10 savjeta Dalaj lame za put do sreće

Nikada nije kasno da počnemo živjeti prema njima

1. Ako želimo prenositi znanje, najprije moramo prestati štetiti drugima
Tako se štitimo od problema jer sebi najviše štetimo kad uzrokujemo patnju drugima. Ako vam je teško pomagati drugima, doživite to kao inteligentan egoist. Pomaganje stvara dobre odnose i okolnosti koje će naposljetku koristiti i vama.

2. Barem jednom godišnje posjetite mjesto koje ne poznajete
Zašto? Upoznavanje novih mjesta i ljudi obogaćuje život. Lijepe trenutke pamtimo cijeli život.

3. Otkaz može biti dobra prilika za promjenu
Kada izgubimo radno mjesto, osjećamo se obeshrabreno, bez volje, paralizirano. Često mislimo - situacija je beznadna, što da radim? Ipak, gubitak posla dobra je prilika za promjene i treba je doživjeti kao izazov. To je pozitivan pristup, koji naravno nije lak.

dalaj lama4. Radujmo se uspjesima onih koje volimo
Veselite se uspjesima i onih koje ne poštujete previše - ako imaju korist za cijelu zajednicu. Za uspjeh su često potrebni napori i sposobnosti mnogih ljudi.

5. Za trajnu sreću treba prihvatiti da je patnja dio života
Prema budističkim vjerovanjima, patnja ne smije dovesti do pesimizma i očaja. Patnja nam pomaže da utvrdimo stvarne uzroke naše nesreće.

6. Čak i ako niste vjernik, budite svjesni da se nesreća koja vas je zadesila (koliko god strašna bila) ne događa samo vama
Ako i ne vjerujete ni u što, pokušajte pronaći svjetlo nad bolnim točkama koje će blažiti vašu bol i osjetit ćete veliko olakšanje.

7. Ako imate problema, pokušajte sve što je u vašoj moći da ih riješite
Ako su problemi nepremostivi, pomislite na svoje postupke u ovom ili prošlom životu koji su ih dijelom prouzročili. To će vam donijeti malo mira i spokojnosti. Inače će vam se briga, bol i patnja činiti besmislenim.

8. Vježbate li dobrotu i toleranciju, pronaći ćete više mira
Ne trebate kupiti novi namještaj za kuću ili se preseliti u novi stan. Vaš susjed je možda bučan i težak, ali dokle god su vam srce i um mirni, ni takvi vam susjedi neće smetati. Ako se općenito brzo ljutite, nećete biti sretni ni kada vas posjete prijatelji.  Ako ste mirni i opušteni, ne smeta vam ni najmanji detalj.

9. U prehrani, odijevanju i opremi stana budite umjereni
Ljudski život je ograničen, tako je i količina toga što možemo imati u vlasti ograničena. Zato budite od početka zadovoljni.

10. Trajna sreća leži u duhovnom razvoju!
Postoje dva načina za traženje sreće. Prvi je vanjski. Bolji stan, odjeća i bolji prijatelji. Drugi je skriven u duhovnom razvoju koji donosi unutarnju sreću. Trajnu sreću donosi samo drugi način!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci