9 pravila za bivanje ljudskim bićem

Na ovaj svijet ne dolazimo s uputama kako biti ljudsko biće. Ovo je vodič koji nam život na Zemlji može učiniti lakšim...

1. Dobit ćeš tijelo. Volio ga ili mrzio, tvoje je do kraja života.

2. Učit ćeš lekcije. Život je iskustvo neprestanog učenja, u kojem svaki dan donosi mogućnosti da naučimo više.

3. Nema pogrešaka, samo učenje. Naš put prema mudrosti put je eksperimentiranja, pokušaja i pogrešaka. Suosjećanje je lijek za oštru osudu samoga sebe i drugih. Opraštanje nije samo božansko, ono je i čin brisanja emocionalnog duga.

4. Lekcija se ponavlja sve dok ne bude usvojena. Problem i izazovi, frustracije i razdražljivost, također su lekcije. Ponavljat će se sve dok ih ne sagledamo i ne naučimo iz njih ono što je potrebno naučiti. Naša svijest i sposobnost za promjenu uvjeti su za izvršenje ovog pravila. Okrivljavanje bilo koga ili bilo čega drugog za situaciju u kojoj se nalazimo bijeg je i negiranje. Mi smo odgovorni za sebe i ono što nam se događa.

5. Usvajanje lekcija nikada ne završava. Dokle god živimo, uvijek ima još materijala za učenje. Prepustite se ritmu života, ne borite se protiv njega. Budite dovoljno ponizni da priznate svoje slabosti i dovoljno fleksibilni da se prilagodite onome na što ste navikli.

7. Drugi ljudi samo su odraz nas. Mi volimo ili mrzimo nešto u drugoj osobi ovisno o tome što volimo ili ne volimo u sebi. Budite tolerantni; prihvatite druge onakve kakvi jesu i težite jasnoći samosvijesti, težite tome da istinski razumijete i imate objektivno viđenje sebe, svojih misli i osjećaja.

8. Naš život ovisi o nama. Mi posjedujemo sve alate i sredstva koja su nam potrebna. Što činimo s njima, ovisi o nama. Preuzmite odgovornost za sebe. Naučite otpustiti kada ne možete promijeniti stvari. Ne ljutite se zbog stvari.

9. Odgovori su u nama. Vjerujte svom instinktu i osjećajima, bilo da ih čujete kao tihi glasić ili bljesak nadahnuća.

Ovo sve zaboravimo pri rođenju, ali mi se rađamo sa svim ovim sposobnostima. Naša rana iskustva vode nas u fizički svijet, udaljavaju nas od naše duhovne prirode, stoga postajemo sumnjičavi, cinični, nedostaje nam povjerenja i vjere. Ovih deset pravila nisu zapovijedi, već univerzalne istine koje se odnose na sve nas. Kada izgubite svoj put, prisjetite ih se. Imajte vjere u snagu svog duha.


Izvor: www.enlightened-consciousness.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci