa simbolizira jedinstvo, a oni koji žele kontemplirati i meditirati ciljano na ovu temu, trebaju se usredotočiti na misao “ja jesam” i “sve je jedno”. Element prve nedjelje adventa je zrak, i tijekom tjedna do iduće nedjelje pojačano otvorite osjetila za nove ideje, nove iskre koje će zasjati u vašoj duši.

Druga nedjelja adventa govori o dualnosti, misao za kontemplaciju je “ti si” “polaritet” “muško/žensko”. Element je voda a tijekom tjedna iza druge nedjelje treba se otvoriti za to da sve što nam je novo stiglo u život osjetimo srcem.

Treća nedjelja je nedjelja trojstva, razmišljamo na način “mi jesmo”, a kontemplacija kreće u nešto mističnijem smjeru povezivanja sa svojim višim ja, univerzumom. Element je vatra i ovaj tjedan nas zove na aktivno djelovanje. Humanitarni rad, dobra djela, dobre odluke.

Četvrta nedjelja adventa proizlazi iz trojstva i govori “sve jest”, a odnosi se na božansko u nama i neograničenost univerzuma. Ovo je tjedan kad bismo trebali pronaći mir u činjenici da smo neprekidno u naručju božanskoga i da su stvari upravo onakve kakve trebaju biti. Element je zemlja koja simbolizira materijalizaciju božanskoga.

Nove ideje i dobri temelji

Četiri tjedna uoči Božića možete iskoristiti kako biste kroz promišljanje o sebi i ljudima oko sebe, situacijama u kojima se uvijek iznova zatječete, došli do spoznaja koje vam mogu pomoći da stabilnije, mirnije i fokusiranije uđete u novu godinu.

Kažu da je za stjecanje nove navike potrebno kontinuirano nešto raditi 21 dan. Ovo je razdoblje kad možete započeti praksu svakodnevne meditacije od 15 minuta do sat vremena, ovisno o tome kako vam prilike dopuštaju.

Meditacije iskoristite kako biste kristalizirali što doista želite od godine koja dolazi, ali i od svoga života. Postoji li nešto za čime iskreno već dugo žudite, iskoristite ove dane da svakodnevno barem 15 minuta fokusirano razmišljate o tome i prizivate to u svoj život. Razdobolje adventa, pripreme za rađanje sunca, energetski je najpogodnije i za rađanje novih ideja, realiziranje želja i postavljanje temelja za novi, smireniji, sretniji život.

Mirta Lijović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci