Stres - iskoristite najbolje od njega

Neke vrste stresa su dobre. Neke su nužne. Radi se o kratkotrajnom stresu koji nas motivira i pokreće te nas iz zabrinutosti tjera na akciju

Zaštitna, a ne štetna uloga

Budući da je stres prirodni obrambeni mehanizam tijela, njegova je prvotna uloga zaštitna, a ne štetna. Stres djeluje loše kada postane kroničan. Razumna razina stresa može vam pomoći da dobijete energiju koja je potrebna da biste odgovorili na poslovne izazove, ostvarili važne ciljeve, prestali se brinuti i krenuli u akciju. Kada ste pod stresom, nadbubrežna žlijezda luči hormon koji čini um oštrijim. Od kroničnog stresa postajete zaboravni, ali kratkotrajni stres može natjerati mozak da nakratko bolje radi.

Ako se osjećate nesretnima, neće biti baš strašno osjetiti malo stresa. Možda je baš to ono što vam treba da se pokrenete. Stres vas tjera da donosite odluke, preuzimate odgovornost i kontrolu, a stručnjaci vjeruju da nas upravo to štiti od depresije. Sistematski princip ocijeni - planiraj - razriješi pomoći će vam da izbjegnete zabrinutost.

Iz zabrinutosti u akciju

1. Ocijeni – Odredite problem jer ćete ga lakše riješiti ako ga precizno definirate. Razmislite o problemu na konstruktivan način. Ispitajte svoje automatske misli i rečenice koje vam padaju na pamet. Uočite logičke pogreške u svojim automatskim mislima. Utvrdite druga moguća objašnjenja. Pružite sebi podršku i pozovite prijatelje da vam budu podrška.

2. Planiraj – Planiranje vam pomaže da toksičnu zabrinutost zamijenite efektnom akcijom. Skupite činjenice i utvrdite istinu o problemima s kojima se suočavate. Organizirajte svoj život, pospremite uredski stol, budite obazrivi prema sebi, ali obavezno organizirajte i vrijeme.

3. Razriješi – Poduzmite direktnu akciju – obavite telefonski poziv, usprotivite se nezgodnom kolegi. Akcija će vam uliti samopouzdanje. Pomirite se s tim da se neki problemi ne mogu riješiti, jednostavno morate sačekati da vidite što će se dogoditi. Pomiriti se s činjenicom da se neki problemi ne mogu riješiti znači odreći se kontrole, a to je teško. Ali u nekim slučajevima, kontrola i zabrinutost samo nanose štetu. Ako vam postane navika da ovaj postupak primijenite svaki put kada osjetite neugodan osjećaj u trbuhu, pretvorit ćete zabrinutost u akciju i izbjeći nepotrebnu paniku.

Ključni aspekt upravljanja stresom je prepoznati razliku između produktivnog i toksičnog stresa, ali i procijeniti razinu stresa koji vas obuzima. Kada naučite upravljati stresom i iskoristiti ga, shvatit ćete da on može motivirati i puniti energijom.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci