4. dar Božića: Kreativnost

Ovih pet zabavnih vježbi, tj. tehnika za razvijanje kreativnog mišljenja, možete provoditi s prijateljima ili unutar obitelji. Pomoću njih ćete se puno lakše dosjetiti da cvijeće možete posaditi i u čajnik ili da umjesto zvona na ulaznim vratima možete postaviti tipke za klavir...

Prema istraživanjima psihologa Roberta Epsteina, stres je jedna od najvećih kočnica kreativnosti. U vrijeme božićnih blagdana napokon se možemo prepustiti sitnim kreativnim užicima – izradi ukrasa i originalnih darova, kuhanju brojnih obroka i slastica ili uređenju prostora.

Sam pristup kreativnosti je tijekom desetljeća evoluirao. Danas se kreativnost ne smatra osobinom koju imaju talentirani pojedinci, nego osobinom koju imamo svi, samo je pitanje u kojem je stupnju probuđena i razvijena. Uključiti u svoju svakodnevicu malo kreativnosti nije teško, samo je potrebno otvoriti se za nove načine razmišljanja.

Ovih pet zabavnih vježbi, tj. tehnika za razvijanje kreativnog mišljenja, možete provoditi s prijateljima ili unutar obitelji. Pomoću njih ćete se puno lakše dosjetiti da cvijeće možete posaditi i u čajnik ili da umjesto zvona na ulaznim vratima možete postaviti tipke za klavir.

1. Odbacivanje pretpostavki
Naviknuli smo funkcionirati u svijetu kakav jest, uvijek s pretpostavkom da će osnovne postavke ostati iste. No, što bi se dogodilo da od sutra svaki dan na pola sata prestane djelovati gravitacija ili da se sva djeca od sada počnu rađati s plivaćim kožicama na rukama i nogama? Kako bi to promijenilo svijet? Kakve bi inovacije bile potrebne da nam olakšaju funkcioniranje? Uživite se u ovu mogućnost kao da je stvarna i pokušajte dati što više odgovora na ova pitanja.

2. Uvođenje neočekivanih promjena
Što ste više na nešto naviknuli, to nešto je manje stimulativno za razmišljanje. Međutim, kada nešto odjednom prestanete raditi na uobičajeni način, mozak je primoran stvarati nove poveznice. Evo kako možete uvesti neke neočekivane promjene u svoju svakodnevicu: promijenite vrijeme kada radite, jedite hranu koju inače ne jedete i odijevajte odjeću koju uglavnom ne nosite, slušajte radiopostaju koju inače ne slušate ili pogledajte TV emisiju koju nikad ne gledate.

3. Promjena perspektive
Svoj kreativni zadatak možete sagledati iz različitih perspektiva. Možete zamisliti da ga proučavate iz perspektive petogodišnjeg djeteta, osamdesetogodišnje starice, biznismena, ptice ili predsjednika države – sami izaberite. Kakvu god novu perspektivu zauzmete, proširit će vaše kreativne vidike.

7 najvećih darova Božića

Prvi dar Božića: Odnosi

Drugi dar Božića: Darivanje drugima

Treći dar Božića: Odgovornost

Peti dar Božića: Nova iskustva

Šesti dar Božića: Humanost

Sedmi dar Božića: Duhovnost

Tomica Šćavina, psihologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci