Savjeti za uspješnu apstinenciju od kupnje

Minimalistički pokret sve se više širi svijetom i donosi nam zanimljive eksperimente, primjerice godinu dana ne kupovati ništa osim esencijalnog. Ako niste spremni za tako drastične eksperimente, svakako isprobajte savjete za manje trošenje. Bez obzira na to koliko zarađujete, uštedjeti se može, ali i promijeniti uvjerenja konzumerističkog društva da nam treba sve više i više...

Žene koje su prihvatile izazov: Godinu dana bez kupnje

1. Prije nego što stavite veto na kupnju, raščistite svoj dom od nepotrebnih stvari. To će vas podsjetiti na to koliko ste novca potrošili kupujući stvari koje više ničemu ne služe i nisu vam potrebne te vam može poslije poslužiti kao motivacija da ustrajete u svojoj odluci.

2. Napravite popis svih stvari koje ste zadržali, posebno onih kojih imate najviše (odjeće, obuće, kuhinjskog pribora, knjiga...) ili onih koje planirate prestati kupovati, da biste imali stalan podsjetnik na to koliko toga već imate.

3. Prilikom bavljenja prethodnim zadacima, odlučite što ćete staviti na listu stvari koje nećete kupovati.

4. Pričajte svima koje poznajete o svom eksperimentu. Što više ljudi uključite u priču, manja je vjerojatnost da ćete odustati jer ćete osjećati veću odgovornost. Usto, u trenucima krize te vam osobe mogu pružiti potporu ili mogu biti dovoljno obzirne pa vas neće stalno pozivati na odlazak u zajednički šoping.

5. Nemate li naviku vođenja kućnih financija, počnite evidentirati svoje izdatke na tjednoj bazi precizno bilježeći na što trošite novac. Tako ćete lakše uvidjeti koliko trošite na „dozvoljene“ stvari, što će vam eventualno omogućiti da dodatno smanjite svoju potrošnju.

6. Obuzdajte svoju želju! U trenucima krize najbolje je jednostavno odgoditi kupnju jer su velike šanse da će ta želja za koji dan nestati. Umjesto da razmišljate o predmetu svoje želje, radije se iskreno upitajte: „Zbog čega mislim da trebam ovo kupiti?“ Želite li time poboljšati svoje trenutačno raspoloženje, skrenuti pažnju s nekog problema, pratiti trendove društva...? Svaki put kad poželite otići u kupnju, osvijestite svoje emocije i situaciju u kojoj se nalazite, kao i opravdanja koja smišlja onaj zao glasić u vama koji vas tjera da prekršite obećanje dano sebi.

7. Promijenite stil života. Ovisno o tomu što ste odlučili prestati kupovati, možda ćete morati prihvatiti drugačiju svakodnevicu, primjerice, umjesto trošenja novca u kafiću, dogovorite druženje s prijateljima u parku, „kavu za van“ kuhajte kod kuće i nosite sa sobom, novac za javni prijevoz uštedite vozeći bicikl, kupovne darove zamijenite ručno izrađenim predmetima...

8. Pripremajte obroke za posao kod kuće, što kreativnije i šarenije, to bolje. Na taj način uštedjet ćete na budžetu, smanjiti količinu otpada od pakiranja gotove hrane te istovremeno imati priliku hraniti se zdravije i cjelovitije.

9. Usvojite nove vještine i budite kreativni. Ako ste na­viknuli potrgane predmete zamijeniti novima, naučite kako ih popraviti, a sitnice koje poželite, pokušajte napraviti sami, reciklirajući i prepravljajući ono što već imate.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci