3 pitanja na koja treba naći odgovor u teškim trenucima

Što nije u redu sa mnom? Tko je kriv za ovo što mi se događa? Koji je najgori mogući ishod? - potpuno su pogrešna pitanja. Zamijenite ih sljedećim

Kako razabrati glas mudrosti u kriznim situacijama

Nema čovjeka bez muke u životu. Međutim, postoje i oni mračni trenuci kada se neki izazov pretvara u pravu krizu i kada nam posljedice nekih odluka mogu promijeniti smjer života. Ključna snaga na koju se tada oslanjamo obično se zove - mudrost. Ali, kako je dozvati i kako je najbolje čuti?

Duhovni učitelj Deepak Chopra kaže da u takvim trenucima milijuni ljudi sebi postavljaju potpuno pogrešna pitanja: Što nije u redu sa mnom? Tko je kriv za ovo što mi se događa? I: koji je najgori mogući ishod? Podliježemo potrebi da opteretimo sebe krivicom, ili tražimo način da optužimo druge, a naročito se opterećujemo katastrofičnim scenarijima.

Pitanja koja se tada trebamo pitati potpuno su drukčija. Evo kako ona glase:

(1) Trebam li ovaj problem rješavati ili se s novim stanjem pomiriti? Ili se samo udaljiti?

Ako ne možemo odgovoriti na ovo pitanje, sva daljnja razmišljanja bit će konfuzna. Razbuktavaju se negativne emocije kao što je strah, postajemo impulzivni i vraćamo se lošim, starim navikama.

Prvi dobar korak je traženje rješenja, predano i uz pomoć osoba od povjerenja. Tek kada smo sigurni da smo ispitali sve realne mogućnosti i nismo našli rješenje, trebamo odlučiti između dvije preostale opcije.

(2) Tko bi mi mogao dati dobar savjet? Tko je već riješio takav problem?

Naše reakcije često nas vode u izolaciju. A to nije racionalno rješavanje problema. Povlačenje je "dobar prijatelj" krivnji i stidu, a ishod je još veće povlačenje. Naročito se žrtve često osjećaju usamljene i bespomoćne. Pronalaženje savjetnika rješava više problema: imamo primjer koji možemo slijediti, imamo osobu koja nas razumije istinski i pronašli smo dobru alternativu samoizolaciji.

(3) Kako da u svojim dubinama pronađem rješenja?

Kad je kriza prava, ona nas potresa toliko da se lako nađemo u začaranom krugu strahova, poricanja, konflikata, prijetnji... Rješenje, međutim, nikada nije na onoj razini na kojoj se problem javio. Na njegovoj razini su repetitivna ponašanja i razmišljanja, mnogo opsesivnih misli i zakočenost u djelovanju. Na drugoj razini svjesnosti postoji sasvim drugačiji izvor snage - kreativnost i uvidi. Samo mi možemo pronaći tu razinu - hoćemo li je zvati duša, inspiracija, ili nekako drugačije manje je važno od toga da imamo mjesto u sebi koje donosi nadu i svitanje. Put do njega stvar je izbora - molitva, meditacija, kontemplacija..., ali je lakši kad znamo da to mjesto postoji.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci