6 jednostavnih budističkih pravila koja nose velike promjene

Na bolje...

1.  Budite savjestan konzument

Kupujte savjesno. Svakom kupnjom, naime, pokazujete kakav svijet želite. Pitajte se podržavate li svojom kupnjom dobre stvari ili možda iskorištavanje ljudi, prirode ili životinja. Mislite na pozadinu stvari koje kupujete. Ne budite slijepi, gluhi ili apatični. Udahnite i pitajte se prije nego što nešto kupite činite li dobro i trebate li to zaista.

Budite svjesni i što unosite u sebe, svoje tijelo. Budite zahvalni za hranu koja vas hrani.

Pazite kakvim vijestima i medijima dajete pozornost. Pomažu li vam da se razvijate i rastete? Ili vas uznemiravaju i skreću vam pozornost od bavljenja važnim stvarima? Uništavaju svjesnost sadašnjeg trenutka?

2.  Budite u trenutku. Dišite. Slušajte
Pomno birajte riječi. Prije nego što progovorite, razmislite čine li vaše riječi štetu ili šire ljubav.

Budite svjesni svakog trenutka. Svjesno dišite prije nego što uđete u dom, na posao ili u školu, osvijestite što činite ovdje i sada. Potrebno je opažati sadašnji trenutak da bismo bili zadovoljni svojim postojanjem.

Slušajte ljude s kojima dolazite u kontakt. Tolerirajte različitost.

3. Izrazite zahvalnost za SVE
Osvijestite što sve imate. Zahvalnost vas izravno povezuje s vlastitim životom. Budite zahvalni i za mogućnosti koje vam život pruža, ali i za izazove i iskušenja. Za sve što vam dođe na životni put.

4.  Budite suosjećajni i ljubazni
Širite radost, a ne negativnost. Opazite gdje je potrebna pomoć. Zamislite se u tuđoj koži. Promotrite stvari iz druge perspektive, ne samo iz svoje. Budete li znali čuti druge, znat ćete čuti i sebe.

5. Tražite mudrost
Težite životnoj mudrosti, slušajte svoje unutarnje vodstvo. Pretvorite znanje u mudrost. Poštujte svoja načela. Radite što govorite.

6. Prihvatite kontinuiranu mijenu
Otvorite se za novo. Promjena je činjenica našeg postojanja koju ne možemo zanijekati. Prihvatite svaku promjenu koja je potrebna jer će vas odvesti do cilja. 

Izvor: consciousreminder.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci