6 Rumijevih poruka koje će vam pomoći kada se osjećate loše

Rijetki su pjesnici koji nam snagom svoje pisane riječi mogu odškrinuti vrata spoznaje o nama samima i tako nam pomoći da prebrodimo izazovna vremena. Jedan od njih je i sufijski pjesnik i mistik Mevlana Dželaluddin Rumi, koji je živio u 13. stoljeću

1. Zavolite tišinu

"Zatvori vrata govorenja (usta). Otvori prozor ljubavi (oči)", poručuje Rumi.

Isključite se iz vanjskog svijeta što češće kako biste osjetili ljepotu tišine. Osvjestite da je tišina prava priroda vašeg bića i vaše prirodno stanje.

Prigrlite tišinu kao vlastiti izbor, ne dopustiti da vam ona bude nametnuta jer će to u vama  stvoriti dodatni otpor.

2. Odmorite se od svega što vas iscrpljuje

U svojoj pjesmi Dva dana tišine Rumi savetuje: "Nakon što se danima gostiš, posti. Nakon što danima spavaš, budan budi cijelu noć. Nakon perioda pričanja gorkih priča,… dva dana dopustite sebi da između slojeva te baklave umetnete tiho povlačenje - tamo gdje se duša sladi i buja više nego uz priču."

Neka vam ovo krizno vreme posluži kao prilika za promjene, koje ste možda i prije htjeli provesti, ali ste ih uvijek iznova odlagali i vraćali se na staro.

3. Mudrost i snagu tražite unutar sebe

Rumi kaže: „Ne traži to izvan sebe. Iz sebe to mlijeko muzeš, ne iz drugih.“

Tražimo li od drugih potvrdu, istinu, snagu, odobravanje…, razočarat ćemo se jednostavno zato što nam to nitko ne može dati. Ne slušajte vijesti, slušajte onaj unutrnji glas, tihi glas intuicije, koji čak i u najtežim trenucima progovara: „Sve će biti dobro.“

Rumi: Ljubav mi reče...

4. Prigrlite sudbinu

 „Tko to mijenja? Strelicu ispalim desno, a pogađa lijevo. Jašući gonim jelena, a na kraju divlja svinja goni mene...“, zapisao je Rumi.

Možemo izraditi najpomnije planove, ali nitko nam ne garantira da će se ti naši planovi i ostvariti. To trebamo naučiti i prihvatiti i mijenjati samo ono što je u našoj moći.

5. Preispitajte svoje želje

Preispitajte svoje želje, poput Rumija, koji kaže: „Trebao bih u svoje želje sumnjati.“ Zapitajte se je li vam do sada trebalo sve to što ste imali i jesu li vaše želje bile opravdane.

6. Uronite u svoj unutarnji svijet

Rumi je savjetovao meditaciju, odnosno uranjanje u sebe: „Osjeti miris istinskog voćnjaka. Okusi vinograd u vinogradu.“ Postoje i unutarnji voćnjaci i vinogradi, koje možete mirisati i probati samo zatvorenih očiju.

Kada osjetite svu slast svog bića, ništa vas izvana više neće moći uznemiravati. Bit ćete svjesni događaja zbog kojih bi većina ljudi zapala u stanje očaja i panike, ali vi ćete sačuvati mir i sabranost znajući da imate svoje vjerno i sigurno utočište – veličanstvene djelove srca. Izvan njih sve je ionako prolazno i nestalno.

Inspiracija: LoveSensa.rs

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci