10 jednostavnih principa duhovnog buđenja

“Nisam postigao apsolutno ništa od potpunog, nenadmašnog prosvjetljenja!“, Buddha
Duhovno buđenje ne stvara poseban osjećaj, stanje ni iskustvo. Ono nije cilj ili odredište, mjesto koje trebamo dostići. Kao što nam je Buddha pokušavao reći, to je nije nadljudsko postignuće ili vještina. Evo nekoliko jednostavnih principa i smjernica koje vam mogu pomoći na tom putu...

Duhovno buđenje poziv je svima

Za duhovno buđenje ne morate otputovati u Indiju. To nije posebno stanje savršenstva rezervirano za nekolicinu povlaštenih. Nije riječ ni o kakvom klubu. To nije izvantjelesno iskustvo, ono ne zahtijeva život u špilji, otupljivanje osjetila ni bijeg od stvarnosti modernog svijeta.

Duhovno buđenje ne može vam prenijeti neki bradati guru, niti vam ga netko može oduzeti. Ne morate postati nečiji učenik ili štovatelj. Ne morate se odreći materijalnog bogatstva niti se pridružiti sekti. Ne morate slijediti nikoga.

Otvoriti se životu

Duhovno buđenje drevan je poziv da vjerujete i prigrlite sebe upravo takvi kakvi jeste, sa svim svojim savršenim nesavršenostima. Riječ je o tome da ste prisutni i svjesni svakog dragocjenog trenutka i otvorite se životu, znajući da su čak i naši osjećaji neprihvaćanja ovdje prihvaćeni. Da se potpuno otvorimo nevjerojatnom daru postojanja i prihvatimo njegovu bol i radost, zadovoljstvo i tugu, ekstazu i nemoć, sigurnost i sumnju. Znajući da se nikada ne možemo odvojiti od Jednosti, slomiti se ili izgubiti.

Duhovna inteligencija - najviša razina spoznaje koja nam nosi mir i sreću

Evo nekoliko jednostavnih principa i smjernica koje vam mogu pomoći:

1. Ne postoji cilj, postoji samo sada

Postoji samo OVO; sadašnja scena filma o vašem životu. Izađite iz priče o vremenu i prostoru, prošlosti i budućnosti, žaljenja i iščekivanja te traženje različitih stanja i iskustava, čak i traženja duhovnog prosvjetljenja. Prestanite misliti na ono “što je prošlo“ i “ono što još nije došlo“ – na to nikako ne možete utjecati.

Odmaknite se od priče o svom životu i dopustite si biti oduševljeni onime što je živo, ovdje i sada. Radoznalo uživajte u plesu misli, podražaja, osjećaja i impulsa koji se događaju ovdje gdje jeste. Zapamtite, SADA je jedino mjesto koje vam može pružiti potrebne odgovore. Sadašnji trenutak vaš je pravi dom, važniji od vremena i prostora. Tu se sve nalazi; to je mir usred oluje.

2. Razmišljanje i odupiranje stvaraju patnju

Patnja nije pravi problem, pravi je problem naše razmišljanje o patnji, naše odupiranje patnji i pokušaj bijega u (zamišljenu) budućnost. Pravi problem započinje kada preživamo svoju bol, žalost, strahove, ljutnju; kada promišljamo o svojoj nelagodi, neprestano premotavajući i ponovno proživljavajući film o svojem životu.

Držimo se za jučerašnje i sutrašnje tuge umjesto da istražujemo i proživljavamo sadašnja iskustva. A sve nam to stvara dodatni, nepotreban sloj patnje i boli. izađite iz prošlosti i budućnosti, traženja i težnje i upoznajte život upravo sada, bez osuđivanja i očekivanja da će doći do "mira", "opuštanja", "prosvjetljenja" ili bilo kakve promjene. Upoznajte trenutak pod njegovim vlastitim uvjetima; promatrajte sve ugodno i neugodno, lijepo i nelagodno kao dar.

3. Misli i podražaji nisu osobni ni istiniti

Promatrajte misli i podražaje kao neutralne i pasivne događaje u svijesti. Baš poput zvuka koji čujemo, misli i tjelesni podražaji pojavljuju se i nestaju spontano, poput valova u oceanu. Njih je nemoguće kontrolirati, izbrisati ili pobjeći od njih. Njegujte nježan pristup prema mislima i podražajima, jednak kakav imate prema zvuku. Promatrajte ih kao dobrodošle goste u svojoj blizini.

4. Vi ste prostor za misli, ne njihova žrtva

Vi niste svoje misli, one nisu stvarnost, one su tek prijedlozi, mogućnosti, glasine, osuđivanje, glasovi i slike koje dolaze i dolaze – oblaci na vašem nebu. Nemojte ih pokušavati zaustaviti, utišati ili prekinuti, izbrisati ili kontrolirati. Budite prostor za njih, čak i onda kada su vrlo aktivne.

One vas ne određuju. One su tiha posuda, ali ne i njezin sadržaj. Budite ono što jeste, nepromjenljiv zagrljaj svojih misli, prostranstvo u koje one mogu doći i otići kako god žele.

5. Dišite u svoju nelagodu i bol, poštujte ih

Dišite u svoju nelagodu i bol. Pokušajte ih poštovati, umjesto da ih blokirate i lišite topline. Sa svakim udahom zamislite kako dah ispunjava zanemareni dio vas, dajući mu život i ljubav. Ispunite to područje kisikom, toplinom i dostojanstvom.

Nemojte pokušavati iscijeliti te osjećaje ili ih otpustiti. Oni žele da im se posvetite, da ih cijenite i primijetite. Pretpostavite da čak i nelagoda ima inteligenciju koja vama radi u korist. Znajte da istinska radost nije odsutnost ili suprotnost od tuge i boli, već spremnost da se sve prigrli.

6. Prihvaćanje nije nešto što činite, već ono što jeste

Prihvaćanje ne znači da će neugodna misao ili osjećaj nestati, možda će se zadržati neko vrijeme. Nemojte ju pokušati prihvatiti, već priznajte da je već prihvaćena, ovdje, dio prizora. Odnosite se prema njoj kao da oduvijek postoji. Tako ćete maknuti pritisak vremena (pokušaja da je spriječite i pitanja zašto je još ovdje). Ona je ovdje.

Dopustite svim nagonima, osjećajima, frustracijama, dosadi, razočaranjima, pa čak i očaju, da se pojave i budu dio vas. Svi su oni dio sadašnjosti. Čak je i osjećaj blokade dio vaše priče.

7. Ne postoji uvijek ni zauvijek

U stvarnosti ne postoje ova dva pojma. Budite svjesni tih riječi; one su neistine koje mogu stvoriti osjećaj panike i nemoći. One hrane traganje i osjećaj nedostatka. Ne postoji “ostatak vašeg života“, “godine“ ili “ostatak dana“. Postoji samo sada. To je jedino mjesto gdje imate moć. Ponekad je već i razmišljanje o sutra previše. Budite ovdje.

8. Možete stići “tamo“ samo ako ste “ovdje“

Često se toliko usredotočimo na cilj da zaboravljamo na putovanje, što nas udaljava od svakog dragocjenog koraka i stvara nervozu zato što “još nismo stigli“. No sreća se nalazi samo u sadašnjem trenutku i nema nikakve veze s ciljem, odredištem ili dobivanjem onoga što želimo.

Prestanite razmišljati o 10.000 koraka koje trebate učiniti, o 10.000 koraka koje ste već prešli, o 10.000 stvari koje vam nedostaju i sjetite se sadašnjih koraka po ovom živom tlu, svoje vlastite intimne prisutnosti. Dišite. Osjetite život u svojem tijelu. Često ne znamo kamo idemo i to je u redu. Prihvatite nesigurnost, sumnju i naučite voljeti to sveto mjesto bez odgovora. Ono je živo, kreativno i puno potencijala.

9. Prihvatite svoje posrtanje, ono je također savršeno

Ako shvatite da ste izgubljeni, prestrašeni ili zbunjeni, cijenite to. Probudili ste se iz sna. U vama živi velika inteligencija, moć shvaćanja i povezivanja. Izašli ste ih milijuna godina uvjetovanja. Nemojte se kažnjavati zbog onoga što ste zaboravili, cijenite svoju sposobnost da pamtite.

Budite ponizni na svojem putovanju, umjesto da pokušavate biti savršeni. Sumnja i razočaranja vjerni su prijatelji na ovom putu bez staze. U sadašnjosti ne postoji odredište. Ne postoji slika uspjeha koji trebate ostvariti. Ne možete pogriješiti kada ne postoji ispravno.

10. Prestanite se uspoređivati, vi ste život

Vi ste jedinstveni i vaše je putovanje originalno. Mi smo svi odraz istog oceana svijesti, ali smo istovremeno jedinstveni odrazi tog istog oceana, potpuno jedinstveni u svojoj valovitosti. Nemojte se uspoređivati ni s kim i ni sa čim. Kada se počnete uspoređivati, umanjujete vrijednost svojim jedinstvenim, nezamjenjivim darovima, talentima i istinama. Nemojte se uspoređivati sa slikama kako bi moglo ili trebalo biti.

Iscjeljenje je moguće kada kažete DA mjestu na kojem se nalazite, čak i onda kada niste na mjestu na kojem želite biti. Imajte povjerenja i znajte da ponekad ne možete imati povjerenja. Možda čak možete imati povjerenja u svoju nemogućnost da vjerujete, a čak i osjećaj da ne možete zadržati trenutak, već je zadržan...

Izvor: lifewithoutacentre

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci