11 zakona budističkog čišćenja karme

Zlatno pravilo karme je - kako siješ, tako ćeš i žeti. Ali što se događa kada znate da niste posijali ništa dobro? Odgovor je jednostavan. Pokušajte nadoknaditi štetu uz pomoć ovih budustičkih savjeta pročišćenja

Plaćanje simboličnog duga

Čišćenje karme znači oslobađanje od obrazaca ponašanja, misli i postupaka koji vas čine karmičkim dužnikom. Na kraju krajeva, sve negativne i pozitivne stvari koje donesete na ovaj svijet sigurno će vam se vratiti…

Karma je jedan od najljepših elemenata u Univerzumu. Bez obzira slažete li se s ovom filozofijom ili ne, to je prilično zanimljiv način da pristupite životu. Još jedan koncept u budizmu je karmičko čišćenje.

Budisti kažu da karmičko čišćenje uključuje radnje i postupke koji ispravljaju greške koje ste počinili u prošlosti. Drugim riječima, ovo je neka vrsta plaćanja simboličnog duga koji ste akumulirali tijekom svih proživljenih godina.

Prema ovoj filozofiji, karma je predstavljena kao negativni uzročni odnos. Odnosno, ništa nije slučajno i posljedica je vaših prethodnih radnji ili postupaka. Suština karmičkog čišćenja je oslobađanje čovjeka od posljedica teške prošlosti ili neugodnih situacija. Karmičko čišćenje se odvija prema 12 zakona, a svi oni su predstavljeni u nastavku.

Ukratko, “zlatno pravilo“ karme je - kako siješ, tako ćeš i žeti. Ali što se događa kada znate da niste posijali ništa dobro? Odgovor je jednostavan. Pokušajte nadoknaditi štetu koju ste prouzročili. Tako se odvija pročišćenje.

1. Kreativnost

Svaka osoba na svijet gleda na svoj način, što određuje njegovo životno iskustvo i dojmove. Razmotrite ovo i pokušajte konstruktivno promijeniti svoj pogled na svijet. Počnite primjećivati samo najbolje u ljudima i ono što se događa oko vas, a vaše akcije će također biti automatski usmjerene ka dobru.

2. Poniznost

Ništa ne pripada tebi. Stvari koje dobijete nikada neće biti vaše, baš kao ni ljudi i sav život oko vas. Ako to shvatite i počnete se ponašati u skladu s tim, možete se dostojanstveno nositi s neizbježnim gubitkom i razdvajanjem.

3. Odgovornost

Zakon odgovornosti potiče vas da nikada nikog i ništa ne krivite za negativne stvari koje vam se događaju. Ako se dogodi nešto loše, budite sami odgovorni za to. Analizirajte svoje pogreške i ne pokušavajte pronaći krivca. Što ste odgovorniji, to će u vašem životu biti manje karmičke sile.

4. Interkonekcija

Zakon međusobne povezanosti kaže da je sve u ovom Univerzumu međusobno povezano. A da biste očistili karmu, morate shvatiti da će svaka vaša riječ ili djelo imati posljedice i za vas i za one oko vas. Zapamtite ovo kada iznenada poželite izraziti svoje mišljenje o stvarima koje vas se ne tiču. Ako o nečemu nemate dovoljno informacija, držite jezik za zubima.

5. Razvoj

Svaka promjena je oblik razvoja i sve oko nas se neprestano mijenja. Zamislite ove transformacije kao blagoslov koji vam omogućava da evoluirate. Što se manje odupirete promjenama, to će manje karme sudjelovati u vašem životu.

6. Fokalizacija

Kada shvatite da ono što želite možete postići samo davanjem prioriteta svojim postupcima u sadašnjosti, a ne očekivanjima od budućnosti, možete postići stanje karmičke harmonije. Fokusirajte se na sadašnjost i učinite sve što je potrebno upravo ovdje i sada. Ne poričite i ne podcjenjujte svoja mala svakodnevna postignuća.

7. Velikodušnost

Ono što dobijete je ono što date. I stvar ovdje nije u količini, već u kvaliteti. Ali ne zaboravite da ako dajete puno, ovo ne garantira da ćete dobiti isto (ili više) zauzvrat. Drugim riječima, vaša nagrada je zadovoljstvo koje dobivate samim činom darivanja. Ovo je promjenjivi zakon koji samo povećava darežljivost razmjene.

8. Sadašnjost

Zakon sadašnjosti poziva vas da sadašnji trenutak smatrate najvažnijim i najvrjednijim. Živite svaki trenutak najbolje što možete. Sve najvrjednije stvari u vašem životu su upravo sada pred vama. Da, ovo nije lako prihvatiti s obzirom na složenost suvremenog života. A sve što vaše oči sada ne mogu vidjeti je iluzija.

9. Promjena

Zakon promjena kaže da se vaša stvarnost ne mijenja ako stalno ponavljate svoje odluke i postupke. Ako se želite promijeniti, također morate promijeniti ono što govorite i radite. Ako se pokušavate naći negdje drugdje, nemojte ići istim putem.

10. Strpljenje

Zakon strpljenja nas uči da sve ima svoj specifičan proces, a svaki proces zahtjeva vrijeme. Sposobnost prihvaćanja činjenice da se sve odvija kao i obično sastavni je dio karmičkog čišćenja. Tolerirati znači vjerovati da će se sve dogoditi kada treba.

11. Inspiracija

Zakon nadahnuća potiče vas da se potpuno predate onome što volite i što želite postići. Vaše tijelo, um i duh moraju zajedno raditi na postizanju vaših ciljeva. Ne skladištite energiju u sebi. Umjesto toga, učinite sve što je potrebno da biste postigli ono što želite.

Budisti vjeruju da ćete, ako ćete se držati zakona karme, postati slobodni. Nitko ne može u potpunosti izbjeći pogreške. Ali ako krenete putem evolucije, vaše pogreške postat će izvor vašeg razvoja. Karmičko čišćenje znači povratak u svoju unutarnju jezgru.

Izvor: LoveSensa.rs

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci