Sretniji bez Facebooka?

U svijetu je trend "skidanja" s Facebooka, evo zašto

Društvene mreže neprestano nas bombardiraju tuđim sretnim vijestima, a mi samo radimo, gledamo kišu kroz prozor ili se bavimo kućanskim i obiteljskim obvezama. Takvu nam sliku o nama i drugima daje svijet Facebooka, gdje svi pokazuju svoju najbolju stranu još privlačnijom i sjajnijom.

Zbog toga su danski znanstvenici s Instituta za istraživanje sreće odlučili ispitati što se događa kada apstiniramo od te društvene mreže. Za potrebe istraživanja nešto više od tisuću dobrovoljaca podijelilo se u dvije skupine od kojih je jedna nastavila koristiti Facebook, dok se od druge tražilo da se od te društvene mreže suzdrži tjedan dana.

Osobe koje nisu koristile Facebook komentirale su da su zadovoljnije svojim životom. Njih 88% kazalo je da se osjeća “sretnim”, dok je taj osjećaj dijelilo 81% ispitanika iz druge skupine. Da uživaju u životu, reklo je 84% apstinenata, odnosno 75% korisnika Facebooka.

Da je nezadovoljno životom, izjavilo je samo 12% ljudi koji nisu koristili Facebook, odnosno 20% onih koji su i dalje bili online. Na kraju eksperimenta apstinenti su izjavili da imaju bogatiji društveni život, manje teškoća s koncentracijom te da su pod manjim stresom. Vrijedi iskušati!

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci