Vježbe za inteligenciju

Muči vas što ne znate s riječima ili se ne snalazite u prostoru? Unaprijedite inteligenciju za područje koje vam ne ide - vježbom

Zaostajete li u verbalnoj inteligenciji, poradite na svojem rječniku i naučite značenje svake nepoznate riječi na koju naiđete. Rješavajte križaljke, premetaljke i rebuse te pokušajte od imena znanaca sastaviti anagram. Takve vježbe istrenirat će vam neurone i postupno vas pretvoriti u verbalne majstore.

Matematičku inteligenciju unaprijedite vježbanjem računanja napamet. Počnite od zbrajanja bodova u kartaškim igrama ili se poigrajte tečajnom listom i pretvarajte iznose u različite valute. Nastojte zapamtiti svoje PIN-ove i tuđe telefonske brojeve. Naoružajte se časopisima sa zagonetkama ili naučite šah, damu i slične igre.

Glazbenu inteligenciju usavršite
tako da se uživite u glazbu, slušajući je ne radeći ništa drugo. Nastojte razaznati sve instrumente i melodijske linije koje svaki od njih stvara. Tražite sličnosti među pjesmama i otkrijte moguće plagijate.  

Tjelesnu inteligenciju
popravite usvajanjem raznovrsnih vježbi koje angažiraju sve dijelove tijela pomalo. Naučite žonglirati s tri predmeta (neka budu mekani i jeftini). Povremeno radite desnom rukom ono što inače radite lijevom i obrnuto. Svladajte autogeni trening na tečaju ili iz udžbenika i pratite promjene koje se tijekom seanse događaju u vašim mišićima, disanju i želucu.

Ojačajte snalaženje u prostoru
tako da se krećete što raznovrsnijim putovima, makar putovali između dva ista mjesta. Kad se nađete u prirodi, usredotočite se na okoliš i stvarajte mentalnu mapu kretanja. Nakon putovanja, predio koji ste obišli pogledajte na karti ili Googleovoj mapi i pronađite detalje kojih se sjećate – obale, šumarka ili trga.

Ozren Podnar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci