9 načina kako ostvariti dublju duhovnu povezanost s partnerom

Kada ste se tek upoznali, neopisiva toplina i magnetska privlačnost među vama bili su čarobni. Život je djelovao ljepše, svježije, gotovo rajski. Kao da na svijetu ne postoji ništa i nitko osim vas i vašeg partnera. Nakon pet, deset, dvadeset ili više godina, oboje se osjećate umorno i opterećeno odgovornostima. Možda imate djecu, naporne poslove, prenatrpane rasporede ili neke druge brige koje vas more. Niste baš sigurni zašto, ali nešto kao da nedostaje. Možda teško pronalazite osjećaj povezanosti s partnerom i pitate se što je pošlo po krivu? Duhovni učitelj Mateo Sol nudi jednostavna rješenja kako ostvariti dublju duhovnu povezanost s partnerom i ponovno probuditi staru strast...

Što je duhovna povezanost?

Duhovna povezanost u suštini je duboka bliskost između dvoje ljudi. Ona nadilazi sve površne osobine, poput karaktera, sviđanja, nesviđanja ili zajedničkih interesa. Duhovna povezanost očituje se kroz iste temeljne vrijednosti, uvjerenja, životne ciljeve i istu vibracijsku valnu duljinu zbog koje sve možete međusobno dijeliti.

Duhovno povezani parovi obično dijele neke od ovih osobina: Iskrenost, empatiju, međusobno poštovanje, zahvalnost jednoga na drugome, jedinstvenu interakciju, otvorenu komunikaciju, smislene razgovore, intiman seksualni život, autonomiju i bezuvjetnu ljubav.

Duhovna povezanost daleko je više od igranja uloge “muža i žene“, “momka i djevojke“. Duhovna povezanost u vezama odvija se na intimnoj i sirovoj razini duše.

Ciklička priroda ljubavi

Nijedna veza nikada ne ostaje ista jer je stalna promjena iz trenutka u trenutak u prirodi života. Jedne minute ćete biti u strastvenom zagrljaju, a u drugom potpuno udaljeni jedno od drugoga. Važno je zapamtiti da je potpuno normalno osjećati takve oscilacije u vezi. Štoviše, možda ćete čak primijetiti da je vaša veza s partnerom ciklička, da se kreće u kružnom obrascu promjene.

Primjerice, u nekom razdoblju vodite mnogo dubokih razgovora, nakon kojeg slijedi tiho bivanje u međusobnom društvu, a zatim se javlja osjećaj potpune udaljenosti. Ovaj se ciklus može ponavljati mnogo puta. Isto se može primijeniti i na seksualni život. Možete prolaziti kroz period intenzivne strasti, nakon koje slijedi razigrano istraživanje, a zatim rutinski odnos.

Zdravo je prolaziti kroz takve promjene. Zapravo, bilo bi zabrinjavajuće da ih nema. To bi značilo da se jedno od vas čvrsto drži prošlosti i forsira da veza ide određenim tijekom. S druge strane, nedostatak rasta i promjene pokazuju da je veza u stagnaciji. Stagnacija se može javiti iz raznih razloga, ali najčešće je riječ o zamjeranju, zlostavljanju ili “prerastanju“ trenutne veze.

9 načina za stvaranje duhovne povezanosti s partnerom

Nije bit u tome da navodite partnera da vjeruje ili voli isto što i vi. Ne radi se o tome da trebate mijenjati partnera kako bi postao “produhovljeniji“. Oba načina su nezrela i štetna za vezu.

Stvaranje duhovne povezanosti znači produbljivanje kontakta vaših duša. Duhovna povezanost traži da postanemo ranjivi, angažirani, pažljivi, otvoreni i prijemljivi prema drugoj osobi. Evo nekoliko prijedloga:

1. Više se gledajte u oči

Jedna od najžalosnijih stvari koju viđam kod parova je to što se više ne gledaju u oči. Međusobno komuniciraju, često se nijednom ne pogledavši.

Gledanje u oči vrlo je intimno. Kada partnera gledate u oči, pokazujete mu da ste zainteresirani i potpuno koncentrirani na ono što govori. To nije samo znak poštovanja, već je i najbolji način povezivanja s nečijom dušom. Jeste li ikada čuli za “gledanje duše“? Ono se bazira na tezi da možete zaplivati u rijeci nečije duše gledajući tu osobu u oči.

2. Svaki dan odvojite vremena samo za vas dvoje

Ponekad je život toliko hektičan da nemamo energije za ulaganje u vezu. Jedna od najjednostavnijih stvari koju možete napraviti je odvajanje malo vremena u danu u kojem ćete biti samo s partnerom. Već je i zajedničko sjedenje na kauču dok gledate film dobar je početak produbljivanja duhovne povezanosti.

3. Istražujte kojim vas duhovnim lekcijama partner uči

Čak i nesvjesno, partnerovo ponašanje, riječi i misli mogu vas mnogo naučiti. Duhovna povezanost znači naučiti kako duhovno rasti s partnerom. Čemu vas partner uči? Zapamtite, naši partneri često vide ono što mi ne vidimo, pa mnogo toga možemo otkriti o sebi.

4. Više se dodirujte

Tjelesni dodir nevjerojatno je važan element u stvaranju duhovne povezanosti. Suptilna energija koja se izmjenjuje dodirom jača povezanost i pomaže pri stvaranju dublje bliskosti s partnerom. Tjelesni dodir umiruje, tješi i često govori više od riječi.

5. Razgovarajte smisleno

Što vas muči? Što vam mnogo znači i željeli biste podijeliti s partnerom? Što ste novo otkrili? Započnite razgovor s osobom koju volite. Podijelite svoje misli s partnerom i neka vam to postane navika.

6. Potrudite se smijati zajedno

Smijeh otvara srce i trenutačno produbljava duhovnu povezanost. Naučite se smijati sebi, svom partneru i zajedno, iskreno i od srca. Čak i gledanje smiješnih videa može ojačati vezu.

7. Otvoreno razgovarajte o svojim osjećajima

U mnogim vezama u kojima su se partneri udaljili, problem je nedostatak komunikacije. Otvoreni razgovori daju vam mogućnost da izrazite svoje misli i osjećaje s poštovanjem prema partneru. Psiholog Marshall Rosenberg to naziva “nenasilnom komunikacijom“. Kada se osjećate povrijeđeno, ljutito, usamljeno ili bilo kako, izrazite se. Partner vam ne može čitati misli, zato nemojte to ni očekivati. Otvoreni razgovori o osjećajima kamen su temeljac veze koja se bazira na ljubavi i poštivanju.

8. Vježbajte ljubav prema sebi

Istina je: bez istinske ljubavi prema sebi i potpunog prihvaćanja sebe, teško ćete bezuvjetno voljeti partnera. Umjesto toga, imat ćete stalna očekivanja, prohtjeve i uvjerenja o tome kakav bi partner trebao biti i kako bi se trebao ponašati. Ako vježbate ljubav prema sebi, prihvatite sve pozitivno i negativno unutar sebe, produbit ćete duhovnu povezanost s partnerom. Istinska promjena dolazi iznutra, pa ako želite da vaša veza postane bogatija, prvo morate obogatiti vezu koju imate sa sobom.

9. Oprostite povrede iz prošlosti

Stalno razmišljanje o prošlim nepravdama i zamjeranje nečijih davnih postupaka siguran je put do uništenja svačije veze. Što se više držite zamjeranja, to ćete biti udaljeniji od partnera. Ako ste skloni zamjeranju, pokušajte si dati prostora da to otpustite i otvorite srce oprostu. Vjerojatno ćete morati otvoreno razgovarati s partnerom o svojim osjećajima, na nenasilan način, kako biste uspjeli nastaviti dalje.

Čak i veze srodnih duša i blizanačkih duša upadaju u rutinu.

Često idealiziramo svoje veze, čak i veze između srodnih i blizanačkih duša. Ali zapravo ćete s vremenom osjetiti zasićenje bez obzira na to kakve vrste je vaša veza i kakvi su vaši karmički dogovori. Nijedna veza nije uvijek divna, bez obzira na čaroliju.

Morate samo znati razlikovati cikličku dosadu i istinski nezdravu vezu. Ponekad ostajemo u vezama zbog kojih duhovno stagniramo ili smo zarobljeni u ulozi žrtve, patnika, krvnika, spasitelja ili bilo kojoj drugoj ulozi.

Izvor: lonerwolf.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci