3 razloga zašto ljeti lošije spavamo i što učiniti

Potražili smo savjete stručnjaka za spavanje o najvećim preprekama dobrog sna tijekom ljetnih mjeseci i kako ih prevladati

1. Višak topline

Većina nas najbolje spava na temperaturi oko 18 stupnjeva Celzijusa. Takvi prohladni uvjeti podržavaju prirodni pad tjelesne temperature dok se tijelo priprema za spavanje. Kao dio našeg cirkadijalnog ritma, mnogi ljudi osjećaju hladnoću kad su umorni.

Što učiniti:

Da bi vam spavaća soba bila što hladnija, dr. Wendy Troxel bivša bihevioralna i društvena znanstvenica preporučuje da noću palite klima uređaje ili ventilatore ako ih imate. Dodaje da može pomoći i tuširanje ili kupka prije spavanja: "Tjelesna temperatura će se sniziti nakon izlaska iz tuša, što može olakšati spavanje."

Naravno, zamijenite debele plahte od flanela onima od pamuka ili lana te nosite lagane pidžame.

Jeff Kahn, suosnivač tvrtke Rise Science, koja nadzire san i energiju dodaje da bi iako je kontroverzno, nošenje čarapa u krevet moglo pomoći i u regulaciji temperature. "Povećanje prokrvljenosti stopala pomaže u smanjenju osnovne tjelesne temperature te tako pomaže tijelu da se pripremi za san."

2. Duži dani

"Izloženost svjetlu najvažniji je vanjski znak koji regulira unutarnji biološki sat ili cirkadijalni ritam", kaže Troxel za mbg. "Stoga dulji ljetni sati znače veću izloženost svjetlosti, posebno u večernjim satima, što može odgoditi i otežati spavanje.“

Stacie J. Stephenson, praktičarka funkcionalne medicine, dodaje da kasniji zalasci sunca mogu pomaknuti vrijeme večernjih obroka, što može dodatno poremetiti san. 

Što učiniti:

Iako ne možete kontrolirati sunce, možete kontrolirati koliki dio sunca ulazi u vašu spavaću sobu tijekom ljeta. Uložite u zavjese za zamračivanje (ili dobru masku za oči) kako biste osigurali da vaš prostor za spavanje ostane taman tijekom noći.

Stephenson preporučuje "konzumaciju hrane najmanje dva sata prije spavanja, kako bi se tijelo moglo usredotočiti na oporavak i obnovu, a ne na probavu, dok spavate."

3. Zauzetiji rasporedi i promjene načina života

Vrući i sunčani dani ljeta potiču bogatiji društveni život. Ovo je sezona izlazaka koji mogu uključivati i konzumaciju alkohola. Sve to može poremetiti uobičajeno vrijeme spavanja i buđenja. 

"Alkohol vas može brže uspavati i osigurati mirnije spavanje tijekom prve polovice noći, ali općenito remeti kvalitetu sna tijekom druge polovice noći", objašnjava Stephenson.

Što učiniti:

Održavanje dosljednog vremena za spavanje i buđenje poboljšat će vašu sposobnost da brzo zaspite i dulje spavate.

Zaključak

Spavanje je jedno od najvećih životnih zadovoljstava i najvažniji način oporavka tijela. Koristite ove savjete da biste se odmorili i uživali u ovoj bogatoj ljetnoj sezoni.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci