Protegnite ramena pod pauzom

Bilo kada tijekom radnog dana možete izvesti ove lagane vježbe da biste umanjili napetost gornjeg dijela leđa i ramena uzrokovanu radom za kompjutorom

Čak i ako ste inače vrlo aktivni, vjerojatno svaki dan morate provesti sate za radnim stolom, obično pred kompjutorom s rukama na tipkovnici. Česte pauze tijekom radog dana pomažu da se ublaži napetost u vratu i ramenima dok sjedite. Ovaj niz vježbi osmislila je Sage Rountree, učiteljica joge osobito usredotočena na jogu za sportaše i autorica šest knjiga, među ostalim The Athlete’s Guide to Yoga, Racing Wisely i Everyday Yoga. Sve se vježbe može izvesti u samo nekoliko minuta – na stolici, podu ili, najbolje, stojećki.

Zagrijte se s nekoliko osviještenih dahova, osjećajući pokret udaha i izdaha. Potom, kako udišete, raširite ruke i podignite ih iznad glave te spustite dok izdišete. Raširene ruke podignite pa u neprekidnom pokretu ispružite ispred sebe kako ih podižete i spuštate, prolazeći svaki put nešto drukčiju putanju.

  1. Istezanje ispod ramena – Kako završavate udah, isprepletite prste, okrenite dlanove i povucite prste jedan od drugog, a dlanove od sebe, kako biste rastegnuli pazuhe. Zadržite položaj nekoliko sporih dahova i pritom pripazite da su vam vrat i ramena što je moguće opušteniji.
  2. Rastezanje između lopatica – Zatim podvucite trticu, zaokružite gornji dio leđa te potisnite ruke od sebe (prsti su vam i dalje isprepleteni). Dišite osjećajući popuštanje u prostoru između lopatica. (Bacite pogled da vidite koji je mali prst s vanjske strane.)
  3. Istezanje prednje strane ramena – Udahnite i podignite ruke iznad glave; izdahnite i oslobodite ruke te njima napravite krug unatrag pa prste isprepletite iza leđa tako da je sad s vanjske strane mali prst druge ruke nego u prethodnoj vježbi. Istegnite ruke i podignite prsa kako biste lagano izvili leđa i ostanite u tom položaju nekoliko dahova. 
  4. Istezanje vrha ramena – Na posljetku, ponovno ispravite leđa pa isprepletene prste povucite na jednu stranu svog struka (podlaktica suprotne ruke oslonjena je na donji dio leđa) lagano spuštajući glavu u istom smjeru. Polaganim rotiranjem glave podizanjem i spuštanjem nosa dok glavu držite nakošenu intenzivirat ćete istezanje. Ponovite sve na drugu stranu.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci