10 najbitnijih učenja Louise Hay

Glavna filozofija jedne od najpopularnijih autorica knjiga samopomoći i kraljice afirmacija jest voljeti sebe i voljeti druge jer takav koncept vodi ka iscjeljenju cijele planete. Kako postići takav stil života saželi smo u njezinih deset najvažnijih lekcija...

1. Pogledajte se u zrcalo

Louise je rad sa zrcalom preporučivala svima, kao najbrži i najdjelotvorniji način uklanjanja prepreka za ljubav prema sebi. „Kad mi ljudi dolaze s problemima, kakvi god bili: bolest, siromaštvo, isprazni odnosi ili potisnuta kreativnost, postoji samo jedno na čemu treba raditi, a to je ljubav prema sebi“, napisala je u svojoj radnoj bilježnici Volite sebe i budite zdravi.

Svakoga je ohrabrivala da se jednom dnevno pogleda u zrcalo i kaže: „Volim te, uistinu te volim.“ „Nemojte se stidjeti“, rekla bi. „To je samo drugi način da kažete Život me voli!

2. Odaberite misao svog srca

Louise je bila „kraljica afirmacija“. Svijet je doživljavala kao stanje uma. „Jedino čime se uopće bavimo jest misao, a misao možemo promijeniti“, napisala je u knjizi I vi možete iscijeliti svoj život. „Kakav god bio problem, naša su iskustva samo vanjske posljedice naših misli. Čak je i mržnja prema sebi samo misao koju gajite o sebi.“

Tu u igru ulaze pozitivne afirmacije. Što god kažemo i pomislimo, time potvrđujemo to iskustvo u svom životu – a velik dio onoga što obično govorimo i mislimo prilično je negativno. Kad promijenimo svoj način razmišljanja o sebi (ili nekome drugome), mijenjamo svoje iskustvo svijeta. Koristeći pozitivne izjave u prvom licu, afirmiramo i stvaramo ono što zapravo želimo u svom životu. Tako se ponovno učimo razmišljati i govoriti u obrascima po svom izboru.

3. Osluškujte svoj unutarnji zvon

Louise je rado govorila o svom „unutarnjem zvonu“. To je bio njezin izraz od milja za duhovno vodstvo. „Vjerujem da je naš um uvijek povezan s Jednim Beskonačnim Umom pa su nam stoga ukupno znanje i mudrost dostupni u svakom trenutku. S tim smo Beskonačnim Umom, s tom Univerzalnom Moći koja nas je stvorila, povezani putem iskrice svjetlosti u svakome od nas, putem svog Višeg Ja, odnosno putem Moći koja je u nama“, napisala je u knjizi Moć je u vama.

Louise je naučila živjeti s vodstvom. Imala je povjerenja u svoj unutarnji zvon. Jedna od Louiseinih najdražih duhovnih metoda bila je povezivanje s unutarnjim zvonom: sjela bi, najčešće pred zrcalo, i upitala: Što bi htio da danas napravim?

4. Svima oprostite za sve

„Kako je Louise Hay postala Louise Hay?“ jednom sam je upitao u intervjuu. Louise je odgovorila jednom riječju: „Opraštajući.“„Danas ne bih bila ovdje da nisam oprostila ljudima koji su me povrijedili. Ne bih željela danas kažnjavati sebe zbog zi Snaga je u vama.

Opraštanje je definirala vrlo jednostavno, kao otpuštanje prošlosti, opisujući ga kao put prema slobodi i nužan „čarobni sastojak“ za oslikavanje budućnosti vedrim, novim bojama.

5. Budite zahvalni na današnjem danu

Louise je razumjela da je zahvalnost afirmacija. Što ste zahvalniji, to imate više razloga za zahvalnost. Godinama je vodila dnevnik zahvalnosti.

Navečer prije spavanja razmislim o proteklom danu te blagoslovim svako iskustvo i osjetim zahvalnost prema njemu. Ujedno oprostim sebi ako imam dojam da sam negdje pogriješila, da sam rekla neštoneprikladno ili donijela ne osobito dobru odluku“, zapisala je u knjizi Zahvalnost: Način života.

6. Brinite se o svom tijelu

Louise je poučavala da je vaš istinski identitet zapravo unutarnji duh, a ne tijelo. No tvrdila je da je briga o tijelu čin ljubavi prema sebi. „Oprostite sebi što se u prošlosti niste dobro brinuli o svom tijelu i od danas se prema njemu počnite odnositi s ljubavlju i poštovanjem“, govorila je.

Jedna od njezinih najdražih afirmacija glasila je: S ljubavlju osluškujem poruke svoga tijela. Svakoga bi dana odvojila malo vremena da se umiri, uskladi sa svojim tijelom i upita svoj unutarnji zvon, Kako danas mogu voljeti svoje tijelo?

7. Ovoga trenutka stvarajte svoju budućnost!

Louise je sebe opisala kao osobu koja je kasno sazrela. Kao što je voljela reći, „tražila je sebe“ još pri kraju četrdesetih. U pedesetoj je objavila prvu knjigu. U šezdesetoj je osnovala Hay House i Zakladu Hay.

Druga joj je polovica života bila ispunjena novim počecima. Na početku svake godine odredila bi svjesnu namjeru za svoj duhovni razvoj, odlučila da će naučiti nešto novo i planirala putovati nekamo gdje još nije bila.

Louise je prihvatila svoju stariju dob. Nije ju koristila kao razlog da prestane učiti i rasti. Shvatila je da svako novo desetljeće donosi vlastitu mudrost i darove. „Točka moći uvijek je u sadašnjem trenutku“, tvrdila je.

8. Recite da svom Životu

Louise je sebe voljela opisivati kao pozitivnu osobu koja živi u pozitivnom Svemiru. U knjizi I vi možete iscijeliti svoj život napisala je: „Što god odlučimo vjerovati, misliti ili reći, Svemir nam uvijek kaže da. Ako razmišljamo o siromaštvu, Svemir nam kaže da za siromaštvo. Ako mislimo o obilju, Svemir nam i za obilje kaže da. Ovisi o nama.“

Poruka je u tome da pripazimo čemu ćemo reći da, jer ćemo privući ono što afirmiramo.

100 najboljih afirmacija Louise Hay

9. Ne zaboravite uživati

U prvoj polovici života Louise nije osobito uživala, ali je to itekako nadoknadila u drugoj. Do toga je došlo uglavnom zahvaljujući iscjeliteljskom radu na vlastitom unutarnjem djetetu.

Louise je zagovarala rad na unutarnjem djetetu, koji je kasnije nazvala igrom unutarnjeg djeteta. Smatrala je da čovjek mora biti spreman voljeti svoje unutarnje dijete ako želi izrasti u zrelu i odgovornu odraslu osobu. „Recite da svom unutarnjem djetetu“, rekla bi Louise. „Obratite pažnju na njega ili nju. Što ga više volite i prihvaćate, to ćete brže iscijeliti svoju prošlost, zakoračiti u sadašnjost i izaći na površinu poigrati se.“

10. Dopustite Životu da vas voli

U Louiseinom posljednjem gostovanju u emisiji The Oprah Winfrey Show, Oprah ju je upitala kakav bi savjet dala osobi koja smatra da je prekasno za promjenu i rast. Louise je odlučno odgovorila: „Razmislite ponovno! Samo zato što ste dugo vjerovali u nešto, to ne znači da zauvijek morate razmišljati na isti način. Njegujte misli koje vam pružaju podršku i ohrabruju vas. Shvatite da vas Život voli. A ako i vi volite Život, onda se događaju sjajne stvari.“

Život te voli bila je Louiseina tipična afirmacija. To je misao njezina srca koja najbolje predstavlja njezin život i rad.

Izvor: Knjiga Vjeruj životu autorice Louise L. Hay (izdavač VBZ)

Knjiga Vjeruj životu

 

 

 

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci