6. dar Božića: Humanost

Ovo je vrijeme idealno za osvještavanje osjećaja povezanosti, ali i činjenice da nije moguće graditi osobnu sreću koja je izolirana od drugih

Kontrast između onih koji imaju i onih koji nemaju u vrijeme Božića postaje izrazito naglašen. Zato se puno lakše uključujemo u humanitarne akcije – cjelokupna atmosfera podsjeća nas na to kako neki ljudi nisu u mogućnosti proslaviti Božić na naročito lijep način.

Zato je ovo vrijeme idealno za osvještavanje osjećaja povezanosti, ali i činjenice da nije moguće graditi osobnu sreću koja je izolirana od drugih. Ako se stalno štitimo od tuđe nesreće, ako zatvaramo oči i trudimo se stvoriti toplinu isključivo u svom domu, možda ćemo uspjeti, ali ta će toplina biti skučena i nećemo je moći susretati na ulicama grada. Međutim, ako si dopustimo otvaranje empatiji, za koju inače u životu možda „nemamo vremena“, pronaći ćemo najbolje načine za sudjelovanje u humanitarnim akcijama koje nama osobno imaju najviše smisla.

Možda gajite posebnu osjetljivost prema romskoj djeci, beskućnicima ili napuštenim životinjama. Možda vas naročito diraju priče o nezaposlenim samohranim majkama ili o mladima koji nemaju dovoljno sredstava za studiranje. Ako uložite nešto novca ili volonterskog rada da biste uljepšali Božić nekome čija vas životna priča izrazito dira, u vama će zatit­rati onaj ranjivi dio koji je izvor senzibilnosti i humanosti. Taj dio je esencija Božića.

7 najvećih darova Božića

Prvi dar Božića: Odnosi

Drugi dar Božića: Darivanje drugima

Treći dar Božića: Odgovornost

Četvrti dar Božića: Kreativnost

Peti dar Božića: Nova iskustva

Sedmi dar Božića: Duhovnost

Tomica Šćavina, psihologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci