Štedjeti i biti sretan!

Mnogima od nas štednja je mrska jer podrazumijeva samodisciplinu i odricanje. No kad promijenimo životnu filozofiju i sustav vrijednosti, stezanje remena nam može donijeti unutarnje zadovoljstvo i mir

Koliko god zarađujemo, uvijek nam se čini da nije dosta. Zašto je tako? Ako na računu imate minus kojeg se već dugo ne možete riješiti ili ste nesretni jer vaše materijalne želje premašuju vaša primanja, pokušajte primijeniti savjete Lea Babaute, američkog minimalista, blogera i autora nekoliko knjiga, uključujući i Manje je više. Babauta kaže kako je uz te mjere štednje, usprkos recesiji i manjoj zaradi, drastično smanjio svoje materijalne potrebe. Danas je u boljoj financijskoj situaciji nego ikad. I sretniji nego ikad.

Plaćajte gotovinom

Umjesto da neprestano provlačite kreditne i debitne kartice, vratite se u vrijeme naših djedova i baka i sve plaćajte gotovinom. To trošenju daje određenu dozu realnosti – u svakom ćete trenutku točno znati koliko vam je ostalo u novčaniku. Kad plaćamo kreditnim karticama, prečesto trošimo novac koji zapravo nemamo.

Mala štednja na tjednoj razini

Mislite da ne zarađujete dovoljno da biste uštedjeli? Odredite iznos koji na tjednoj razini nećete ni osjetiti i redovito ga prebacujte na štedni račun. Ako svaki tjedan na stranu stavite samo 50 kuna, uštedjet ćete 2600 kuna godišnje. I to je početak.

Jedite kod kuće

Ako često jedete vani, po restoranima i trgovačkim centrima, čak i ako ti obroci nisu skupi, s vremenom ćete puno potrošiti. Umjesto toga, naučite uživati u kuhanju zdravih obroka kod kuće. Neka se u pripremanje kreativnih obroka uključi cijela obitelj, a odlazak u restorane ostavite za posebne prilike.

Napravite listu čekanja

Ako se nađete u trgovačkom centru i vidite nešto što vam se sviđa, a nije vam prijeko potrebno, nemojte to kupiti odmah. Radije to stavite na „listu čekanja“ i pričekajte s kupnjom 30 dana. Kad prođe 30 dana, ako i dalje želite tu stvar, možete je kupiti – no veliki su izgledi da će vas snažna impulzivna želja za kupnjom proći.

Raspodijelite budžet

Svaki tjedan podignite s računa onoliko koliko taj tjedan smijete potrošiti. Rasporedite to u nekoliko kuverti – novac za hranu i benzin, novac za male luksuze i sl. To će vam pomoći da u svakom trenutku znate s koliko novca raspolažete.

Redovito razgovarajte s partnerom

Važno je da vi i vaš partner imate iste financijske ciljeve. Trebali biste se zajednički složiti oko plana štednje i trošenja. Posebno je važno da se složite oko pravila pri impulzivnom trošenju (lista čekanja je dobro rješenje za oboje). I jedan i drugi partner trebali bi biti upućeni u to koji su računi plaćeni a koji nisu, koliko je ostalo na računu itd.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci