8 odlika duhovnog ratnika

Što točno znači biti duhovni ratnik? Taj pomalo kontradiktorni pojam javlja se u mnogim tradicijama tijekom povijesti čovječanstva. Odnosi se na pojedinca koji se bori protiv najpodmuklijeg univerzalnog protivnika – neznanja. Evo što čini duhovnog ratnika...

Težak, ali vrijedan put

Avidya, sanskrtska riječ za neznanje o pravoj prirodi svijeta, uzrokuje bezbroj oblika patnje. Duhovni ratnik namjerno se bori protiv tog neprijatelja, trudeći se unijeti svjetlost u tamu.

Put duhovnog ratnika nije nimalo lagan. On je izazovan, zahtijeva žrtvu i uzrokuje mentalno stanje u kojem osoba istovremeno doživljava kognitivnu disonancu - mentalno stanje nalik konfliktu u kojoj osoba živi iskustvo dvaju ili više inkompatibilnih vjerovanja koja narušavaju stečena vjerovanja, vrijednosti, svjetonazore i slično. Ipak, nagrade za trud su itekako vrijedne.

Oslobađamo se straha, sumnji, uskogrudnosti i ograničavajućih uvjerenja te postajemo stvaratelji promjena, utirući put globalnoj promjeni svijesti.

Koje su dakle odlike duhovnog ratnika?

1. Svjesnost

Duhovni ratnik mora imati proširenu svijet. Iako duhovne prakse poput joge i meditacije povećavaju i ubrzavaju rast svijesti, duhovni ratnik mora imati određenu svjesnost da bi prepoznao da se bori protiv tame i neznanja. Prihvatite li poziv duhovnog ratnika, morate osvijestiti da s manje razvijenom svijesti, raste neznanje. Dok usmjeravate pozornost na sebe – na svoje misli, govor, djela i uvjerenja – oduzimate moć neznanju.

2. Hrabrost

Duhovni ratnik posjeduje hrabrost. Majstor borilačkih vještina Bruce Lee je rekao: “Ne moli se za lagan život, moli se za snagu da istrpiš onaj težak“. To znači imati hrabrost. Put duhovnog ratnika nije nužno lagan. Možete se suočiti s opasnostima, boli i nesigurnosti.

Duhovni ratnici idu dalje kada su suočeni s nedaćama, sumnjom i nedosljednosti ili iracionalnosti svojih uvjerenja i ponašanja. To ne znači da ne osjećate strah; to znači da ga osjećate i unatoč tome nastavljate dalje. Duboko u sebi znate da je prosvjetljenje za kojim tragate vrijedno toga da izdržite sve neugodnosti koje vam to putovanje donosi.

3. Disciplina

Duhovni ratnik posjeduje disciplinu. To je sposobnost da samoga sebe obuzdate – da kontrolirate svoje nagone, želje i emocije u svrhu poboljšanja. Važno je napomenuti da takva disciplina ne proizlazi iz vanjskih utjecaja, već je duhovni ratnik crpi iz vlastite snage volje. On svjesno donosi tešku odluku da će radije slijediti duhovnu praksu ili Sadhanu, nego odabrati uobičajene životne puteve, a sve s namjerom da dosegne viša stanja svijesti.

Disciplina znači i ostati na svojem putu. Duhovni ratnik zna da će se susresti s preprekama, ali kada se one pojave, samodisciplina će mu pomoći da ne odustane.

4. Neumoljivost

Neumoljivost je još jedna važna odlika duhovnog ratnika. To ne znači da trebate biti okrutni ili neprilagodljivi, već se odnosi na ustrajnost i odlučnost da ćete se boriti protiv lažnih uvjerenja, samozavaravanja i zabluda ega. Duhovni ratnik razumije da je neznanje tvrdoglav protivnik koji zahtijeva svakodnevnu i dosljednu pažnju kako ga ne bi uhvatilo nespremnog.

Neumoljivost znači borbu protiv ideala koje nameće ego. Kada utišamo glas ega, svoju duhovnost podižemo na višu razinu.

5. Lukavost

Duhovni ratnik mora biti lukav kako bi prepoznao koliko nas lako može zavarati vlastiti um. Lukavost, ali i spretnost, omogućavaju mu da ne poklekne pred zamkama stečenih misaonih obrazaca. U prostoru proširene svijesti naučite predvidjeti priče koje si sami pričate, načine na koje se skrivate od istine i kako tvrdoglavo branite svoj lažni osjećaj sebe.

Ovo svjesno svjedočenje i razumijevanje vlastitog tijeka misli dozvoljava vam da presretnute svoje uvjetovano ponašanje kako biste mogli nastaviti pravim putem svjesnih odabira misli, riječi i djela.

6. Strpljenje

Strpljenje je smireno prihvaćanje da se ne događa uvijek sve po našem rasporedu. Ono nam dopušta da budemo zadovoljni, ali i da zastanemo, čekamo, izdržimo i dopustimo stvarima da se razvijaju vlastitim tempom.

Duhovni ratnik nije zahtjevan. On ne požuruje, ali i ne zahtijeva od svemira da mu ostvari želje. On je svjestan šire slike i zato smireno može čekati da se stvari odvijaju onako kako trebaju. Kada dođe pravi trenutak, duhovni će ratnik iskoristiti priliku i krenuti u akciju.

7. Dragost

Duhovni ratnik posjeduje i dragost, ali to nije nešto što treba povezivati sa slabošću ili sentimentalnošću. To je nepogrešivost u riječima i djelima. Duhovni ratnik ima vrlo visoke standarde i drži se podalje od svega što je potencijalno okrutno ili uvredljivo.

Kao što je rekao Dalaj Lama: “Suosjećanje i tolerancija nisu znakovi slabosti, već snage“. Lako je biti zloban prema drugima. Dobrota, suosjećanje i dragost, nasuprot bijesa i neznanja, zahtijevaju golemu snagu i razumijevanje. Promatrati svijet iz više perspektive dopušta nam da djelujemo i govorimo na način koji pogoduje svima.

8. Ljubav

Posljednja, ali ne i najmanje važna odlika duhovnog ratnika je ljubav. Za njega je ljubav sve što postoji. Ona je u srži njegova bića i srž svih drugih bića. Svi u svojem izvoru imamo ljubav, no ona je često skrivena ispod velova ljutnje, trauma ili patnje. Duhovni ratnik ima cilj maknuti sve to što zaklanja ljubav. Ljubav iscjeljuje sve rane i njezina nevjerojatna snaga može promijeniti svijet. Duhovni ratnik šalje ljubav na tamu neznanja, ne kako bi ga uništio, već kako bi ga pretvorio u znanje.

Kada duhovni ratnik posjeduje ove karakteristike, on postaje snažna sila koja je u stanju promijeniti svijet. Duhovni ratnik bori se protiv samozavaravanja, straha i neznanja koji stvaraju patnju. Bitka se odvija iznutra. On se trudi osloboditi lanaca uvjetovanih i lažnih uvjerenja koja ima. Nagrada za trud je širenje svijesti, a duhovni ratnik tada je u stanju iscijeliti svijet.

Izvor: chopra.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci